Díky za reakci, jen se obávám, že to bude složitější, proto to popíši detailněji. Skleník máme komůrkový (4. rok). Daří se v něm salátům, daří se paprikám. Okurky hadovky mají horší začátek, nicméně pak se rozjedou a jsou taky OK. Jakmile tam dáme košťálovou zeleninu (kedlubny, květák, brokolice), tak její listy začnou postupně žloutnout až sazenice zajde. Nevypadají ale jako spálené, spíše jako chloróza z nedostatku hořčíku. Postupně ztrácejí pigment, fialové kedlubny postupně začínají vypadat jako kedlubny zelené a pak zajdou. U hadovek jsem psal, že jsou nakonec ok, nicméně ze začátku spodní listy trpí také chlorózou (vypadají jak od svilušky). Tam jsme to ale připisovali spíše nachladnutí. Co už jsme zkoušeli: přešli jsme na dešťovou vodu místo studniční, vyměnili jsme hlínu za pěstitelský substrát, dokonce jsme měřili i PH půdy, zalévali jsme málo, zalévali jsme hodně. Pravda zastiňování jsme nezkoušeli, nicméně ta chloróza se stupňuje i mimo slunné dny a navíc příbuzní mají podobný skleník na více exponovaném místě a toto se jim neděje. Na fotce je fialová a zelená kedlubna ze skleníku a stejná sadba z venku.