Záleži jaká ta lokomitiva je a za kolik. Tento gril neboli "smoky fun" originál a verze traditional stojí cca 25000kč. Na internetu se objevilo plno napodobenin za v uvozovkách pár peněz. Taky to podle toho odpovídá kvalitou a zpracovíním. Pro příklad originál má stěnu 5mm a napodobenina tenký plech. O tom nasvědčuje i rozdíl vah mezi nimi +/- 90kg. Nicméně tento gril jsem si letos vyrobil svépomocí a podle sebe. A spokojenost? Maximální... Topím jen v topeništi, tvrdým dřevem a když se vyhřeje a chytne tah, tak potom vyhoří nakonec tak, že zbyde jen jemný popel. Teploměr mám originál ze smokyho do 260°C a je umístěn před komínem. Regulací klapky v komíně a na dvířkách topeniště lze ovlivnit teplotu i případné uzení. To však lze i velikostmi přikládaného dřeva. Tenší kusy hoří rychleji tudíž je vyžší teplota a silnější kusy spíše udí. V těle kde griluji mám rošty nebo dávám nerezovou desku 10mm silnou. V grilu jsem dělal oravdu už všelicoz. Různé druhy mas (vepřové, klobásy,hamburgery, žebra,kuř.křidélka),balíčky v alobale (maso, brambor a pod), bramboráky, brambory grilované, volí oka i chléb jsem v něm pekl... a td. Výsledek vždy vynikající. Abych navázal na dotaz. Dřevo je určtitě důležité. Smolnaté dřeva nejsou vhodné ptž zanášejí gril. Takže tvrde ale zase jen vybrané (dub, jabloň a pod) ptž takobý buk na topení do krbu může způsobovat hořkost. A vypalovací barva záleží jaká je na grilu použita. V mém případě jsem s tím problém neměl a to jsem natíral a vypaloval 2 vrstvy. S pozdravem Lukkis...