Jaká semena vybrat? Semo, NohelGarden, MoravoSeed, Nostalie či jiná?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 107.19 (?) 
31.8.2016 8:21, zobrazeno: 22299x

Dobrý den,

když sháním nějaká semena, obvykle narazím na balíčky od Semo, NohelGarden, MoravoSeed příp. Nostalgie. Poraďte mi prosím, která z nich vybrat. S jakými máte nejlepší zkušenosti (nejlepší klíčivost atd.)? A se kterými třeba naopak dobré zkušenosti nemáte?

Za všechny tipy moc děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 173.17 (?), 31.8.2016 18:26

Semena si vybírám podle odrůdy, firma, která je dává na trh mne až zas tak nezajímá.  Něco má SEMO, něco jiného má Moravoseed. Klíčivost semen od všech firem by měla být přibližně stejná, podle normy a testů by se měla pohybovat někde nad 93 %, což bohatě stačí. Jinak SEMO a MORAVOSEED jsou šlechtitelé, kteří prodávají většinou své odrůdy. Nohel Garden je obchodní firma, která nakupuje semena od firem, které semena proukují (například také z Moravoseedu). Nostalgie je jen řada zeleninových semen starších odrůd, která prodává Nohel Garden.

               Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 31.8.2016 21:20

Také vybírám konkrétní odrůdy a některé má v produkci jen určité firma nebo alespoň je nabízí prodejce jen od určité firmy. Už jsem to tu psal, ale znovu to připomenu, před 3lety jseml koupil semena žluté hybridní cukety. Mimo jiných ji nabízelo i SEMO: na rubu sáčku nádherná fotka plodů a tučnými písmeny označená odrůda Goldline F1 hybrid. Na líci malým písmenem Goldena, náhradní odrůda nehybrid. Takový malý podvůdek a cena byla jako u hybridu, za 6 semen 20 Kč. Takže za mně SEMOno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
JaRoj - (13) - 222.5 (?), 24.3.2017 13:36

Konzultovala jsem něco ve firmě SEMO, prostě jsem měla dotaz na nějakou zeleninu, a jen zlehka jsem si posteskla, že mi nevyklíčilůa semena rajčat Tornádo a pomalu mi klíčilaí paprika AMI.

Paní mě požádalo o číslo šarže a i když jsem zdůraznila, že nemá moje postěžování soi považovat za reklamaci, protože nšěmám zkušenosti a chyba je zřejmě na mé straně, zapsala si mou adresu a za 3 dny dorazila náhradní balení obou plodin.

V jiné diskuzi si někdo stěžoval na přístup firmy SEMO k reklamaci, mám zkušenost hodně opačnou a za mě nadmíru spokojenost a uznání ze jejich přístup.

Mimochodem, asi třikrát jsem požádal o nějakou radu jako hobby zahrádář, nikdy mě neodbyli a vždy měli snahu poradit. Což u firmu s jejím obratem považuji za nadstandartní přístup.

Za reklamu si mě neplatí:-)

Jarmila

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 222.5 (?), 19.3.2017 13:13

S pěstováním začínám, a proto vítám téma, od koho nakupovat semena.
Kromě výše uvedených jwěr vidím, že Hornbach nabízí asi svou značku FloraSlef.

Zajímalo by mě, zda nakupujete semena přímo u šlechtitelů (Semo, Moravoseed, otázka je, jestli oni vše sami produkují) nebo v kamenných obchodech/eshopech.

Jakou roli hraje stáří (nevěnovala jsem tomu při nákupu poyornost a teď koukám na sáčkz, že mám i z roku 2014).

Co děláte se zbytkky semen? Někdo mi radí dát do mrazáku.

Kdy je dobré nakupovat semena, předpokládám v zimě před zahájením sezóny, je to víc v klidu, když člověk ještě nejde do terénu.

Je nějaká zkušenost s nákupy ze zahraničí? A je kvalita jiná?

Děkuji všem za rady a postřehy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 19.3.2017 13:25

Díky globalizaci může být původ osiv jakýkoliv a šance na zjištění skutečnostti nulová. Nemá cenu se tím zabývat. Ne každý prodejce produkuje všechny sorty, takže pokud chcte nějakou odrůdu a prodává ji jen ten, koho hluboce nenávidíte, jste v typické stresové situaci. Na každém pytlíku je uvedena doba použitelnosti, nově i rok plnění. To v žádném případě neznačí rok sklizně osiva. Údaj o použitelnosti je vztažen k určitému procentu klíčivosti, které samozřejmě není 100. Sežeňte si nějakou tabulku klíčivosti zelenin a podle toho naložte se zbytky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 143.108 (?), 19.3.2017 14:07

Bude ještě hůř!  angry

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.17 (?), 19.3.2017 16:31

Pokud jde o česká semena, tak se snažím je nakupovat od firem, které tato semena vyšlechtily. Šlechtěním se zabývají hlavně SEMO a Moravoseed. Produkce semen Moravoseed se zabezpečuje v Číně, slyšel jsem také, že SEMO totéž realizuje někde v Jižní Americe. Firmy jako Nohel Garden apod. semena nevyrábějí, ale kupují je od firem, které ke konkrétním odrůdám mají potřebná práva.

Pokud jde o ten mrzák, u některých zelenin to může fungovat u jiných ne.

Důležité je zjistit si po jakou dobu si jednotlivé druhy zeleniny zachovávají klíčivost a potom se teprve rozhodnout Také je důležité o jakou zeleninu jde. Je něco jiného nechat si semena rajčat a pak je vysévat někde doma pro předpěstování než použít například uložené semeno petržele pro výsev na záhon a mít pak řádek jako noty na buben. Pochopitelně by jste mohl(a) před výsevem zkusit jejich klíčivost, ale za tu práci to nesojí.

Já nakupuji česká semena po novém roce, kdy jsou v prodeji i všechny novinky. V cizině začínám nakupovat přes internet někdy začátkem října. Přece jen to nějakou dobu trvá, než získám potřebné informace, reference, placení a pošta.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
JaRoj - (13) - 222.5 (?), 20.3.2017 0:26

Vladimírre,
díky za Vaši radu, naivně jsem si myslela, že se to pěstuje a šlechtí někde na Moravě...

Prosím, múžete dát nějaké odkazy na zahraniční firmy?

Z USA Vám pošlou semena? Múže je tedy člověk i dovézt, pokud tam má cestu?

Děkuji srdečně za rady..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 173.17 (?), 20.3.2017 6:36

Moravoseed šlechtí ve Svijanském Újezdě a SEMO ve Smržicích. Ale produkce semen se dělá jinde. Asi je to tam levnější už z důvodu nutnosti zachování ochraných vzdáleností a ceny práce.

Dovážet semena z jiných zemí než jsou v Evropské unii je zakázáno. Proto ani firmy z USA neposílají semena rajčat do Evropy, potože se stává, že je zabaví celníci a vzniká spor, kdo by měl uhradit náklady. Omezený počet semen Vám může například poslat přítel v normálním dopise nebo přání, což také není až zas tak legální. Pokud jde o kupovaná semena, lze se s ním vyrovnat přes PayPal.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika