Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Krby, grily a udírny > Uzení makrel

Stránky: 1, 2   

Uzení makrel


Michal ze Sudic (16) - xxx.xxx.11.3 (?)
20.4.2013 20:31
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

potřeboval by poradit jak udit makrely. S uzením nemám žádné zkušenosti, Na zahradě máme zděnou udírnu. Při jaké teplotě mám udit? Jak dlouho udit? Mám makrely nějak nakládat do laku (jak dlouhonakládat), nebo stačí jen nasolit a okořenit, tak jak kdyby je pekl přímo na ohni?

Děkuji za rady

Michal

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Uzení makrel


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?), 21.4.2013 6:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidávám se k žádosti, chtěl bych to též zkusit. Mám rád klasické kupované uzenáče, a zajímalo by mne zda toho lze doma dosáhnout.

Připojit reakci
      

Uzení makrel


host - xxx.xxx.226.182 (?), 21.4.2013 11:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, makrelu jen nasolím i zevnitř, na kilo ryby 25-30g soli.Nebo se udělá pasta sůl a česnek, potřu rybu a nechám 24 hod v lednici.Pak rybu vyndám, opláchnu vlažnou vodou, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 3-5 hod podle velikosti ryb.Cca 1 hod na 80C a pak 2-4 hod na 60-70C.Topím suchým bukem bez kůry.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
         

Uzení makrel


MHa (5) - xxx.xxx.203.142 (?), 21.9.2014 10:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím. Stejným způsobem udím pstruhy. Na 10 kg ryb dám 300g soli a hořčičak česneku. Namačkaný česnek smíchám se solí a potřu všechny ryby rovnoměrně i uvnitř a dám na 24 hodin do lednice. Po 12 hodinách promíchám Ryby neoplachuji, ale než vložím do udírny nechám okapat. První hodinu ryby suším při teplotě 50C, další hodinu a půl 80-100C a ještě hodinu při 60C. Také udím na buku. Uzení zdar Milan
Obrázky:

Výsledek
Výsledek
Připojit reakci
      

Uzení makrel


Michal ze Sudic (16) - xxx.xxx.11.52 (?), 22.5.2013 20:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O víkendu jsem udil poprvé makrely, v pátek jsem si udělal slaný lák na 1kg ryb jsem dal 0,6 litru vody a 0,05 kg soli, láku jsem naředil tolik, ať jsou všechny ryby ponořené, ryby jsem zatížil ať nevyplavou nahoru, ať jsou ponořené. V láku jsem je nechal přes noc. Ráno jsem zatopil v uzáku, mám klasický zděný, asi dvě hoďky jsem ho vysušoval a pak teprve vložil ryby, první hoďku jsem topil na 90 stupňů, pak jsem teplotu stáhnul na 60-70 stupňů a udil další dvě až tři hodinky. A na výsledek se podívejte níže...

Obrázky:
po vytáhnutí z udírny
po vytáhnutí z udírny
Připojit reakci
         

Uzení makrel


host - xxx.xxx.203.4 (?), 22.1.2014 19:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer,

rád bych připojil otázku-ryby sem nikdy neudil, ale chtěl bych to samozřejmě zkusit. Potíž je v tom, že nemám kde získat živé nebo alespoň chlazené ryby a jezdit pro ně několik desítek kilometrů se mi fakt nechce. Takže otázka zní-lze vyudit i zmražené ryby? Nebo je to pak znát, že ryba byla zmražená, rozpadá se nebo jiné důvody, proč mražené ryby neudit?

Děkuji za odpověď.

Připojit reakci
            

Uzení makrel


tatnda (1019) - xxx.xxx.114.253 (?), 22.1.2014 19:47
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

makrely většinou kupuji zmrazené a je lepší, když přijdou "čerstvé",aby nebyly v mrazáku v obchdě nějaký pátek.

Připojit reakci
               

Uzení makrel


host - xxx.xxx.203.4 (?), 22.1.2014 19:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže zkusím mražené.

Ještě jedna otázečka-bylo mi doporučeno vyudit tolstolobika, že je tučný atd.. Kamarád rybář zas tvrdí, že je to hnus ryba. Nějaká zkušenost s konkrétně s touto rybou?

Připojit reakci
                  

Uzení makrel


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?), 22.1.2014 20:25
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vyuzeny tolstolobik je vyborny. Doporucuji.
Připojit reakci
                  

Uzení makrel


host - xxx.xxx.189.130 (?), 5.9.2014 12:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uzený Tolstolobik je fantastycký!! Naložený v soli a čeneku jen doporučuji.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře28.3.2020
Generátor kouře24.3.2020
Generátor kouře24.3.2020
Generátor kouře24.3.2020
Generátor kouře23.3.2020
Kaiserova elektrická udírna29.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů