Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1579) - 166.4 (?),16.5.2011 16:28
Podle čepele listů sbíhající na řapík by to měl býl dub zimní. Ale tento znak není úplně spolehlivý, vyskytují se i kříženci a nevím, zda se projevuje i u tak malých rostlin. Spolehlivější je určení podle žaludů, ale to si pár (desítek) let počkáte.
Ahoj.
Citace z Wikipedie - "Dubu letnímu se velice podobá rovněž v Česku se vyskytující dub zimní. Oba stromy se můžou i křížit a výsledné hybridy mohou jejich rysy různě kombinovat, navíc některé rozpoznávací znaky jsou proměnlivé i v rámci čistých druhů. Jejich rozeznávání je z tohoto důvodu značně komplikované.
Rozpoznávací znaky:
stopka, na níž visí číška žaludu - u dubu letního je dlouhá (3-7 cm), u dubu zimního je zakrnělá či velmi krátká (do 1,5 cm)
báze listů: „ideální“ dub letní má listy na bázi srdčitě ouškaté (tzv. „krátké kalhoty“), dub zimní sbíhavé (tzv. „dlouhé kalhoty“). To je znak nejznámější, avšak značně nespolehlivý." konec citátu
Já bych doporučil zajít do stromovky a prohlídnout si znovu ty stromy a jejich žaludy.
Já osobně mám na zahradě Quercus robur `Laciniata`. Jsem zvědavý, jak poroste. Jeho zvláštní střapaté listy mě uchvátily.
Josefe, dík za upozornění. Máte samozřejmě pravdu. Už nevím, kde jsem to vloni vygooglil, ale určitě tomu někde takto říkali. Je to poměrně nový kultivar a těžko se mi scháněly informace. Pak už mě nenapadlo se tím zabývat. Je logické, že quercus robur je dob letní. Hned si to opravím.
U dospělého stromu by podle listu neměl bý problém tyto dva druhy rozpoznat, ale u takto malých semenáčků bych na "podkasné pumpky" letnícho a přímé okraje zimního moc nespoléhal. Asi bude nejlepší si udělat výlet do Stromovky jak píše Jarda.