Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Zpracování rakytníku bez vaření
Pěstuji rakytník jako stromek, původně je to samec a do koruny jsem naroubovala velkoplodou samici. Plodí to dobře a ušetří se spousta místa, samci rostou moc bujně. Ze semen vyroste 80 % samců. Keře podrůstají kořenovými výmladky, takže se dají od samic nakopat sazenice.
Plody stříhám včetně krátkých větviček i s listím, ve skleněné nádobě je rozmačkám nerez mačkadlem na brambory a přecezenou šťávu smíchám půl na půl s tekutým medem. Nekazí se, pokud je v lednici nebo se může nechat v plastové lahvičce zmrazit. Dávám si 1 polev. lžíci do 1/4 l vody, takhle to mohou pít i děti, má příjemnou brusinkovou chuť. Dá se použít i na ochucení ovocných salátů místo citronové šťávy.
Také se doporučuje dát zmrazit ostříhané větve v mikrotenovém sáčku a zmrazenými poklepat, až plody opadají.
Vynikající léčivý olej, který plody obsahují, během zimy venku žlukne a dodá plodům přímo odpornou chuť. Sklízet se má v září. Podle mých zkušeností ptáci plody nežerou. Rakytník všem vřele doporučuji. Eva