Dotazy pro kamnáře



host - 196.74 (?) 
25.8.2009 6:58, zobrazeno: 8849x

Pouštím se do stavby Kombinované udírny s grylem a kotliny ny guláš. Spodek celé stavby bude kamenný sokl, tj základ bude beton. Mám několik otázek ke konstrukci.

Topeniště pod udírnu uvažuji jako betonový odlitek a nechal bych ho tak. Chci se ale zeptat, je nutné jej vyložit šamotem? a pokud ano tak plátky 2cm nebo cihle na kantku 6,5cm. Pokud to pak zaliju betonem, nebude to pak při zahřátí praskat.

Vedleudírny bude ještě 15l kotel na guláž a tam uvažuji následující postup. Vemu šamotky a vyzdím komoru topeniště a uhláku šamotkama a to pouze na kantku. tj 6,5 cm šamotová vrstva. zepředu budou kolem dvířek cihly na ležato, takže cca 12,5mm vrstva. Pak to celé zaliji ze tří stran betonem, respektive obezdím kamenným soklem. Mohu se zeptat, zda je v tom nějaký základní stavební, či kamnářský konstrukční problém?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 196.74 (?), 27.8.2009 6:27

Dobrý den, je možné zvolit následující postup? 

1) z šamotek vyzdím tenkostěnné topeniště

2) poté to obezdím, spíše z venkovní strany zaliji betonem

to znamená, že mezi šamotem a betonem nebude dilatační spára.

Nebude se mě beton trhat, nebo šamot praskat či vytrolovat?

Děkuji za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.122 (?), 4.9.2009 17:35

dobrý den, buduji doma zahradní krboudírnu a rád bych vás požádal o radu. Vzhledem k limitujícímu prostoru chci topeniště pod udírnu udělat jako odlitek z lehkého žárobetonu složeného z Keramzitu (nebo Liaporu) zrnitosti 1-4, klasického struskoportlandského cementu a před zalitím formy bych přimíchal vodní sklo. Netuším ale kolik vodního skla přidat. Mohli byste mi prosím poradit kolik cementu a vodního skla přidat na 50 l Keramzitu? Mohu se ještě zeptat zda takovýto beton odolá přímému ohni ze dřeva? Někde jsem slyšel, že by takto vyrobený žárobeton měl odolávat do cca 1000 stupňů a že by hořící dřevo nemělo překročit 900 stupňů. Nikde ale tyto informace nemohu potvrdit. Předem děkuji za informace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 28.11.2009 4:33

Vidim, ze nikdo neodpovedel. Nejsem kamnar, mam koupeny krb z hobbymarketu a zjistoval jsem v cem se lisi kdyz levne stoji 2-5 tis a drazsi klidne i 20-30.

Topeniste urcite vylozit samotem, staci 2cm pasky. Uprostred nechejte privod vzduchu.

Pokud jde o betonovani dilcu, 100% tam dejte armatury. Levne hobbymarketove krby je nemaji a praska to potom. Pouzijte kvalitni beton.

Kazdopadne doporucuju se podivat na praci ostatnich lidi, predejdete chybam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika