Semena z cynií - má cenu je sbírat?



rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?) 
24.9.2012 10:15, zobrazeno: 5861x

Jsem zvyklá si semínka sbírat, na jaře něco přikoupit pro radost a zahrada je rozkvetlá celý rok.Poslední leta mám ale pocit, že cynie nějak nemají životaschopná semínka, rozkrojila jsem některá a zrnko uvnitř není.

A letos jsem měla obrovské keře, vysoké 1,5m, ohnivě rudé, korálově červené, bílé,výrazně žluté obrovské květy a všechny plné ještě teď.To jsem si objednala zvenku po ebay i. Dělají to firmy schválně, nebo je špatný rok? Jaké máte zkušenosti Vy?

A ještě mám Rudbeckia hirta/hnědé, plné/ sazenici od Starkla, která začala kvést někdy v červnu a od té doby se neodkvetl ani květ, jen nakvétají další a ty první jsou stále stejné, ne a ne odkvést, abych si mohla vzít semínka.To mě fakt dostalo, ještě jsem u něj nic nekupovala až letos růže a protože miluju všechny hvezdnicovité, tak jsem tam třapatku přihodila.Prý "trvalka",uvidíme.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 140.163 (?), 24.9.2012 10:41

Jednak se pravděpodobně jedná o hybridy, které často nepřinášejí plodné potomstvo, nebo u plnokvětých nedošlo k opylení v důsledku stavby květu. Nejspíše se jedná o kombinaci obojího. Takto se nelze domoci semen např. u plnokvětého hybridního afrikánu. To jsou ty krásné velké žluté koule, které bývají zjara ke koupi. Nezbýva, než znovu obstarat nové osivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 121.214 (?), 11.2.2013 13:12

Myslím si, že Rudbeckia není trvalka ale sama se vysévá, takže z ní mám již několik koles a jsou nádhernou ozdobou. Rozsévá se sama podobně jako gazánie, ale samovýsev z gazánií zimu nepřežije.

Myslím, že u cynií se jedná o kvalitu půdy. Mé cynie mají nejméně metr a jsou z nich doslova keře. Až jsem z toho byla nešťastná, protože málem zabili růže. Maminka je také pěstuje z domácího semene, ale má chudší půdu, tak nejsou tak velké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika