|
Rosení v udírně
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.113 (?) 1.11.2010 21:26, zobrazeno: 27539x
Zdravím. Postavil jsem udírnu z porothermu (wienerberger), strop z hurdisek zalit betonem a dvířka plechová, kouřovod 2m dlouhý z šamotových kommínových vložek. Párkrát jsem zatopil a vnitřní strana dvířek v udírně je orošené, až voda stéká dolu. Stěny cihel jsou suché. Chci se zeptat jestli je to v pořádku. Měl jsem vytopeno i přes 100 stupnů ale nevyschlo to. Ještě k tomu kouř v udírně má takový zvláštní zápach-ne klasickej. Kouř je i takovej tmavej. Dřevo mam ale vyschlé... Je to nějaké dehtování?? Všechno by mělo být v pořádku.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.230 (?), 30.12.2010 17:07
Vyhnat vlhkost ze zděné udírny bývá problém, stěny jsou studené- dřevo které spalujete má určitou vlhkost a tudíš se sráží na chladných stěnách myslím že řešení jsou 2. 1.obložit vniřní stěny udírny dřevem (palubky) na dřevě se to srážet nebude. 2.v udírně topit asi den na prázdno a vlhkost by měla být pryč. Nevím jestli vám to pomůže protože každá udírny se chová úplně jinak.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 30.12.2010 17:26
Základem dobrého vyuzení je dostatečně vyhřátá udírna, hold musíte nějaké to polínko obětovat, nežli se Vámi udávaný problém odstraní.Pokud se rozhodnete v tomto ohledu šetřit, počítejte,že se to pozná v kvalitě uzeného produktu, dehet dokáže své.
K tomu tmavému kouři asi tolik, nejhorší pro uzení je moc uzavřený tah z komína a velký plamen v ohništi, vzniká čadívý kouř, který obsahuje hodně dehtu, který se pak sráží jak na stěnách, tak uzeném, chce si to pohlídat, jinak si moc nepochutnáte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.73 (?), 31.12.2010 10:25
Zdravím všechny uzenáře,
holt každý má svůj postup a recept. Já topím tak, že nechám udírnu minimálně půl dne roztápět aby totálně vyschla - mám dřevěnou na cihlové podezdívce a za kratší dobu ji prostě nevysuším. Při roztápění používám smrk, později přejdu na to, čím budu udit. Co se týče samotného hoření při uzení, dřevo mi hoří malým plamenem, na komínu mám minimální odtah, nikdy ho nezavírám úplně. A co Vy ostatní?
S pozdravem a přáním do nového roku Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
10 bylinek, které můžete pěstovat v interiéru ve vodě po celý rok
Bylinky mají často léčivé, relaxační i kulinářské vlastnosti a je skvělé, když je můžeme mít doma po...
Mrkvová šťáva: jak si připravit vitamínovou bombu
Ráda se s vámi dělím o nejjednodušší a nejchutnější způsoby, jak přenést zahradu do kuchyně a na stů...
|
|
|
|