Stavba udírny s grilem svépomocí



Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?)
3.2.2012 15:06

Tak většinou se udí v zimě :), oproti dřevěné udírně je nutné ze startu udírnu pořádně "rozpálit" (dobré dvě, tři hodiny, možno i smrkovým dřevem). Poté už se topí dle potřeby.
Já budu příští týden v neděli udit klobásy (v sobotu jedu na domácí zabijačku do Polska), jsem zvědav, jak to půjde. Při -20°C jsem ještě neudil, asi budu muset více přikládat.
Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 240.4 (?), 2.2.2012 22:46

velice děkuju za informace a čas straveny na netu.trošku mam obavy s uzením v zimě co to uděla.mame totiž tradici udit před svatkama ve starym dřevenem uzaku.je třeba mírrně pozvolna roztapět.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 3.2.2012 15:06

Tak většinou se udí v zimě :), oproti dřevěné udírně je nutné ze startu udírnu pořádně "rozpálit" (dobré dvě, tři hodiny, možno i smrkovým dřevem). Poté už se topí dle potřeby.
Já budu příští týden v neděli udit klobásy (v sobotu jedu na domácí zabijačku do Polska), jsem zvědav, jak to půjde. Při -20°C jsem ještě neudil, asi budu muset více přikládat.
Martin

                     
host - 240.4 (?), 3.2.2012 17:27

kde maji levne klobasy?my udime zatim v dřevěne.až to postavim, uvažuju o vyvložkovani dřevem.zkus vyudit plecko.začal jsem na bučku ale plecko to jt top.i syr není špatny jako chutovka.

                     
host - 164.4 (?), 3.2.2012 18:00

nechci chytračit, spíš pomohou ti, kteří vyvložkovaný uďák po klasickém uďáku udělali, ale každé uzení začíná zatopením tak hodinu předem a nahřátím, pak vyvložkování a tím pádem "zateplení" uďáku považuji za zbytečné, co vy na to... myslím třeba zděný a do něho dřevěnou vložku Tonda

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 3.2.2012 19:15

Původně jsem chtěl taky vyložit vnitřek udírny dřevěnými palubkami, nakonec to zatím nebylo nutné. Uvidíme, příští neděli udím klobásy a pokud bude moc mrznout a nebude se mi dařit vyhřát udírnu, tak třeba změním názor...

                     
host - 240.4 (?), 5.2.2012 9:24

pokud budeš mit čas tak napiš jak to dopadlo.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 11.2.2012 18:37

Čas jsem si našel, ale udit nakonec nebudu. Jelikož jsem měl prase napůl s bratrem, tak po rozumném zvážení a doporučení řezníka klobásy nebudou. Chce to totiž nasolit kostky na dva dny dopředu a potom teprve zamíchat prát a nabít střeva(i když jsem to věděl a sám to tak dělal, tak jsem myslel, že to oblafnu a zkrátím naložení kostek na 12 hodin - důrazně mi to řezník nedoporučil...). Bohužel si s ohledem na zaměstnání nemůžu dovolit udit až v úterý. Takže "pokus se nezdařil"...

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 3.2.2012 19:12

Klobásy si budu dělat sám, z masa zabijačky :)

                     
host - 164.4 (?), 3.2.2012 17:52

když je chlapi kosa, tak má oheň lepší tah, rozdíl teploty... ale zase je uďák více chlazen, chce to vysledovat Tonda

                     
petulkapb - (4) - 149.55 (?), 25.3.2012 10:54

Po delší odmlce musím reagovat: Martine, moc se mi tvá práce líbí a musím uznat, že jsi machr a hlavně, že si to nechceš nechat jen pro sebe. Když jsem před pár lety plánoval stavbu krbu, zdaleka ještě nebylo tolik inspirace a návodů (teda mimo "betoňáků") na netu a proto jsem si udělal svoje stránky s postupem stavby a jsem rád, že tato diskuze zde žije aktivně již několik let. Petr B.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika