Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Krby, grily a udírny > Uzená vepřová kýta

Uzená vepřová kýta


host - xxx.xxx.64.139 (?)
25.11.2009 15:33
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos o vánocích bych chtěl vyudit vepřovou kýtu asi 7 kg.Nemáte prosím někdo zkušenosti s uzením takové kýty. asi ji napichám aby se od kosti nekazila, ale spíš by mě zajímalo jakým způsobem vyudit.  Dekuji

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Uzená vepřová kýta


solutan (159) - xxx.xxx.224.9 (?), 25.11.2009 17:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kost se musí vyndat.
Připojit reakci
      

Uzená vepřová kýta


Maty (946) - xxx.xxx.97.44 (?), 25.11.2009 18:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udil jsem pouze šunkové koleno. Provedl jsem nástřik solným roztokem ke kosti a kloubu a na tři týdny nechal v laku. Koleno bylo u kosti neprosolené (nepoužívám rychlosůl). Pok mi kamarád řezník poradil, že je nutné s kolenem "cvičit" - tzn. v kloubu s ním obden zahýbat a solení vpichy opakovat minimálně 5x za tři týdny. Další rok jsem to zkusil a koleno bylo krásně prosolené.
Martin

Připojit reakci
         

Uzená vepřová kýta


čufa (1) - xxx.xxx.64.139 (?), 27.11.2009 11:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zakoupil jsem  8kg vepřovou kýtu a rozdělil na 3 kusy. tyto kusy jsem napichal solným roztokem z rychlosoli. a nechám 3 týdny v laku. Ale ted mě jeden známý říkal, že se to napichává když tak pouze normální solí a když rychlosůl tak pouze na jeden až tři dny jinak se maso po tak dlouhé době, u mně tři týdny rozpadne.Tak ted nevím co s tím.Děkuji za radu. 

 Pavel

Připojit reakci
            

Uzená vepřová kýta


Jiříček (424) - xxx.xxx.211.38 (?), 27.11.2009 14:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebuď z toho tak vykulený, prohlídni maso, zkus zdali je dostatečně proleželé, (musí do něho jít lehce zarazit prsty), pokud, ne je dost času.Hlavně hlídej lák aby se nekazil a maso nebylo pro psa. Velice záleží na teplotě uložení, od toho se odvíjí čas na proležení, tudíš nelze přesně určit, kdy to bude akorát. Pro mne je vždy směrodatnou veličinou prohlídka masa s tím, že si vezmu ten největší kousek a rozkrojím jej napolovic, na řezu je jasně patrný stav uležení (maso musí mít po celém řezu stejnou barvu), jestli se tak stane do týdne, či měsíce, je vždy otázkou.

V každém případě, pokud je lák bez stop zápachu nelze delší dobou naložení nic zkazit, spíše naopak.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
               

Uzená vepřová kýta


host - xxx.xxx.115.191 (?), 14.11.2012 0:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak čím déle tím lépe, ja jsem udil hovězí a měl jsem ho naložení 8 týdnů a bylo skvělý jenom jsem musel hlídat lák hodně pouštělo krev.

Připojit reakci
      

Uzená vepřová kýta


host - xxx.xxx.52.88 (?), 14.11.2012 10:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a to jako z jakého důvodu?? já ji nikdy nevyndaval a při uzení pravé šunky se nevydavá

Připojit reakci
         

Uzená vepřová kýta


host - xxx.xxx.226.182 (?), 14.11.2012 19:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, vepřovou kýtu bez kosti (kusy 1-1,5 kg) nasolím a pořádně do masa sůl vetřu.Na kilo masa 20-22g soli, trochu oklepu a naskládám do nádoby.Nechám 3 dny naložené nasucho.Po této době udělám lák z převařené vody do které dám 50-60g soli na litr vody.Nechám vychladit aby lák nebyl teplejší než maso.Do nádoby naleji lák a rovnám maso těsně k sobě.Vytlačím vzduch, překryji prkénkem a zatížím žulovou kostkou.Vložím do lednice ve které je 3-5C (je k tomu určená).Každý týden maso přeložím, spodní kusy nahoru a vrchní dolů.Maso mám naložené 6-8 týdnů.Jednou za tuto dobu mněním lák.Před uzením maso rozehřeji v teplé vodě 80C asi 45min, osuším a vkládám do vyhřáté udírny 80C na cca 45min.Pak teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod.Snad jsem trochu pomoh.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

Uzená vepřová kýta


host - xxx.xxx.168.135 (?), 3.3.2019 16:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim vsechny pratele uzeneho.Koukal jsem na navod z Australie na nakladani cca 6kg kyty nejake zveriny.Je to borec, co ma takovou malou farmicku se vsim, co potrebuje k zivotu.

Tak se s tim neparal a kytu zbavenou kuze brutalne prosolil, hlavne u kosti co vycniva si dal zalezet a do lorny nasypal velkou vrstvu soli, na kterou polozil tu kytu a cely to zasypal soli, ze nebylo nic videt.Pak to necim prikryl a na to polozil cca 10 litrovy kybl s vodou jako zatez.Pak dodal, ze to tam bude cca mesic a kazdy tyden to otoci a ze to musi dat nekde do chladku, hihihihi,a soupl to nekde do spize.Uz vidim, jak je v Australii chladek :-).

No, ale za mesic mel z toho krasne prosolenou sunku z kyty.Tak to nazval.Dal jsem to nevidel, ale tento mesic to zkusim s veprovou kytou.Howgh

P.S: ja to jeste na chvili vovonim v udirne.Hucck

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře28.3.2020
Generátor kouře24.3.2020
Generátor kouře24.3.2020
Generátor kouře24.3.2020
Generátor kouře23.3.2020
Kaiserova elektrická udírna29.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů