Magnólie 7 let nekvete. Ví někdo proč?



Stránky: 1,  2   
samarit - (26) - 1.237 (?) 
20.6.2014 13:32, zobrazeno: 24893x

Před sedmi léty jsem zasadil magnólii. Nevím jaký je to druh. Po roce přišla o pár větví. Roste do výšky jako blázen (má už přes 2m), vypadá zdravě, ale nikdy ještě nekvetla. Ani žádné pupeny se nikdy neobjevily.  Je nějaká naděje, že někdy pokvete a co mám tedy udělat? Nebo jí mám zlikvidovat?

Magnolie 2m
Magnolie 2m
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.95 (?), 20.6.2014 14:28

Dle knih by měla kvést až ve stáří 10-15 let, takže nevyhazovat a čekat...  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
samarit - (26) - 1.237 (?), 20.6.2014 14:45

Prošel jsem si diskusi na téma magnólie. Dočetl jsem se, že mám čekat někdy až 15 let. Ale stává se, že nevykvete nikdy. Zajímavý názor jsem se dočetl, že je nutné nechávat pod ní její vlastní spadané listí. To prý vylučuje naftalen. Někdo tam doporučil místo listí pod magnolii rozsypat nadrcené kuličky naftalínu jako náhradu. laugh. Je to docela věda s těmi magnóliemi. Někdo vysvětluje docela náročný substrát, někdo zase drenážní rýhu zaplněnou štěrkem pro odvodnění kořenové jámy. Někdo píše, že zásadně nestříhat, někdo zase, že se stříhat s rozumem dá, při důkladném ošetření poraněných míst. Ach jo, snad se dožiju květů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 20.6.2014 19:23

Podle vzhledu, udaného stáří a toho, že nejde o nějako speciální u níž by jste si zapamatoval jméno... předpokládám že se jedná o obyčejnou ´Suzane´. Ta kvete jakmile jsou větve přepadlé do vodorovné. Tedy nyní do konce července zkuste co nejvíc větví roztahat do šířky, aby měly hodně sluníčka a byly v ůhlech do 30°od vodorovné (60° od stávajícího převážně svislého směru). Během srpna se diferencují pupeny, tak pokud mám pravdu, na jaře 2015 budete mít květy. Magnolie se neřeže z toho důvodu, že bujně rostoucí kultivary vyženou náhradou za to vlky, které jsou sviské a i při odehnutí do stran po dva roky nekvetou a jen zahušťují korunu. Tím se dostanete do bludného kruhu, který končí metlovým řezem nekvetoucího nevzhledného pometla. Pokud chcete některé větve vyřezat, vyřezávejte je u rozvětvení jako celé tak, aby síla šla do ponechaných výhonů (Zahnův řez) a rostlina neměla snahu tvořit vlky (ty co vytvoří ve fázi 3 listů se vylamují jak jalováky na vinné révě).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 171.69 (?), 20.6.2014 21:08

Pokud máte Magnolia Soulangeova, tak ta opravdu kvete až za 7-10 let, mně kvetla po šesti letech. Zuzana by měla kvést hned po pár letech.

Hlavně, když byly keře mladé, dostávala před květem a pak v létě rašelinu s kompostem. A   nijak ji neokopávejte, kořeny jsou hodně rozložené napovrchu, poškodil byste je. V propustné zemině s kompostem a rašelinou vám určitě rozkvete, není třeba se o ni nějak moc starat. Horší je, když najaře omrznou květy, to je krása pryč


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 20.6.2014 22:44

Nemohu s většinou názorů sohlasit. Věnuji se pěstování Magnolií již řadu let a pokud některá vysazená rostlina nezačne kvést po 2 max 3 letech po vysazení (prodejní velikost, vhodná výsadba, keřová magnolie), není s ní všechno v pořádku a doporučuji si pořídit jinou rostlinu. Podle obrázku se nejedná o klasickou Soulangeu a pravděpodobně ani o Suzane (mám ve sbírce obě).

Může se jednat o stromovou magnolii (např. tripetala), která kvete až po dosažení větší výšky (dorůstá přes 10 metrů a kvete až po olistění). Je na místě zvážit, jestli na takového obra má tazatel místo. 

Máte představu, jak jste tuto rostlinu získal?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 20.6.2014 23:31

Není účelem tazatele vyděsit. Tripetalu v supermaketu neseženete a pokud kupujete v zahradnictví, často k nákupu dostanete základní informace.

Roztažení větví nic nestojí a vykopat ji může, když se i měsíc po olistění neobjeví alespoň náznak snahy kvést (namrzlé květní pupeny ap.). U většiny vzrůstných kultivarů to roztažení do šířky udělá za nás po dosažení určité výšky spolupráce větru a gravitace.

U Suzane je navíc nepříjemné, že první květní pupeny na mladé rostlině jsou pupeny vrcholové (viz obrázek). Pokud má příliš dlouhé přírůstky, někteří pěstitelé ve snaze neřezat ale omezit růst, provedou vylomení vrcholových pupenů v domění, že ten velký vrcholový pupen je příslibem výrazného dlouživého letorostu (standardní je ten postup u jehličnanů jako je borovice kleč). Poškození mrazem nebývá tak důsledné jako "pečlivý" pěstitel.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
samarit - (26) - 9.121 (?), 23.6.2014 11:52

Magnolie není ze supermarketu, dostali jsme ji od dělnice co jí ukradla v nějaké zahradnické školce, kde to pěstovali ze semen. Což může klidně být cokoli - jak píšete i velký strom.... Děkuji za rady o kterých jsem dosud neměl ani tušení. Myslím si ale, že 2,5 m od domu (částečně zastíněná od východního slunce asi do 12 hod v létě) takový strom co dosáhne výšky 10m vůbec nepatří. Takže zvažuji jestli by se dala vykopat a přesadit do většího prostoru, nebo ji raději prostě jen uříznout. Navíc manželka koupila M.Genii a zasadila ji 1m od této do toho záhonku kde jsou další rozstliny. To asi nebude správně co?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 23.6.2014 12:43

V případě této kombinace bych vážně uvažoval o použití semenáče jako podnože a jal se studovat vše kolem roubování šácholanů. V případě, že paní si jako naturální prémie odebrala podnož, pak se asi jedná o M. kobus, která kvete až jako větší strom (kvete pak bohatě a nasazuje i ochotně plody).

Pokud by se pokus podařil, přesazoval bych mladší z exemplářů, pokud nezdařil, pak bych "pokusný objekt" vykopal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
samarit - (26) - 9.121 (?), 23.6.2014 13:53

Myslíte naučit se tedy postup roubování magnolií a pak zkusit na podnož té velké magnolie dát roub z M.Genie?

Když se to povede, tak přesadit tu loni zasazenou M.Genii a když ne, tak ji tam ji tam nechat a zlikvidovat ten nepovedený pokus s roubováním. To by bylo řešení, jen abychom nezničili i tu loni zasazenou M.Genii. sad  (viz foto)

Neporadil byste jak na to?

M.Genie loni zasazená
M.Genie loni zasazená
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika