Dřevo z jabloně - opékání buřtů



Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?) 
6.5.2010 9:22, zobrazeno: 14754x

Mám spoustu špalku z ovocných stromů (převážně jabloň). Dá se toto dřevo použít na ohníček, opékání buřtů? Někdo mi říkal, že ne, že prý buřtík zhořkne. Je to pravda? Díky za odpověď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 6.5.2010 9:31

Neposlouchejte ho. Opečte buřt a ochutnejte. Buřtík může zhořknout (i tak jen na povrchu), když je dřevo syrové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?), 6.5.2010 9:38

Super, díky za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.5.2010 12:31

Skutečností ale je, že dřevo jabloní při pálení "voní" zcela jinak než dřevo tradičních táborákových opákacích dřevin (lesních). Je to taková "sladká vůně uzeného masa", nedokážu to přesněji popsat. Otázkou je, jestli tento specifický čmuch dokáže ovlivnit chuť uzeniny. Chce to vyzkoušet...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 6.5.2010 23:02

Základem je to, že se buřty na ohni neopékají, dřevo se nechá shořet a uzenina se opéká nad žhavými uhlíky, tím je veškerý problém vyřešen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 7.5.2010 6:37

Buřty se opékají nad ohněm, musí být očmoudlé a sem tam připálené. Pak je to ta pravá špekáčková romantika.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.16 (?), 7.5.2010 8:26
Nejhorší zkušenosti mám s větvemi modřínu.Jsou tak prosmolené, že i po téměř dohoření ohně se na buřtech usazuje kolomaz.Tvrdé dřevo stačí nechat pořádně rozhořet.Pepík
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.90 (?), 7.5.2010 20:28

Na jabloňovém dřevu peču i kuře. Ale lepší je švestka a hruška nemá vůbec chybu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 46.234 (?), 7.5.2010 22:32

Před lety jsme v práci z nouze opékali špekáčky autogenem a chutnaly výborně a nebyly vůbec hořké.Můžu vřele doporučit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 30.40 (?), 7.5.2010 23:00

Teda chlapi, vy jste "fajnšmekři", myslím, že nejdůležitější je, aby někoho nenapadlo použít na opékání dřevo barvené, lakované či mořené. To by tedy nebyla ta "správná" chuť a zdraví by to rovněž nepřidalo. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika