Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Krby, grily a udírny > Vyuzení hřbetního sádla (špeku)

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


host - xxx.xxx.96.48 (?)
14.1.2020 16:37

Sádlo cca 5 cm na výšku: zasypu solí v plastové řeznické bedně, poctivě vetřu do záhybů a zářezů a nechám 5 týdnů v garaži a každý třetí den kontroluji a přeskládám.Před uzením ometu sůl tvrdým štětcem a udím 2-3 dny bukem a ke konci 2 polínka švestky bez kůry na max 45 stupňů.Pak je to ten pravý špek 

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


host - xxx.xxx.111.8 (?)
15.5.2016 12:30, počet návštěv: 14554
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, hřbetní sádlo jsem nasolil na kilo 20-25g soli a pořádně vetřel.Dal do lednice na 3 dny.Po této době jsem sádlo zalil dobře vychlazeným lákem (na litr vody 35-45g soli) a dal zpět do lednice (3-5C) na 14 dní.Pak jsem sádlo rozvlažil v teplé vodě a vložil do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.Udil jsem bukem na 60-70C cca 6 hod.rpstylle@seznam.cz 

Obrázky:

Připojit reakci   
   

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


vyslouzil (17492) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.5.2016 15:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já většinou hřbetní sádlo - na rozdíl od masa - nasoluji jen nasucho - bez láku. Při mokrém naložení je výsledný produkt hodně měkký, téměř jde natřít na chleba. Což, pravda, vždy nemusí být na škodu. Jinak postupuju stejně, solím možná o 5g méně.

Připojit reakci
      

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


PP. (5472) - xxx.xxx.9.135 (?)
15.5.2016 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane MV, Když solíte špek na sucho, jak dlouho necháváte naložený?

Připojit reakci
         

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


vyslouzil (17492) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.5.2016 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obvykle ne víc než 1 - 2 týdny, protože sádlo bývá 3, maximálně 4 cm silné.

Připojit reakci
            

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


PP. (5472) - xxx.xxx.9.135 (?)
15.5.2016 19:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dík. Zkusil bych to vakuováním jak píšou na Kulináři.

Připojit reakci
               

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


host - xxx.xxx.72.149 (?)
15.5.2016 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já dělám slaninu uizenou za studena. Nakládám nasucho solí (bez dusičnanů, dusitanů) cca 4% váhových. Maso potřu česnekem, obalím solí, vetřu pečlivě do povrchu, přidám trochu rozdrcených jalovčinek. Posledně jsem zkusil vakuovat a byl jsem s celým procesem i výsledkem spokojen. Výhodou je, že se to dá naskládal do lednice bez jakých koli nádob, pěkne na sebe, čímž se využije prostor. Ale je dobré si předem rozdělit sůl na jednotlivé kousky, protože oproti běžnému nakládání se už koncentrace nesrovná. Cca 14dní podle velikosti kousků. Po vyndání ze sáčků jsem opáchl a vložil do studené vody na cca 1hod. Osušil a pověsil do udírny. Po cca 48 hod. jsem začal udit. To už je jiná kapitola. Pro velký úspěch budu vakuovat opět. Po vyndání ze sáčků maso mělo svěží vůni a to i vůni česneku.

FO

Připojit reakci
   

Vyuzení hřbetního sádla (špeku)


host - xxx.xxx.96.48 (?)
14.1.2020 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sádlo cca 5 cm na výšku: zasypu solí v plastové řeznické bedně, poctivě vetřu do záhybů a zářezů a nechám 5 týdnů v garaži a každý třetí den kontroluji a přeskládám.Před uzením ometu sůl tvrdým štětcem a udím 2-3 dny bukem a ke konci 2 polínka švestky bez kůry na max 45 stupňů.Pak je to ten pravý špek 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Stavba udírny8119.1.2020243762
Vyuzení hřbetního sádla (špeku) 714.1.202014555
Plynový gril na terasu a do zimní zahrady24.1.20201025
Délka kouřovodu k udírně61.1.20202528
Uzene mandle15.12.2019624
Popraskaný krb 1517.11.20195538
Uzení makrel1512.8.201950591
Gril Weber205.8.201933270
Šamotové cihly v zahradním grilu130.6.2019788
Gril ze starých kamen 930.6.20198229
Zahradni krby Věříš1127.6.201913437
Přechod z klasického grilu Weber na plynový?2825.6.201955693
Roztažnost šamotových cihel219.6.2019908
Uzeni ryb325.5.20191482
Uzený kanec125.5.201914929
Grilovani na plynovem grilu123.4.2019840
Stavba udírny s grilem svépomocí24812.4.20191191591
Uzená vepřová kýta93.3.201925220
Používáte někdo grilovací desku?42.3.20192009
Zavaření uzeného masa, sklenice629.1.20194300
Stavba udírny na jedno použití2529.12.201842569
Flek uprostred uzenyho1328.12.20185882
Uzení krkovice626.12.20184558
Nevim kde je chyba?56.12.20183315
Uzení klobás studeným kouřem6019.11.2018104919
Komín udírny515.11.20184064
Menší dřevěná udírna 5129.10.2018317788
Elektrická udírna Anuka1620.10.201826919
Udírna 125.9.20183154
Odvod kouře z udírny33.9.20184429
Grilování na litinovém tálu3331.7.201851980
Jaký elektrický gril316.7.20187307
Vyhnuty gril 1731.5.20187116
Ohniště z cihel, je to možná varianta?317.5.201814073
Grilování na skle - nová dimenze 5510.2.201837624
"Exotičtější" lák pro maso na uzení?210.2.20184520
Dřevěná udírna - stavba svépomocí7620.12.2017268731
Stavba udírny v uzavřeném prostoru 2910.11.201722612
Lze napravit nepovedené kyselé uzené?123.9.201719469
Gril lokomotiva - zkušenosti, tipy rady2024.6.201772175
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Diskuze na téma nakládání, uzení a grilování najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Sůl v naloženém mase na uzení24.1.2020
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů