Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Předpokládám, že z laku jde maso chutné a voňavé, bez hořké nebo kyselé příchuti způsobené rozmnožením mikroorganismů nebo plísní.

Hoření dřeva má několik fází. V prví fázi je dřevo vystavené vesměs nízké teplotě, takových 200 - 250 st C,  ze dřeva unikají dehtovité látky a dřevný ocet, neboli kyselina octová ve směsi s metanolem a acetonem. Kouř je spíše bílý a šedý Tyto látky dohromady vytvářejí spíš nevalnou chuť, hořkou a kyselou. V druhé fázi dřevo napůl hoří, napůl uniká kouř, ale spíše namodralý až šedomodrý a docela lahodné vůně. Ve třetí fázi je dřevo spíše už hromada žhavých uhlíků se zbytky plamene. Uďák se rozehřeje na takových 60 st C z hromádky dřeva, jak je rozehřátý, přidává se do uhlíků pomalu další dřevo, aby v uďáku bylo kouř někde mezi fází 1 a dvě teplota tak 60 st C. Zavěsí se maso. To je fáze studená, kdy se dehet zkondenzovává jako povlak na povrchu masa plus se na povrchu usazuje i něco z dřevěného octu. To trvá tak 1 - 4 hodiny. Pak se přidává dřevo o něco víc a trochu jinak, aby dřevo hořelo spíše ve fázi 2 až tři a v uďáku byla teplota tak 90 st C. na tak 1 - 4 hodinky To je teplota, kdy se mastnota v mase začne rozpouštět, voda z masa odpařovat ale hlavně přes rozpuštěnou mastnotu začnou dehty z povrchové vrstvy pronikat dovnitř masa a vytvářet chuť uzeného masa a dřevný ocet se naopak odpaří. Klobásky jsou hotovy, velké kousky uzeného masa potřebují ještě jeden cyklus. Chceme li maso spíše trvanlivější, drsnější chuti a na vaření, prodlouží se spíše fáze chladná a více se při nakládání solí, chceme li maso spíše jemnější chuti, měkčí a na krájení za studena, zkrátí se první studená fáze a prodlouží teplá. Uzení za tepla potom funguje rovnou jako tepelná úprava.  Chceme li "zdravé" uzené maso, s menším množstvím dehtu, zkrátíme obě fáze u masa tak na 2 a 2 hodiny, maso necháme vychladnout a skladujeme v mrazničce. Maso se potom musí ještě uvařit nebo upéct.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika