Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Krby, grily a udírny > Grilování na žulové desce

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.248.14 (?)
8.6.2008 23:35
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Laskavě prosím o radu:

- jakou zvolit optimální tloušťku žulové desky

- jaký zdroj je vhodný pro zahřívání žul.desky (dřevo nebo plyn)

- jak dlouho asi trvá zahřívání žul.desky, než bude dosažena

odpovídající teplota pro grilování

Děkuji za ochotu a sdílnost.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.44.120 (?), 9.6.2008 8:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Včera jsem v radiu slyšela i o grilování na placatém kameni z potoka.O délce nahřívání tam nemluvili ale dává se nad oheň ze dřeva.

Připojit reakci
   

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.4.162 (?), 14.6.2008 21:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro grilování na žule lze použít kámen o tloušťce od 1 do 5 -ti cm.

Nejvhodnější a nejlevnější jsou druhy,,ČÍNA" a,,TARN".

Tloušťka 1cm je vhodná pro použití na plynu.Je rychle nažhavená a lze ji použít i na plynovém sporáku doma v kuchyni. Tím samým způsobem lze použít i kámen o tlouštce 3 cm ale je to energetivky náročnější.Žhavení trvá asi 10 min.,ale můžete zase o to dřív můžete vypnout příkon tepla.

Pro použití na venkovní grilování je ideální varianta topení dřevem.Doporučuji tloušťku kamene 3cm.Lze použít i 5cm ale je to podle mne zbytečně náročné nejen na energii ale i na regulaci teploty.Navíc při větších rozměrech je manipulace s ním jen pro tělesně zdatnější.

Z bezpečnostních důvodů je dobré mít kámen při rozměrech nad 30 cm v kovovém rámečku.Většinou se na něm udělají praskliny ale nerozpadne se úplně.Mně se stalo, že jsem to přehnal s topením takovým způsobem až se mi plotna prohnula ale nepraskla.

Pokud se podíváte na této diskuzi na vlákno,,Grilování na kameni",uvidíte tam pár fotek jakým způsobem lze kámen upevnit.

Při grilování většího množství je dobré mít po ruce nějakou špachtli nebo škrabku a připadné přípečky seškrabovat než se spálí.

Co se týká surovin lze tímto způsobem v podstatě cokoliv.Z masa je nejlepší vepřová krkovička nebo kuřecí stehna(vykoštěná).Ideální je když je maso marinované.

Lze grilovat zeleninu (taková cibule na kolečka...),péct bramboráky, no fantazii se meze nekladou.

JuPaKo

Připojit reakci
      

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.49.101 (?), 1.7.2008 21:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

souhlasím s tím, že ideálná volbou síly kamene je 3 cm.

nedoporučuji ale kupovat materiál jako je Tarn nebo jiné světle zrnité žuly, jelikož obsahují vícero různých minerálů, které mají rozdilnou tepelnou roztažnost a tím pádem jsou náchylnější k praskání, hlavním činitelem je procento zastoupení křemene... ideální jsou žuly tmavé, ktzeré obsahují malé množství křemene,...

Připojit reakci
      

Grilování na žulové desce


Jahoda (2) - xxx.xxx.69.211 (?), 23.7.2008 10:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím Vás zda mi můžete dát informaci kde se dá deska Čína koupit.

Děkuji. Viki.

Připojit reakci
         

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.4.162 (?), 8.8.2008 23:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každé solidní kamenictví vám vyrobí grilovací kámen dle vašeho přání.

JuPaKo

Připojit reakci
      

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.127.221 (?), 25.7.2008 22:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

JuPako myslim ze tady trochu mates lidi, zula z ciny je peknej ksindl napousteji to jakymsi bordelem aby se vic leskla a je to zdravi skodlivy. Ja mam ceskou zulu asi 12 let a je to v pohode. A pokud se zahriva zula nebo kterykoliv kamen jen z jedne strany tak se vzdy prohne a po case praskne. Doporucuji ceskou zulu je takova hodne kropenata vypada jak teraso a tloustka cca 5cm sice se na ni musi dele roztapet ale ma velkou setrvacnost a muzete tam sazet jeden steak za druhym.

Připojit reakci
         

Grilování na žulové desce


jupako (7) - xxx.xxx.4.162 (?), 11.8.2008 22:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Milý hoste 127.221!

Tan kdo tady mate jste vy. Pokud by soudruzi z Číny napouštěli kámen nějakou impregnací tak by při zpracování nenatahoval vodu.Doporučoval jsem ho hlavně proto že jeho výhodou je nízká cena.

Pokud příjdete ke kameníkovi a budete si přát Českou žulu, tak to bude asi problém, jelikož (alespoň v našem regionu) se z ní vyrábí spíše vyjímečně.Navíc je to souhrnný nazev pro žulu, která se těží v Česku a ta má v každém lomu jinou strukturu odstín a většinou i jméno související s lokalitou kde se těží.

Co se týká tloušťky kamene 5-ku bych volil pouze u nepřenosných grilů s topenín na dřevo.Výhoda je vysoká pevnost, nevýhoda vysoká hmotnost a cena(pokud nechcete kámen velikosti tácku na párky).

Praskání materiálu při nahřívání ovlivňuje v největší míře jeho složení.Nedávno jsme zkusili grilovat na,,dvojce´´ z brazilské žuly a kámen vydržel i vysoké teploty bez jediné praskliny.
Všeobecně, pokud už nějaké praskliny vzniknou tak jsou věšinou povrchové a k úplnému oddělení materiálu nedochází.

PaKo

Připojit reakci
            

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.121.238 (?), 12.8.2008 9:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neda sa kamen podlozit niecim, co by ciastocne vyrovnavalo teplotne zmeny? Nejakym teplote odolnym materialom.

Připojit reakci
               

Grilování na žulové desce


host - xxx.xxx.86.6 (?), 16.5.2012 22:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No většinou dávají lidi pod kámen plech od 3 mm výše to proto aby rozváděl teplo rovnoměrněji.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás30.6.2020
Strojek na uzavírání konzerv22.6.2020
Uzení domácích klobás16.6.2020
Uzení domácích klobás10.6.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů