Dezinfekce půdy



Stránky: 1,  2,  3   
host - 86.56 (?) 
9.3.2008 19:27, zobrazeno: 47595x

Dobrý den,

koupili jsme pozemek na kterém žilo spoustu nemocných koček. Chceme na pozemku postavit a popřípadě něco pěstovat, ale máme strach, že v půdě je spoustu roztočů a virů atd...existuje nějaký způsob, kterým bych mohla zahradu (půdu) "vydezinfikovat"?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 9.3.2008 19:58

V každé půdě je mnoho patogenních mikrobů  - např. spory tetanu nebo botulinu. Bakterií, virů a roztočů přenosných z koček na člověka se bát nemusíte. V půdě prakticky nepřežívají a půdní mikroorganizmy je inaktivují. Dezinfikovat ji považuji za zbytečné. Půda se pobčas desinfikuje, ale spíš kvůli chorobám rostlin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 9.3.2008 20:06

Půdu lze desinfikovat proti  chorobám, nebo různým škůdcům. Chemická dezinfekce půdy se provádí Basudinem nebo Dursbanem 10 G. Jsou to ale dost jedovaté látky. Doporučuji necpat do země další chemii - stačí to co v ní už je...   Chcete si určitě vypěstovat zdravou zeleninu, o které víte, že není nacpaná chemií.  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 221.138 (?), 9.3.2008 20:44

Dobrý večer paní Danielo, prosím o informaci, kterou chemii máte na mysli, co v půdě už je? Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 9.3.2008 21:42

Já vím pane Stanislawe, že mi budete oponovat tím, že to přeháním. Ale opravdu není třeba do půdy přidávat další chemii, která má velký vliv na vegetaci. Znečištění je způsobováno :
1) tuhými emisemi (popílek, prach). Tuhé emise ucpávají průduchy na listech. Při ovlhčení se uvolňují rozpustné složky, které pronikají do pletiv. Jde většinou o jedovaté látky rozrušující asimilační barviva. Rostliny kontaminované tuhými emisemi se dostávají do potravních řetězců a ohrožují zdraví člověka a živočichů.
2) plynnými emisemi. Plynné emise jsou produktem spalování uhlí
(SO2), metalurgických výrob (HF, SiF2, sloučeniny rtuti a jiných těžkých kovů, chloru aj.), automobilového a leteckého provozu (CO, sloučeniny olova, aldehydy, oxidy síry, dusíku, aromatické uhlovodíky, benzpyreny), používáním sprejů a chladicích zařízení (freony).
Oxid siřičitý SO2 působí předčasný opad listů, především u jehličnanů. Jedovatě působí zvláště na lišejníky. Spolu s oxidy dusíku, halogenovodíky a chlorem je příčinou kyselých dešťů, okyselování půd a povrchových vod. V kyselých půdách je narušena mykorrhiza, stromy špatně rostou a odumírají.   Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 97.194 (?), 9.3.2008 22:06

Dobrý večer. A takovou lokallitu, kde se děje vše co popisujete, tu jste viděla prosím kde? Stanislaw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 9.3.2008 22:16

Myslela jsem to všeobecně. Všude se najde něco. Přiznávám, že to trochu přeháním a že člověk nesmí všechno hned vidět negativně.  Ale Vy jste se snad vrátil z jiné planety? - že byste o nečem podobném slyšel poprvé? Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.194 (?), 10.3.2008 6:56

Dobrý den paní Danielo, určitě nejsem z jiné planety, to opravdu ne. Tak třeba k těm průduchům. Mimo vodních rostlin se vyskytují na spodní straně listů a slouží k tomu, aby nimi byly vyloučeny plyny, které vznikají v rámci metabolizmu rostlin. O nějakém ucpávání nemůže být řeč. A pokud by se tak náhodou stalo, je jich na jednom listu tak obrovské množství, že to vůbec nemůže ovlivnit funkci tohoto listu. A o zbytek se postará déšť, který mimo jiné k tomu slouží. To další přejdu, neboť freony jsou jak víme dávno velmi přísně omezeny. A co se týká kyselých půd, tak vlastní vegetace na těchto plochách je dávno přizpůsobena tomuto prostředí a roste vesele dál. Pokud jste měla na mysli emise z elektráren, tak tam už taky není problém. Tak kde je? Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 10.3.2008 7:43

Je  pravda,  že velké zdroje emisí (spalovny, elektrárny, výroba tepla ve velkém)  jsou dnes technologicky náležitě vybaveny,  a splňují limity, pohybuji se v tomto prostředí.

Trochu jiná situace je u metalurgických provozů (kterých je např. na Severní Moravě požehnaně) - ty jsou opravdu významný zdroj emisí, třeba dioxinů a polétavého prachu - na ten se většina polotěkavých organických látek sorbuje a dostane se takhle snadno do plic.

Problém, o kterém se u nás moc nemluví, jsou malé zdroje - absolutně žádná těchnologie čištění spalin a spousta lidí strčí do kamen naprosto cokoli. Jsou-li dnes nějaké emise SO2 v ovzduší, pak z malých topenišť. Problém malých zdrojů je daleko větší, než si lidi myslí - poslední studie ukazují, že jejich vliv byl v minulosti těžce podceněn  (takové studie se dělaly i tady v ČR)  a emisní faktory byly nastřeleny od boku.

Asi nemá smysl se tady více rozepisovat, ale vadí mi bagatelizace problému...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.203 (?), 9.3.2008 20:59

Prolijte zahradu chlórem, přikryjte plachtou. Za měsíc odkryjte a můžete začít s oživováním pozemku. To je někde musíte sehnat všechny hodné roztoče, mikroorganismy, houby, broučky a další breberky které se podílejí na dobré kvalitě půdy. To vše musíte po zahradě rozmístnit. Potom musíte chvilku počkat než se vše namnoží. zapomněl jsem, že než začnete pozemek oživovat musíte počkat až se chlór z půdy vyvětrá. urychlíte to přerytím a častým kypřením.

Druhá varianta je, že přestanente blbnout a bát se toho, s čím se denně setkáváte v parcích, na ulicích apod.

Pokud jsem hrubý - omlouvám se.  Ale jestli nechodíte po ulicích s rouškou na obličeji, tak nevím čeho se zas tak moc bojíte.  V prachu na ulicích mí´áte namícháno vše, co máte i na své zahradě. nebo si myslíte, že nemocné kočky byly jen na této zahrdadě a nechodily na ulice, do parků a podobně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika