Dá sa teraz presadiť lipa?



host - 166.20 (?)
26.8.2007 23:40
Pokud ji přesadíte, určitě otrhejte všechno listí. Klidně bych zkrátil i dost výhony a pokud chcete být ještě klidnější, přistínění třebas rašlovou sítí a nebo takovýmto pytlem. Zakrácení kořenů a zálivka je samozřejmost. Šel bych dotoho, ale samozřejmě pokud můžete, co nejdéle. VašekB
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 208.18 (?), 26.8.2007 19:28, zobrazeno: 8441x
Dá sa v tomto období presadiť lipa? Má kmeň asi 5-7 cm.Ak ano ako najlepšie postupovať. Je to nutné teraz behom tohto mesiaca až do konca septembra.
Ďakujem.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 204.208 (?), 26.8.2007 21:06

Přesazování lípy:

Ideální období pro přesazování je časné jaro než rostlina začne rašit. Zároveň je možno provést i radikální zpětný řez. Důvodem k přesazení je buď nutná redukce kořenové soustavy, což poznáme podle toho, že kořeny prorůstají drenážními otvory nebo již zcela zaplnily misku nebo nutnost přesazení z důvodu obměny substrátu (cca 3-5 let u starších jedinců jednou za 10 let) Tuto práci provádíme zásadně dřevěným nástrojem, neboť kovový nástroj by mohl nevratně poškodit kořeny. Při přesazování nesmíme vždy zapomenout na zakrácení kořenové soustavy, aby se vytvořil nový prostor v misce pro nové kořeny. Doporučuje se odstranit cca 1/4 kořenové soustavy. Údery do balu uvolníme substrát až začne sám vypadávat. Poté se snažíme kořeny rozebrat a začínáme odspodu. V krajním případě, kdy jsou kořeny hodně propleteny, můžeme použít kovový háček. Takto postupujeme až ke kmeni.Nesmíme však ořezat obvod balu, tím by jsme zbavili rostlinu nejjemnějších kořínků. Kořenový bal redukujeme tak, že do balu po rozpletení kořenů uděláme po obvodu výseče, jako když vykrajujeme dort, ale výřezy můžou zasahovat maximálně do poloviny poloměru balu. Při řezu kořenů rány ošetříme balzámem nebo voskem.Používáme vždy ostré nástroje, aby řezy byly čisté a bez otřepů.
Na dno misky nebo květináče do otvorů upevníme drenážní síťku nebo jiný materiál, který zabrání vyplavování substrátu, nasypeme cca 1cm vrstvu hrubého přesátého písku nebo štěrku jako drenážní vrstvu kvůli odvádění vody (kamínky cca 5mm). Na tuto vrstvu nasypeme ještě cca 5mm říčního písku aby se substrát nedostával do drenáže. Pak nasypeme vrstvu substrátu, který máme připraven(nejprve prosejte a zbavte substrát velkých a hrubých kusů). Dále umístíme do misky stromek, který ještě můžeme přikotvit přes drenážní otvory drátem (aby se nevyvracel než zcela zakoření) a dále pozvolna zapracováváme dřevěnou hůlkou substrát mezi kořeny. Jako vrchní vrstva (cca 5mm) slouží najemno přesátý substrát. Do této vrstvy zapracujeme sušený drcený mech. Nedoporučuje se používat lesní mech, nejste schopni vytvořit podmínky pro jeho růst. Ideální je získat mech z kamenů nebo zídek, kde je vystaven extrémním vlivům, usušit ho, najemno rozemnout a takto zapravit do vrchní vrstvy substrátu. Po cca 1 měsíci nám povrch pokryje souvislá mechová pokrývka.Musíme však povrch pravidelně rosit.Je možno též pokrýt povrch misky čerstvým mechem.
Substrát nesmí být mokrý, ale sypký, aby se dal dobře zapracovat mezi kořeny. Mějte na paměti, že bonsai se nesmí v růstu brzdit, ale naopak. Krásná bonsai se vyznačuje bujným růstem a krása koruny se dosahuje častým řezem nadzemní části, nikoli krácením kořenů.Při zakracování kůlového kořenu jsme vždy opatrní, aby jeho zakrácení nemělo katastrofický vliv na rostlinu, raději pomalu a jistě, vždy při přesazování a o max. 1/4. Ideální stav je, když rostlina má plochý kořenový bal. Při zakrácení kůlového kořenu přebírají jeho funkci boční kořeny, které potom rychleji rostou a sílí.
První tři týdny až měsíc po přesazení rostlinu necháváme ve stínu a zásadně nehnojíme.

Substrát:

Na substrát není lípa náročná. Odborní pěstitelé používají k pěstování akadamu, což je speciálně upravovaná jílovitá zemina dovážená z Japonska, která je však velmi drahá. Vylepšenou směsí je akadama, zahradní zemina, štěrk a písek. Akadama se pak smíchá se zeminou (tuto je například ideální získat z krtinců na loukách, protože neobsahuje semena plevelných rostlin a má v sobě hodně živin). Dobrou zeminu lze namíchat např. ze dvou třetin akadamy, jedné třetiny rašeliny a přiměřeného množství písku (cca 1 díl). Jestliže nemáme akadamu namícháme substrát v tomto poměru. Dva díly zeminy, jeden díl rašeliny, jeden díl písku. Takto namíchaný substrát není sice ideální, ale vyhoví základním požadavkům rostliny. Zásadně se nedoporučuje používat balené zeminy, pakliže nejsou přímo určeny k pěstování bonsají. Použitím takovýchto zemin by jsme mohli rostlině spíše uškodit, protože garantovaný obsah směsi se velice často liší od skutečnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 26.8.2007 22:31
Příspěvek je obsáhlý, ale zkopírovaný z bonsajovské stránky, nevím, zda právě totoměl tazatel na mysli. Řekl bych, že chce přesadit mladou  lípu s kmenem 5-7 cm.
   V podstatě to jde, samozřejmě bych raději měsíc až dva počkal. Takto velký stromek se zřejmě nepodaří přesadit s dokonalým kořenovým balem, takže je pravděpodobné,že po přesazení shodí listy.Za měsíc by to již nevadilo a za dva msíce je bude mít shozené lípa sama.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 148.118 (?), 26.8.2007 22:39
Deto, ale zalévat, zalévat, zalévat a nehnojit. Spálí to kořínky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 166.20 (?), 26.8.2007 23:40
Pokud ji přesadíte, určitě otrhejte všechno listí. Klidně bych zkrátil i dost výhony a pokud chcete být ještě klidnější, přistínění třebas rašlovou sítí a nebo takovýmto pytlem. Zakrácení kořenů a zálivka je samozřejmost. Šel bych dotoho, ale samozřejmě pokud můžete, co nejdéle. VašekB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika