Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zadala jsem si scilla maritima na obr. je stvol s hroznem bělavých květů?

Zajímalo mne to, jelikož mám nekvetoucí kultivar... a naklepaný plátek mořské cibule se lidově používá na bolesti kloubů. Tedy pouze zevně! -Herbář léčivých rostlin - Janča+Zentrich.

internet:

"Mořská cibule-Urginea maritima (syn.:Scilla maritima, Urginea scilla). Popis: Cibule je podlouhlá, s hnědou, žlutou, načervenalou i bílou barvou šupin, které obsahují hořký jedovatý hlen. Listy kopinaté, sivozelené a v době kvetení odumírají. Květní stvol je až 1 m vysoký s velkým množstvím bílých květů se zelenými pruhy. Cibule obsahuje hořčičně vonící éterický olej, který při usychání šupin uniká, glykosidné hořčiny a alkaloidy scillipikrin, scillitoxin, scillín, scillain a sinistrin. Od středověku se používá proti srdečním chorobám. Ze šupin se vyráběl jed proti potkanům. Hlen způsobuje na kůži puchýře. V době vegetačního klidu cibule musí být uchovávána v suchu. Teprve po vyrašení květního stvolu se začne zalévat.

Rostlina se často zaměňuje za velmi podobnou Ornithogalum caudatum-Snědek ocasatý, tato rostlina není jedovatá, cibule je zelené barvy, listy v době kvetení neodumírají, v přiznivých podmínkách roste po celý rok. Obě rostliny vyžadují chladné, ale světlé prostředí. Rod Urginea zahrňuje 4O-5O druhů, převážně v jižní a východní Afriky, východní Indie a Středomoří.

     Hlavní rozlišovací znak mořské cibule od snědku ocasatého /myslím zelený typ cibule/ je, že mořská cibule je zřetelně šupinatá, což snědek ocasatý není, jinak jsou si velmi podobné."

Takže u nás doma je snědek.smiley, Lenča

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika