Bylinky na menstruační potíže



step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?) 
11.5.2009 15:47, zobrazeno: 10257x

Takže tady jsou slíbené bylinky a směsi na potíže s menstruací.
Prosím vás – nejsem bylinkářka typu pana Janči, Zentricha apod., ale mám je ráda a zabývám se jimi hodně let. Informace, které uvádím, jsou posbírané zhruba ze třiceti různých herbářů, od Matthioliho po současnost. Jistě uznáte, že všechny recepty nemohu mít vyzkoušené – jednak nemám všechny nemoci světa a jednak si vždy vybírám pro mě nejdostupnější, nejúčinnější a také nejjednodušší recept na konkrétní problém. Mám např. oblíbenou skupinu bylin na nachlazení, které suším, na kašel si vyrábím medy a sirupy z pampelišky, bezu a tymiánu, na mens. bolesti užívám majoránkový čaj, apod. Pokud tu či onu bylinu neznáte, nejdřív si o ní něco zjistěte, než jí začnete užívat. Hlavně opatrně s bylinami, které mají nežádoucí účinky, neužívají se dlouhodobě, v těhotenství apod.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 11.5.2009 15:52

Řebříček
Uvolňuje napětí a křeče, zvyšuje krevní sráženlivost, často se lidově užívá při krvácivých stavech – nadměrné menstruaci. Dlouhodobé užívání vyvolává závratě, omámení, alergické vyrážky a bolesti hlavy. Během léčby neužíváme alkohol a ni černou kávu. V těhotenství a při kojení můžeme užívat, ale nepřekračujeme dávku 125ml čaje nebo 15 kapek tinktury.
1.) Lžíci řebříčku přelijeme půl litrem vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat a přecedíme. Pijeme jeden šálek denně, půl hodiny před jídlem.

Kontryhel
Základní použití při všech ženských chorobách. V lidovém léčitelství se užívá např. při silném krvácení, k zamezení potratu, bělotoku a klimakterických potížích.Droga není toxická, nejsou známy žádné škodlivé účinky ani kontraindikace. Při mírném dávkování můžeme užívat i dlouhodobě.
1.) Čtyři lžičky sušené drogy přelijeme vařící vodou, po 10 minutách přecedíme a pijeme dvě sklenice denně.
2.) Dvě čajové lžičky přelijeme vařící vodou, po 10 minutách přecedíme a pijeme dva šálky denně ve druhé polovině cyklu
3.) Deset dní před počátkem menstruace až do jejího ukončení pijeme dva šálky čaje denně
4.) Kontryhelová žitná – Do litru 60% žitné dáme 200g kontryhelové natě a necháme 10 dní odležet při teplotě 20 – 30st.C. Potom přecedíme přes plátýnko a užíváme 4-6x denně 15-20 kapek do vody.


Měsíček
Využíváme k úpravě nepravidelného mens. cyklu, k odstranění vaginálních infekcí, křečí a doléčení ran po potratu nebo jakékoliv operaci pohlavních orgánů. Při sběru za pěkného, slunečného počasí má měsíček nejvyšší léčebné účinky. Nepoužíváme během těhotenství
1.) Dvě lžičky sušené drogy zalijeme půl litrem vařící vody, necháme vylouhovat, přecedíme a pijeme denně.
2.) Tinktura – Jeden díl měsíčku přelijeme deseti díly lihu (vodky, slivovice, koňaku apod.) a necháme dva týdny (u sušené čtyři) vylouhovat za občasného protřepání. Uchováváme v temnu a chladu. Kapeme do vody a pijeme.


Hluchavka
Je protizánětlivá, tlumí křeče, upravuje menstruaci, zabraňuje nadměrnému mens. krvácení, používá se také při bělotoku. Nemá nežádoucí účinky ani kontraindikace.
1.) Jednu lžičku květu přelijeme šálkem vařící vody, vylouhujeme, přecedíme a pijeme 2- 3 x denně.

Majoránka
Tlumí křeče a nadýmání. Nemá nežádoucí účinky ani kontraindikace, ale při předávkování může dojít k podráždění sliznic.
1.) Dvě lžičky sušené drogy přelijeme ¼ litrem vařící vody. Po 15 minutách přecedíme a pijeme jeden šálek denně.
2.) Olej – Hrst majoránky přelijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem a za občasného protřepání macerujeme dva týdny. Potom přecedíme a skladujeme v temnu a chladu. Při bolestech tímto olejem masírujeme podbřišek.
3.) 15g nati majoránky, 20g listů meduňky, 20g listů šťovíku, 20g nati zemědýmu a 10g kořene hořce smícháme, jednu lžíci vaříme 5 minut v půl litru vody, vylouhujeme, přecedíme a pijeme několikrát denně po několik dní.


Meduňka
Tlumí křeče a nadýmání, ulevuje při předmenstruační tenzi. Je vhodná i v těhotenství a při kojení, při terapeutických dávkách nemá nežádoucí účinky ani kontraindikace.
1.) Lžičku meduňky a lžičku máty přelijeme šálkem vařící vody, po 10 minutách přecedíme a pijeme šálek při potížích, ale ne večer.

Yzop

Tlumí křeče a napětí břišních orgánů. Velké předávkování může vyvolat náznaky křečových stavů, lze podávat samostatně, bylináři však zásadně upřednostňují podávání ve směsích.
1.) Lžíci lipového květu, lžíci majoránky a lžíci listů yzopu přelijeme šálkem vařící vody, po pěti minutách přecedíme a pijeme dva dny před očekávanou menstruací ráno a večer.

Mateřídouška
Má mírný protikřečový účinek, tlumí nadýmání. Dlouhodobé užívání snižuje účinnost, předávkování může přivolat otravu, omámení a podráždění ledvin.
1.) Dvě lžičky drogy přelijeme šálkem vařící vody, po 10 minutách přecedíme a pijeme 2-3x denně jeden šálek.
2.) Olej - Kvetoucí nať (nasbíranou v polední době) zalijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem dva prsty nad, necháme dva týdny macerovat na slunci za občasného protřepání. Potom přecedíme přes plátýnko a uchováváme v temnu a chladu. Při bolestech masírujeme tímto olejem podbřišek.
3.) Při křečích přikládáme nahřátý mateřídouškový polštářek na podbřišek (mateřídoušku nasbíráme za poledne, usušíme a zašijeme do polštářku).

Šalvěj
List šalvěje se uplatňuje zejména u dívek, které začínají menstruovat a později v období přechodu. Upravuje nepravidelnou periodu. Dlouhodobým skladováním dochází k úbytku silice. Neužíváme dlouhodobě ve vyšších dávkách, vzhledem k obsahu toxického thujonu, předávkování může nebezpečně působit na centrální nervový systém a vyvolat křeče, podobné epileptickým. Nepoužíváme v těhotenství a při kojení, užívání šalvěje zamezuje tvorbě mateřského mléka.
1.) Dvě lžičky drogy zalijeme ¼ litrem vařící vody, po 10 minutách přecedíme a vypijeme.

Chmel
Reguluje menstruační periodu, tlumí bolesti., tiší křeče. Sbíráme samičí plodní šištice a chmelové žlázky na přelomu srpna a září, skladováním ztrácí účinnost. Neužíváme dlouhodobě, maximální denní dávka by neměla překročit 15g.
1.) Jednu lžička rozdrcených šištic přelijeme šálkem vařící vody, po 10 minutách přecedíme a pijeme vlažný před spaním.

Mochna husí
Uvolňuje křeče, pomáhá při bolestivé menstruaci.
1.) Dvě lžičky drogy přelijeme šálkem vařící vody, po 10 minutách přecedíme a pijeme několik dní před menstruací 2-3x denně šálek.

Čaj na bolestivou menstruaci Pavla Váni
10g heřmánku, 10g listu máty, 10g kořene kozlíku a 20g kokošky pastuší tobolky smícháme, tři lžíce směsi přelijeme půl litrem vařící vody, po 20 minutách přecedíme a pijeme 3x denně.

Čaj při velmi silném mens. krvácení Marie Treben
25g prhy arniky, 50g kořene kozlíku, 25g pukléřky islandské, 25g meduňky, 25g šalvěje a 25g řebříčku smícháme. Jednu vrchovatou lžičku přelijeme šálkem vařící vody, po půl minutě přecedíme a pijeme po doušcích, jeden šálek ráno nalačno. Čaj by se měl pít delší dobu i po tom, co se menstruace upravila.

Čaj na slabou mens., spojenou s nervozitou Fritéze Geigera
50g třezalky a 50g květu trnky smícháme, jednu lžičku přelijeme šálkem vařící vody, po minutě přecedíme a pijeme 2-3 šálky denně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika