Příčina a léčba ušního svrabu u králíků

host - 157.239 (?) 
20.1.2015 9:59

Samci jsou trubci, nebo motýlci co z květu na květ...wink, samičky jsou světice, strpí skok a dojdou mateřského štěstí. Občas dělají Z.gorku-promiňte Haničko-já ten obrat nevymyslel, jen mi zapadá do úvahylaugh, ale jinak by si mohly jen broukat-hnízdo je prázdné, tichý klín..crying. Trochu klidu v králíkárně zajistí co vejvětší vzdálenost mezi dospělými protějšky, ale zvířata jsou při velké touze schopna-třeba i přes noc- prokousat přepážky a není to vždycky ON, kdo hlodalwink.  Samo, že si můžete krmit a pozorovat co chcete, když mohli mít Archu NOE a Šantalka..., tak proč ne Vy. Při vzpomínce lodi záchranářské osla můstek k tématu-holubice místo oliv. ratolesti Vás mohla obdarovat svrabíky-on i brabčák není zcela vyviněnblush! S.P.,Ch.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 20.1.2015 11:34

Tedy Vy jste poeta S.P. z Chropyněsmiley

P.s. Haničku mám taky ráda a jste pěkná potvora, začala jsem si broukat taky a ne tu písničku z hlavy dostatcheeky.

host - 157.239 (?), 20.1.2015 14:16

Dvě malá křídla-H. Vondráčková, Maluj zase obrázky-H. Zagorová, Čerešně-H. Hegerová... jsem poeta amatér, těžkej romanticwink. A co teprve Kometa-J. Nohavica, Otázky-P. Janda, Svet krásny býval-M. Kňažko, Podvod-J. Nedvěd- to jde na DŘEŇlaugh. Malá ochutnávka mé cesty ze svrabu lidkého i králičího. S.P.,Ch.

host - 229.89 (?), 30.9.2015 19:58

Arpalit je pro kočku vysoce toxický! Čtěte prosím příbalovou informaci, Frontline není určen na léčbu svrabu!

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 34.225 (?), 30.9.2015 21:41

Pokud si ho olíže tak pochopitelně, stejně jako u většiny antiparazitik. Platí to nejen u Arpalitu. Nicméně je snad logické, že 1) antiparazitika se aplikují tak, aby si je zvíře nemohlo olízat a za 2) každou chemii, bez ohledu na účel,  je třeba užívat s rozvahou a nenadužívat.

Je mi celkem jedno jestli je Frontline určen na hubení ušního svrabu, Co mě zajímá, je to, že na to funguje. A opět jen jako doplněk léčby, nikolik jediný přípravek i na ošetření. Tím je primárně rostlinný olej, ideálně olivový, má hustější konzistenci.

Vzhledem k oživení tohoto tématu ještě doplním, dalšího pomocníka... vzhledem k tomu, že ušní svrab poslední dobou řeším celkem často - ne ve svém chovu, ale u chovatelů, kteří podceňují prevenci a nedbají opatření proti dalšímu šíření. Přidala jsem k prvotnímu ošetření olejem, po co nejlepším šetrném vyčištění ucha, ještě propláchnutí uší perixidem vodíku - pochopitelně 3% lékařským.

Pomůže samovolně uvolnit i hlouběji usazené části svrabu a vybublat je na povrch, aby se dali odstranit. Samozřejmě, že bublání v uchu se ušákům moc nelíbí, ale po vybublání peroxidu je vedlejším účinkem i třepání uší, což je žádoucí, dojde tím k ještě lepšímu uvolnění nečistot. Pochopitelně je třeba všechny nečistoty odstranit, ucho co nejlépe vytřít a ošetřit lehce olejem, na viditelné části dávám pak Betadine.

Ještě k tomu peroxidu, je účinný a opravdu ho doporučuji zejména tam kde již začíná nebo probíhá hnilobný rozklad.. bohužel i s tím se setkávám. Pomůže mj. i rány desinfikovat.

A ještě malý dovětek pro všechny chovatele, opravdu své králíky pozorujte, všímejte si toho jak vypadají jejich uši. I běžným pohledem je přitomnost svrabu poznat, i když je ještě poměrně hluboko v uchu a je viditelný jen pozorným pohledem přímo do ucha. Postižený králík podle stupně nemoci... uši klopí, nadměrně jimi třepe a také se uši v koncích kroutí či jakoby rolují k sobě.

Samozřejmostí by mělo být mj. alespoň jednou měsíčně provést běžnou "údržbu" králíka... zkontrolovat celkový stav, je-li třeba tak zastřihnout drápy,  vyčesat kožich aj. a rovněž prohlédnout uši zda jsou čisté.

host - 90.135 (?), 8.2.2015 8:19

stoprocentně zabírá Ivomec. Aplikuje se podkožně dle váhy... zpravidla 0,2 ml malou diabetickou stříkačkou. Po vyléčení jsou již králíci vůči svrabu zpravidla imunní. Kotce doporučuji po vykydání ošetřit postřikem Savem a důkladně si prověřovat nové přírůstky z jiných chovů.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 8.2.2015 11:57

Děkuji za reakci. Opravdu je Ivomec tak účinný - imunita králíků vůči svrabu?

Zatím to vypadá v pořádku.. ťuky ťuk. Králíci vypadají v pořádku, tak jak to začalo, tak to snad i skončilo. Kromě těch 6ti "prcků" k žádnému rozšíření nedošlo.

Ovšem ještě není pryč 30ti denní cyklus, tak pořád čekám zda je skutečně po problému.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz