Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Krby, grily a udírny > Stavba udírny na jedno použití

Stránky: 1, 2, 3   

Stavba udírny na jedno použití


host - xxx.xxx.235.104 (?)
9.8.2009 17:55
Tento příspěvek (zjistit adresu)

dobrý den, chystám se stavět udírnu cca na jedno použití. Jelikož jí nemám v paneláku kde postavit, budeme ji sebou brát na dovolenou na pronajmutou chalupu. Nařezal jsem ze smrkové spárovky desky 55×55 cm. Horní deska bude jen položená a podložená úzkými prkýnky. Do dna vyříznu otvor na roury na kamna.Topeniště mi známý poradil vystavět ho ze šamotových cihel s otvorem na rouru. Na dně té bedny bude plech 30×30 cm, na nožičkách výška cca 5-8 cm. Na roztopení mám javorové špalíky, udit budu bukovými a švestovými špalíky bez kůry. Maso nebudu nakládat, ale koupím předuzené. Prý že když to mám jen takto na jedno využití, prý nepotřebuji ani teploměr. Stačí prý udírnu roztopit -rozehřát a potom udržovat teplotu abych na mase udržel ruku. Jen nevím, jak ji začoudit, abych vypálil novotu kouřovodu.Stačí ji protáhmout cca 1 hodinku třeba jabloní, nebo třešní? Může to být s kůrou, nebo ji mám taky raději sundat?Máte někdo zkušenost s takovým primitivním způsobem uzení? :-)Děkuji M.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Stavba udírny na jedno použití


UZENARSKY GURU (17) - xxx.xxx.227.229 (?), 11.8.2009 22:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdar.hele teplomer bych tam dal.Aspon nemusis porad otevirat dvirka a jak zjistis ze tem je 90 nebo 70.Tak ze se ji dotknes? Ja bych tam nejaky teplomer dal teda. No a kdyz je nova tak je podle me jedno cim ji protahnes akorat pak jak udis uz pouzivas klasicke drevo na uzeni.,ale protahni ji dyl jak na 1 h :DD ja bych to dal na 80 C na 2 - 3 h..           Pises ze do dna vyrezes otvor.Nevim ale mozna je lepsi zboku zespoda.Pak ti tam bude vsecken sajrajt kapat tech kamen..jestli sem to dobre pochopil.

Připojit reakci
      

Stavba udírny na jedno použití


UZENARSKY GURU (17) - xxx.xxx.227.229 (?), 11.8.2009 22:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdar: D a taky nechapu jak? na jedno pouziti.Tolik prace to da a pises na jedno pouziti.Snad ji budes pouzivat vickrat ne??

Připojit reakci
         

Stavba udírny na jedno použití


host - xxx.xxx.235.104 (?), 11.8.2009 22:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ahoj, neboj,nic kapat nebude, mám u toho otvoru mám takový rantl, a ještě přes to mám plech na nožičkách.Mám to docela vychytaný.Až se vrátím z dovolený, dám sem fotky :)No na jedno použití je, protože ji v paneláku nemám kde použít.Jedeme na dovču na půjčenou chalupu, tak ji tam postavíme a pak zase rozeberu a odvezu :)Jen nevím, jak se sem vkládají fotky, asi musím být zaregistrovanej, viď?To udělám až se vrátím, Ahoj M.

Připojit reakci
            

Stavba udírny na jedno použití


mn.bl (14) - xxx.xxx.235.104 (?), 16.12.2009 13:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, tož jsem se sem konečně dostal.Udírna dopadla na 1 s hvězdičkou.Postavil jsem ji, trošku začoudil javorovým a bukovým dřívím bez kůry asi 2 hodiny.Druhý den jsem ráno znovu zatopil, tentokrát jen javorem.Asi za 1 hodinku, když byla bedna trošku teplá z venku, jsem vložil koupené předuzené maso.Asi tak půl kilové špalíky.Udil jsem jen bukem opět bez kůry.Jelikož to moc hořelo, dal jsem dříví do kýble s vodou, aby se alespoň trošku natáhlo vodou a tolika to nehořelo.Občas jsem musel do topeniště vhodit i hrst mokrých hoblin.Udil jsem celkem 7 hodin, Asi 2 hodiny před koncem jsem dával už jen švestku.Zase samozřejmě bez kůry.Nic nebylo hořké, bylo to VYNIKAJÍCÍ!!!.Udírnu mám schovanou zase na někdy příště :-)Ps: Nic mi do kouřovodu nekapalo, měl jsem na dně plech na nožičkách asi 30x30 cm.Nakonec jsem neměl ani komín, horní víko bylo jen tak položený, jelikož se trošku zkroutilo, kouř utíkal mezerama cca 3 mm kolem dokola.Teploměr jsem taky neměl, občas jsem si šáhnul na rouru, nebo na maso :-) Když mi poradíte jak vložit fotku, hned ji sem šoupnu

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
               

Stavba udírny na jedno použití


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.250.138 (?), 16.12.2009 13:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta udírna je teda dobrá. Mám něco podobného, jen ohniště a roury jsou v zemi v zemi, a snad tu bednu mám o něco něco větší. Ale něco dělám trochu jinak, netopím tam takovými drobnými polínky, ale dávám tam kuláče od průměru 20cm a větší. Takové poleno pak moc nohoří, spíš jen tak doutná a vydrží tam celé hodiny. Takže pak když je to rozhořené stačí tam strčit takové poleno a vím, že tak dvě hodiny k tomu nemusím.

Připojit reakci
                  

Stavba udírny na jedno použití


host - xxx.xxx.8.197 (?), 17.12.2009 8:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemohl by jste sem dat i fotku jak to vypada vevnitr v te bedne..?

Připojit reakci
                     

Stavba udírny na jedno použití


mn.bl (14) - xxx.xxx.235.104 (?), 17.12.2009 11:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bohužel to vyfoceno nemám, v nejbližších dnech to ani vyfotit nemohu, udírnu nemám uloženou doma, ale jestli chcete, tak vám to mohu namalovat.

Připojit reakci
                        

Stavba udírny na jedno použití


host - xxx.xxx.64.139 (?), 17.12.2009 11:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky by mě to docela zajímalo, hlavně ten spodek. Velice se mi to líbí ale nevím jak máš vyroben přechod kouřovodu do drěvěné bedny. Mám strach aby to nechytlo.A ještě by me zajímalo to topeniště jak tam máš daný ty dvířka a nebo je to jen kus plechu opřité o žár.cihle

Připojit reakci
                           

Stavba udírny na jedno použití


mn.bl (14) - xxx.xxx.235.104 (?), 17.12.2009 12:42
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otvor na rouru je vyříznutý asi tak o 1 cm větší než je průměr roury.Mezi rouru a dřevo jsem vložil matku.Zevnitř jsem rouru přes tu matku přišrouboval do dřeva normálním vrutem.Železo se tedy dotýká dřeva jen na 3 místech.Musí se dávat pozor aby nebyla roura moc horká, aby dno nechytlo.Ale to hrozí jen při roztápění udírny.Cihly na topeniště jsem neměl ani šamotové, jen prej byly 2x pálené.Na topeništi jsem měl zezhora silnou dlaždici.Na zadní stěně topeniště jsem měl 1 cihlu celou (spodní) a druhou rozpůlenou.Mezi těmahle rozpůlenýma cihlama byla na té spodní položena roura.Na tu rouru jsem navlíknul plech asi 20x20 cm s otvorem na tu rouru.To aby kouř neutíkal okolo.Dvířka jsem neměl, jen jsem zepředu přiložil další plech.Přikládám nákres bedny v řezu. :-) Čekám slova chvály Mňam mňam to byla dobrota

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak uchovávat klobásy?8.4.2020
A až Z o uzení7.4.2020
A až Z o uzení7.4.2020
A až Z o uzení7.4.2020
Jak uchovávat klobásy?7.4.2020
A až Z o uzení7.4.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů