Kysele maso



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 103.247 (?) 
26.12.2015 8:25, zobrazeno: 42811x

Ahoj, mam novou udírnu nikdy jsem neudil.Udírna dřevjená kouřovod tak 3,5m obezděno kamenem.první uzení teplota 60st. po 8hod.cítit kyselost a maso jak šťovík uzeno na dubu.Druhe dnes rono po 2hodinách na 75st.to same jine dřevo buk sam.bez kůry dík za rady 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 103.247 (?), 26.12.2015 8:36

oprava spíš nahořkle 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 26.12.2015 9:25

Nejspíš malý přívod vzduchu a mokré dřevo  - z něj se uvolňuje dřevný ocet. Při uzení je potřeba předem vyhřát dostatečně udírnu, v topeništi vytvořit dostatečné množství žhavých uhlíků a pak přidávat jen menší kusy dřeva, aby nebylo nutné regulovat plamen přiškrcením přívodu vzduchu. Ze začátku udit na vyšší teplotu, aby maso oschlo a nesrážely se na něm saze (jasný plamen za dostatečného přívodu vzduchu, téměř bez kouře), po oschnutí udit při nižší teplotě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.12.2015 9:51

a pak přidávat jen menší kusy dřeva,...no vidíte a já přídávám i špalky o průměru 20-30 cm a vše bývá OK. Vlastně udím jen většími kusy dřeva. Takže za mne rada na houby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 111.8 (?), 26.12.2015 10:39

Takže za mne rada na houby.Váš příspěvek je na houby.Já také přikládám menším průměrem špalků než 20-30cm.Každá udírna je jiná, jinak se chová.Bylo by lepší kdyby jste začínajícímu uzenáři poradil.rpstylle@seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.12.2015 19:49

Rp style, zřejmě další odborník co nerozumí psanému textu, kdybyste chápal co jsem napsal, tak jsem nedal žádnou radu,laugh jen jsem hodnotil úroveň rady někoho jiného. laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 111.8 (?), 26.12.2015 20:39

Pane ing.Ferdo, odpovídal jsem Vám na to co jste napsal na příspěvek pana 243:114.Pokud nechcete nebo nevíte poradit začínajícím uzenářům, tak nepište.Průměr dřeva není odpověd' na dané téma.Možná nejsem odborník na psaný text, ale hodně novým a začínajícím uzenářům jsem se snažil poradit a oni mají radost z pochutin které vytahují z uzáku.rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.46 (?), 26.12.2015 21:07

Ale to neznamená, že máte vždy pravdu. To co funguje u Vás, to nemusí fungovat jinde. Udírna je vlastně sám o sobě důmyslný stroj, do kterého vstupuje spoustu dalších "drobností", které ovlivňují výsledek. Kvalita, druh a vlhkost dřeva, teplota masa, teplota v udírně, spalování dřeva... Nikdo z nás udírnu tazatele neviděl, nikdo z nás v ní neudil. Postup, který RP předkládá nebude fungovat všude.
Apropo, já ve své udírně taky topím spíše velkými špalky a výsledek s předvánočního uzení zrovna ochutnávám a lahodím si...
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 26.12.2015 12:28

Ferdo, ono odhořívání dřeva nezávisí na velikosti špalku, ale na ploše která je dotčena odhoříváním. U velkých špalků je potřeba mít tepelně-akumulační topeniště, protože přechlazení špalku může mít za následek jeho pohasnutí. U topeniště na drobná polínka tolik na konstrukci nezáleží, ale je to vykoupeno vyššími požadavky na obsluhu (přikládání, regulace váhy mezi primárním a sekundárním vzduchem,...).  Protipólem velkých špalků je udírana na piliny a štěpku, kdy k jejich spalování není používáno teplo od odhořívání ale teplo vyvíjené elektrickou topnou spirálou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.12.2015 19:54

Stando,  čím větší špalek, tím lepší, vhodné jou třeba pařízky nebo jiné sukaté špalky, co se těžko štípou, prostě co nejde lehce štípnout, tomu řeknu: "Pujdeš do udírny"  a je to. Strčí se do ohně jeden pařízek a nemusíte se půl dne o udírnu starat, samozřejmě musí tam být už vhodný základ ze žhavého popela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika