|
mochyně peruánská
|
|
|
|
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář (122) - 121.214 (?) 9.5.2013 0:30
Dlouho jsem nečetla fórum a omlouvám se za pozdní reakci, ale navážu na příspěvky. Samovolně vyseté semena sice vytvoří hezké keříky, ale nedozrají do stadia, když nejsou jedovaté. Plody se totiž nesmí jíst nedozralé. Jsou hořké a obsahují škodlivé látky, ale nevím teď jaké. Četla jsem to na netu. Skutečně jsou v rostu ve črepníku loudilové, ale když se pak dají ven do zahrady a mají vláhu a slunce, tak se odvděčí. Osvědčilo se mi zakrytí zeminy kolem nich černou fólií, která přitáhne slunce a udržuje vláhu. Pokud se povede sehnat sazenice mochyně peruánské (ne té co je pouze na květ),tak doporučuji koupit. Teď by měly být sazenice v prodeji, ale prodává jich málo pěstitelů.Plody máme v 9. a v 10. měsíci. Pokud jste z oblasti, kde nestihnou dozrát, tak doporučuji zakrýt netkanou textilií. Měla jsem je již i pod fóliovým tunelem, protože byly po odkvětu a chtěla jsem je mít co nejdéle. Chodíme se na ne doslova "opást". Podmínkou dobré chuti je dobrá zralost.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.34 (?), 25.7.2015 19:13
Z obrázku sáčku je jasné, že došlo k záměně. To že běžní pěstitelé nerozlišují mezi mochyněmí konkrétně mochyní peruánskou (Physalis peruviana) a Mochyně židovská(i židovská třešeň) (Physalis alkekengi) je běžné - nejsme profíci, ale že firma SEMO poplete dohromady dva odlišné druhy je zarážející. Na sáčku je uvedeno Mochyně peruánská a latinsky Physalis alkekengi čili dva různé druhy a připojená fotka patří Mochyni židovské (dle typicky červených balonků) a nikoliv peruánské. Proto také uvedeno, že je určena k sušení a nikoliv k jídu. Mochyně židovská roste i v ČR a to i dost bujně ovšem je nepůvodní a v některých zemích ji označují za invazivní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisa - Stříbrný Zahrádkář (300) - 176.1 (?), 11.2.2013 15:13
Já je zkouším ze semínek, zatím ale nevyklíčilo ani jedno, tak asi to klíčí delší dobu (než rajčata, která jsem sela ve stejné době a už lezou a rostou).
A můžu se zeptat, jakou máte zkušenost se samovolným vysemeňováním, jak ho tu někdo popisoval? Že se toho už nezbavíte? :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5576) - 242.167 (?), 11.2.2013 15:27
Mochyně mi již druhým rokem vyrůstá z vysemeněných plodů které spadly na zem. Roste to jako plevel, vysoká bývá i půldruhého metru, snažím se to vyklátit ale vždy někde nějaký plod dozraje.
Mochyně mi smrdí ani mi nechutná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář (122) - 121.214 (?), 9.5.2013 0:30
Dlouho jsem nečetla fórum a omlouvám se za pozdní reakci, ale navážu na příspěvky. Samovolně vyseté semena sice vytvoří hezké keříky, ale nedozrají do stadia, když nejsou jedovaté. Plody se totiž nesmí jíst nedozralé. Jsou hořké a obsahují škodlivé látky, ale nevím teď jaké. Četla jsem to na netu. Skutečně jsou v rostu ve črepníku loudilové, ale když se pak dají ven do zahrady a mají vláhu a slunce, tak se odvděčí. Osvědčilo se mi zakrytí zeminy kolem nich černou fólií, která přitáhne slunce a udržuje vláhu. Pokud se povede sehnat sazenice mochyně peruánské (ne té co je pouze na květ),tak doporučuji koupit. Teď by měly být sazenice v prodeji, ale prodává jich málo pěstitelů.Plody máme v 9. a v 10. měsíci. Pokud jste z oblasti, kde nestihnou dozrát, tak doporučuji zakrýt netkanou textilií. Měla jsem je již i pod fóliovým tunelem, protože byly po odkvětu a chtěla jsem je mít co nejdéle. Chodíme se na ne doslova "opást". Podmínkou dobré chuti je dobrá zralost.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
|
|
|
|