Uzení ve vodním grilu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
14.12.2010 17:56, zobrazeno: 14245x

Poslyšte, co se mi stalo před 2 týdny. Nechal jsem na jaře postavit nová kachlová kamna. Napojená jsou na starý průlezný sběrný komín s dvířky na půdě,  v němž se podle řeči pamětníků, kdysi udilo.  To mě inspirovalo - nač roztápět udírnu v zahradě, bude v chalupě teplo, netřeba chodit ven a vyzkouším jiný způsob uzení. 
   Tak se stalo Naplnil jsem pro začátek jen 10 kg klobás, v sobotu si přivstal a zatopil hodinu předem v kachlákách. Klobásy jsem zavěsil do komína a celý den poctivě topil. Spálil jsem skoro polovinu svého nejlepšího udícího dřeva a v pozdních večerních hodinách   slavnostně vystoupal na půdu pro klobásy. Otevřel dvířka - klobásy byly růžové a skoro studené, jakobych je tam dal před chvílí. Masivní cihlový komín se nezahřál ani za 14 hodin! Současně jsem obdržel telefonát, že hned následující ráno musím pracovně odjet. Co teď?
   Vzpomněl jsem si na letní grilování ve vodním grilu. Nesnězené maso a ryby druhý den nastudeno chutí dost pripomínaly uzené. Zatopil jsem tedy v grilu, lavór naplnil vařící vodou z kachláků a klobásy rozložil na obě patra grilu ve 2 vrstvách.  Po půlhodině jsem patra prohodil a přeložil i klobásy na jednotlivých roštech Zatímco v létě gril prakticky nekouří, v mrazivém vzduchu z něj odcházel hustý bílý dým, a to i když voda v lavóru viditelně nebublala. Asi po 1,5 hodině jsem "uzení" ukončil.  Nebudu vás lakovat tvrzením, že tak voňavé klobásy nikdo z vás ještě nejedl, ale výsledek mě skutečně překvapil. Když si uvědomím, že mě to stálo pár desítek minut a nějaké to polínko švestky...
    Po nečekaném úspěchu jsem naložil do láku pár kilových kousků krkovičky bůčků a kýty a mezi svátky zkusím v grilu vyudit maso. ne už z nouze, ale cíleně. O výsledku podám zprávu. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 39.42 (?), 15.12.2010 9:02

Tak na Vase vysledky jsem hodne zvedav. Mam taky kratce vodni gril a zatim se s nim ucim a experimentuju (ted v zime). Platky masa a ryby naprosto OK, vetsi kus bucku taky celkem OK, ale kilova kyta byla po 2 hodinach na porchu spalena, cerna, ocouzena a vevnitr nedodelana - proste hnus, ani pes to nezral. Nedarilo se mi udrzovat konstantni nizsi teplotu, nemam teplomer ale rekl bych ze teplota hodne kolisala. Nevzdavam to, jednou to dotahnu k dokonalosti...

Tak drzim palce!

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 15.12.2010 9:11

Asi není nutné, aby voda viditelně vařila - i tak z grilu odcházel bílý kouř s párou. 
  První udírna, kterou jsem před 25 lety postavil podle vzoru místního řezníka, měla ohniště pod masem.  Klobásy v ní trvaly méně než 2 hodiny, maso tak 4-5 hodin. Udila dobře, jenže se to muselo bedlivě hlídat.
   Jak říkáte, problém bude s udržením teploty. Hlavně nesmí příliš stoupnout, když na chvíli, klesne, asi to tolik nevadí. Nicméně je Vaše informace cenná, možná kilové kusy napoprvé rozpůlím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.42 (?), 15.12.2010 10:33

Tak to byste me opravdu zklamal. 

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.12.2010 10:14

Tak jsem ve vodním grilu vyudil,  trvalo to cca 4 hodiny. Maso jsem předehřál ve vodní lázni 80st půl hodiny. Voda v grilu nevřela bouřlivě, jen tak perlila, přesto jsem 2x doléval do lavóru. Kusy masa zhruba 3/4 kilové, ve 2 patrech, výsledek vcelku uspokojivý.  Použil jsem suché třešňové dřevo

vodní gril
vodní gril
1. hodina
1. hodina
3. hodina
3. hodina
hotovo
hotovo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 26.12.2010 14:22

Vypadá to skvěle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.12.2010 14:29

Oproti grilování jsem přikládal opatrněji - jedno velké poleno na tvorbu kouře, a drobnější kousky na plamínek pod vodou.  Víko bylo horké, ale ruka se na něm dala chvíli udržet - možná proto, že byla venku zima. Celková spotřeba dřeva činila 2 kbelíky nepočítaje roztápění měkkým.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 39.42 (?), 27.12.2010 17:43

Parada! Ja zrejme nemel dostatecne vyschle drevo a pak to maso jsem tam dal primo z lednicky. Po precteni nekolika zdejsich diskuzi hadam ze to byla zrejme ta nejvetsi blbost. Tak ja letim pro maso a pujdu nakladat...

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika