Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Krby, grily a udírny > Uzení makrel

Stránky: 1, 2   

Uzení makrel


Michal ze Sudic (16) - xxx.xxx.11.3 (?)
20.4.2013 20:31, počet návštěv: 48891
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

potřeboval by poradit jak udit makrely. S uzením nemám žádné zkušenosti, Na zahradě máme zděnou udírnu. Při jaké teplotě mám udit? Jak dlouho udit? Mám makrely nějak nakládat do laku (jak dlouhonakládat), nebo stačí jen nasolit a okořenit, tak jak kdyby je pekl přímo na ohni?

Děkuji za rady

Michal

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Uzení makrel


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
21.4.2013 6:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidávám se k žádosti, chtěl bych to též zkusit. Mám rád klasické kupované uzenáče, a zajímalo by mne zda toho lze doma dosáhnout.

Připojit reakci
      

Uzení makrel


host - xxx.xxx.226.182 (?)
21.4.2013 11:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, makrelu jen nasolím i zevnitř, na kilo ryby 25-30g soli.Nebo se udělá pasta sůl a česnek, potřu rybu a nechám 24 hod v lednici.Pak rybu vyndám, opláchnu vlažnou vodou, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 3-5 hod podle velikosti ryb.Cca 1 hod na 80C a pak 2-4 hod na 60-70C.Topím suchým bukem bez kůry.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
         

Uzení makrel


MHa (5) - xxx.xxx.203.142 (?)
21.9.2014 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím. Stejným způsobem udím pstruhy. Na 10 kg ryb dám 300g soli a hořčičak česneku. Namačkaný česnek smíchám se solí a potřu všechny ryby rovnoměrně i uvnitř a dám na 24 hodin do lednice. Po 12 hodinách promíchám Ryby neoplachuji, ale než vložím do udírny nechám okapat. První hodinu ryby suším při teplotě 50C, další hodinu a půl 80-100C a ještě hodinu při 60C. Také udím na buku. Uzení zdar Milan
Obrázky:

Výsledek
Výsledek
Připojit reakci
      

Uzení makrel


Michal ze Sudic (16) - xxx.xxx.11.52 (?)
22.5.2013 20:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O víkendu jsem udil poprvé makrely, v pátek jsem si udělal slaný lák na 1kg ryb jsem dal 0,6 litru vody a 0,05 kg soli, láku jsem naředil tolik, ať jsou všechny ryby ponořené, ryby jsem zatížil ať nevyplavou nahoru, ať jsou ponořené. V láku jsem je nechal přes noc. Ráno jsem zatopil v uzáku, mám klasický zděný, asi dvě hoďky jsem ho vysušoval a pak teprve vložil ryby, první hoďku jsem topil na 90 stupňů, pak jsem teplotu stáhnul na 60-70 stupňů a udil další dvě až tři hodinky. A na výsledek se podívejte níže...

Obrázky:
po vytáhnutí z udírny
po vytáhnutí z udírny
Připojit reakci
         

Uzení makrel


host - xxx.xxx.203.4 (?)
22.1.2014 19:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer,

rád bych připojil otázku-ryby sem nikdy neudil, ale chtěl bych to samozřejmě zkusit. Potíž je v tom, že nemám kde získat živé nebo alespoň chlazené ryby a jezdit pro ně několik desítek kilometrů se mi fakt nechce. Takže otázka zní-lze vyudit i zmražené ryby? Nebo je to pak znát, že ryba byla zmražená, rozpadá se nebo jiné důvody, proč mražené ryby neudit?

Děkuji za odpověď.

Připojit reakci
            

Uzení makrel


tatnda (1019) - xxx.xxx.114.253 (?)
22.1.2014 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

makrely většinou kupuji zmrazené a je lepší, když přijdou "čerstvé",aby nebyly v mrazáku v obchdě nějaký pátek.

Připojit reakci
               

Uzení makrel


host - xxx.xxx.203.4 (?)
22.1.2014 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže zkusím mražené.

Ještě jedna otázečka-bylo mi doporučeno vyudit tolstolobika, že je tučný atd.. Kamarád rybář zas tvrdí, že je to hnus ryba. Nějaká zkušenost s konkrétně s touto rybou?

Připojit reakci
                  

Uzení makrel


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?)
22.1.2014 20:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vyuzeny tolstolobik je vyborny. Doporucuji.
Připojit reakci
                  

Uzení makrel


host - xxx.xxx.189.130 (?)
5.9.2014 12:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uzený Tolstolobik je fantastycký!! Naložený v soli a čeneku jen doporučuji.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uzení makrel1512.8.201948892
Gril Weber205.8.201932198
Plynový gril na terasu a do zimní zahrady13.7.2019656
Šamotové cihly v zahradním grilu130.6.2019573
Gril ze starých kamen 930.6.20197809
Zahradni krby Věříš1127.6.201912920
Přechod z klasického grilu Weber na plynový?2825.6.201954615
Roztažnost šamotových cihel219.6.2019645
Uzeni ryb325.5.20191123
Uzený kanec125.5.201913997
Délka kouřovodu k udírně53.5.20191780
Popraskaný krb 1425.4.20194549
Grilovani na plynovem grilu123.4.2019645
Stavba udírny s grilem svépomocí24812.4.20191179655
Uzená vepřová kýta93.3.201924344
Používáte někdo grilovací desku?42.3.20191733
Zavaření uzeného masa, sklenice629.1.20192890
Stavba udírny na jedno použití2529.12.201841444
Flek uprostred uzenyho1328.12.20185097
Uzení krkovice626.12.20183646
Nevim kde je chyba?56.12.20182848
Uzení klobás studeným kouřem6019.11.201899152
Komín udírny515.11.20183396
Menší dřevěná udírna 5129.10.2018313939
Elektrická udírna Anuka1620.10.201825784
Udírna 125.9.20182774
Odvod kouře z udírny33.9.20183849
Grilování na litinovém tálu3331.7.201850753
Jaký elektrický gril316.7.20186993
Vyhnuty gril 1731.5.20186390
Ohniště z cihel, je to možná varianta?317.5.201813653
Grilování na skle - nová dimenze 5510.2.201835671
"Exotičtější" lák pro maso na uzení?210.2.20184012
Stavba udírny7614.1.2018238486
Dřevěná udírna - stavba svépomocí7620.12.2017262265
Stavba udírny v uzavřeném prostoru 2910.11.201721359
Lze napravit nepovedené kyselé uzené?123.9.201717875
Gril lokomotiva - zkušenosti, tipy rady2024.6.201771119
Ochrana grilu proti počasí48.5.20173037
Nakládání masa na uzení vařením v slané vode312.3.20176568
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Diskuze na téma nakládání, uzení a grilování najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Udírna15.11.2019
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Lovecký a Turistický salám9.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů