Roztažnost šamotových cihel



j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 205.231 (?)
19.6.2019 7:45

Ach jo... Existuje spousta druhů šamotů které mají spoustu rozdílných fyzikálních parametrů - tedy i roztažnost. Ale roztažnost určitě nebyla důvodem popraskání. Cihly z akumulátorových kamen jsou kdoví co... 

Problémem spíše bylo to, že jste před obezděním, jak píšete plochu \"vyházel maltou\" To nedělejte, klidně tam nechte vzduchovou spáru.

Nicméně k Vašemu návrhu konstrukce - to co uvádíte je správně a bude to fungovat. Existuje sice taky spousta druhů \"vaty\", ale v daném případě vyhoví jakákoliv, netřeba utrácet za nějakou \"vysokoteplotní. Ona by tam ani nemusela být žádná, ale ta vata má i jiné příznivé efekty v tomto případě. Jenom nesmíte při zdění provázat šamotové cihly s obezdívkou. Šamot vyzděte na šamotovou maltu, ale ne klasickým zděním na \"polštáře\" malty, ale jenom na vrstvičku tak do 3 mm. Cihlu vemte do levé ruky a lžící udělejte na obvodu (hraně) jakýsi rámeček, střed cihly nechte bez malty. Položit, lehce přiklepnout a už nehýbat. Nebo lze s výhodou použít zubovou stěrku jaká se používá k lepení obkládaček. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 16.91 (?), 19.6.2019 6:35, zobrazeno: 5459x

Dobrý den. Pár příspěvků níže jsem vkládal příspěvek ohledně popraskaného krbu. Praskliny se zvětšily při roztopení až téměř na 1cm.

Vypadalo to opravdu hrozně. Pozval jsem pár "odborníků", no závěr byl takový, že šamotové cihly, které jsem použil, jsou údajně špatné. Jsou prý z akumulačních kamen či co a ty se na stavbu nehodí. My jsme z nich měli (na koupeném RD) udělanou podlahu u králíkárny, byly položené na písku, nevím kolik let. Je možné, že vlhko ze země je skutečně tak degradovalo?

Podle mě jsem udělal chybu v tom (jak ostatně psalo pár zdejších kolegů), že jsem na ten krb ze šamotek přímo nalepil klasické cihle, případný prostor mezi stěnami jsem vyházel maltou, tzn. že tam nebyla žádná "dilatační" spára.

Tak jako tak, krb jsem zboural, koupil nové šamotky, no a napadlo mě, že kolem nově vyzděného tělesa krbu z těchto nových šamotek, dám vatu, co se dává kolem komínové vložky. Třeba 1cm kolem dokola a potom až teprve obezdím klasickými cihlami.

Tzn. že kdyby tam byla opět velká roztažnost, "dilatační spára" z vaty by změnu rozměrů absorbovala, a okolní zdivo by to neroztrhlo. 

Co myslíte? Bude to fungovat? Nejsem stavař O:-)

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 205.231 (?), 19.6.2019 7:45

Ach jo... Existuje spousta druhů šamotů které mají spoustu rozdílných fyzikálních parametrů - tedy i roztažnost. Ale roztažnost určitě nebyla důvodem popraskání. Cihly z akumulátorových kamen jsou kdoví co... 

Problémem spíše bylo to, že jste před obezděním, jak píšete plochu "vyházel maltou" To nedělejte, klidně tam nechte vzduchovou spáru.

Nicméně k Vašemu návrhu konstrukce - to co uvádíte je správně a bude to fungovat. Existuje sice taky spousta druhů "vaty", ale v daném případě vyhoví jakákoliv, netřeba utrácet za nějakou "vysokoteplotní. Ona by tam ani nemusela být žádná, ale ta vata má i jiné příznivé efekty v tomto případě. Jenom nesmíte při zdění provázat šamotové cihly s obezdívkou. Šamot vyzděte na šamotovou maltu, ale ne klasickým zděním na "polštáře" malty, ale jenom na vrstvičku tak do 3 mm. Cihlu vemte do levé ruky a lžící udělejte na obvodu (hraně) jakýsi rámeček, střed cihly nechte bez malty. Položit, lehce přiklepnout a už nehýbat. Nebo lze s výhodou použít zubovou stěrku jaká se používá k lepení obkládaček. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 3.2.2022 14:50
Máme z šamotových cihel postavenou zaklenutou grilovací pec. Do spár byla použita šamotová malta s vodním sklem. Také se v jednom místě díky roztažnosti vytvořila prasklina, která se vlivem teplot zmenšovala a zvětšovava až v některých místech došlo k vydrolení malty. Opětovné zamazávání tou směsí nikam nevedlo znovu se vydrolila. Připravil jsem si tedy směs slínové hlíny s pískem a vodou. Roztopil jsem pec až se prasklina co nejvíc zvětšila a zamazal ji tím slínem. Je to mnohem stabilnější řešení a pokud by opět za čas vypadla zamáznu to znovu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika