Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Kustovnic (Rod Lycium) je hodně přes dvacet druhů. Lycium barbarum (synonymum Lycium halimifolium), kustovnice cizí, původem ze Středozemí je u nás hodně rozšířená, protože velmi často zplaňuje. Lycium chinense, kustovnice čínská není ani poddruh ani klon, jak tady někdo psal, ale samostatný druh pocházející z východní Asie.

V knize J. Baloun a kol. Rostliny způsobující otravy a alergie, Avicenum Praha 1989 je kustovnice cizí uváděná jako jedovatá včetně plodů. Obsahuje glykosidově vázané dusíkaté látky podobné hyoscyaminu, průběh otravy je popisován podobně jako u rulíku. Naproti tomu se kustovnici čínské říká rostlina dlouhověkosti a je dlouho užívaná v asijských zemích jako léčivá.

Rozdíly mezi oběma druhy (podle J. Dostál, Květena ČSR, Praha 1950) jsou velmi malé: kustovnice cizí (Lycium barbarum) má listy šedozelené a korunní cípy dlouhé jako dvě třetiny až tři čtvrtiny trubky. Kustovnice čínská, Lycium chinense má listy živě zelené, korunní cípy stejně dlouhé jako trubka.

Aby to nebylo jednoduché existuje ještě třetí druh, pocházející ze Středozemí a to kustovnice evropská, Lycium europaeum L. které má korunní cípy stejně dlouhé jako trubka a je na rozdíl od obou předchozích druhů silně trnitá. O jedovatosti kustovnice evropské nemám žádné údaje. Všechny tři druhy jsou uváděny jako v ČR zplaňující, kustovnice cizí často, kustovnice evropská vzácně a přechodně zplaňující a kustovnice čínská zplaňuje ojediněle.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika