Pěstování ozimé zeleniny



Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?)
4.8.2020 14:36

Polníček je takový ňimravý, to rozhodně laugh, sklízím celé rostlinky, průběžně probírám řádky. A se zeleninou to dělám jako Vy, jen nedávám morké noviny (bála bych se tiskařské černi), ale mokrý hadřík, plenku nebo kapesník. Tak to uchovávám i v lednici, salátové listy vydrží naprosto čerstvé i 3 dny, okoukala jsem to v jedné restauraci při brigádě, teď mám takhle přehozené třeba fazolky Gusty, které jsem otrhávala před dešti, ale ještě na ně nedošlo.

Ta moje cibule byla ozimná sazečka. Vyčetla jsem tady, že výnos bývá tak 70%, což odpovídá tomu, co se u mě dožilo jara, ale pak začaly cibulky mizet, zasychat a vůbec, sklizně se dožilo teda možná 20% a ne 10, jak jsem psala, ale každopádně jsem sklízela zároveň s klasickou jarní sazečkou, takže mi to nepřišlo jako žádný posun, šlo mi hlavně o tu dřívější sklizeň. Příští rok si chci pár sazeček předpěstovat (taky vyčteno kdesi tady), ale celkově je letos sklizeň cibule tak velká, že zřejmě vystačíme až do běžné sklizně - měla jsem sazečky hodně a už žádné místo, takže jsem sázela ještě druhou generaci koncem května a dokonce i třetí v červenci, květnová už bude ke sklizni, červencová taky vesele roste.  

Jsem zvědavá, jak se Vám bude dařit s ozimnými košťálovinami a držím palce! Elen

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 172.1 (?), 31.7.2020 14:31, zobrazeno: 27313x

Docela se mně d g/mačí pěstovat zeleninu z pozdních výsevů po uvolnění rostlin I.trati a tak jsem) se rozhodl, zkusit pěstovat i zeleninu ozimou, vysetou v pozdním létě a přezimující ve fázi nedospělých sazenic. Již loni jsem zkoušel přezimující špenát (výborné) a také ozimý salát Humil (nepovedl se mně (nevěděl jsem, že je ho třeba ve dnech bez mrazu ob čas zalít, aby pomalu rostl).

Letos chci tento sortiment rozšířit o ozimou cibuli. Mám už semena Hiberna a Augusta, dnes jsem dostal Senshyu yellow. Sazenice předpěstuji doma, vysadím na volný záhon. Ještě nevím, jestli záhon nakryji bílou netkanou textilií (běžný typ 19g/m2). 

Špenát nechám růst na volném záhoně a zakryji ho netkanou. Nějaká semena ještě mám, ale pokud to nebude stačit není problém nějaká si koupit. Asi je jedno, která odrůda to bude.

Semena kapusty Arkta sháním po obchodech v Brně. Nechce se mně platit za poštovné z internetových obchodů.

Květák mám slíbená nějaká semena, zatím nevím co za odrůdy to bude. Pokud v tom nebude odrůda Galleon, tak si ji zkusím objednat z GB. Počítám s dost rozsáhlým pokusem pěstování, jeden záhon košťálovin chráněný jen položenou bílou netkanou a jeden záhon nakrytý tunelem (záclona ještě překryta speciální netkaná textilie 50 g/m2 (snad chránící proti mrazu). Mám ji již objednanou 50 m x 3,2 m. Není až zas tak drahá cca 7,- Kč za m2.

Asi zkusím také nějakou brokolici, asi tu co mám teď na záhoně- Steel 1

Ze salátů budu pěstovat znovu ten ozimý Humil (volně na záhoně kryytý jen netkanou) a také jeden z velmi ranýc Král Máje nebo Deon (zkusím volně i v tunelu).

Zajímá mne, jestli se někdo zabýváte pěstováním ozimých zelenin a jaké máte s nimi zkušenosti, případně co jiného by šlo takto pěstovat. Předem děkují za každou připomínku. Hledám inspiraci.

           Vladimír

PS.: Budu mít přes zimu dva tunely, přes které jen přehodím tu textilii. Ten vlevo budu muset ještě dodělat, záclonu upevnit tak jak je to na tunelu vpravo.

.

Záclonové tunely
Záclonové tunely
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 172.149 (?), 2.8.2020 17:08

Dnes jsem (spíše syn) objednal v Anglii květáky Galleon a Patriot a také brokolici Purple Sproput. Není to levné, ale chtěl bych si výhledově udržovat tyto odrůdy pěstováním na semeno. Zatím nevím jak, ale je ještě čas něco nastudovat. Předpokládám, že do deseti dnů by ta semena přišla a tak bych je ještě vysel. Možná přijdou později, ale v každém případě do toho půjdu, vždyť jde jen o pokusy.smiley

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.42 (?), 2.8.2020 21:47

nasadil jsem 10ks brambor VR co mi zbylo z kvetnove sadby dale jsem vysel okurky nakladacky  kopr kerickove fazole na lusky bilou redkev   ktera zatim odolava naletum drepcikum za 10dnu vysadim sazence pekinske zeli a rimsky salat v polovine srpna vyseji redkvicku Ricardo ktera ma prumer 3 cmm a cernou redkev    doufam ze mi drepcici nepropichaji  salat a redkvicku to uz neovlivnim zalezi na pocasi   vasek5

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.100 (?), 4.8.2020 8:32

Ty brambory jste vysadil kdy? I když asi nikdy mně nic ze sadby brambor nic nezbyde (i kdyby zbylo, tak to nemá šanci přežít do konce července - nemám sklep), tak mne zajímá jak to dopadne. Keříčkové fazole také v tomto období vysévám, jen mám pocit, že mně keříčkové fazole letos nějak nekvetou (nevím jestli je to semenem nebo počasím?). Bílé ředkve mně nechutnají, černá se také nedá moc jíst, pěstoval jsem ji jen na zimu a proslazovali jsme ji a. a na záhon  ten sirup jsme dávalidětem když kašlaly. Na kedlubny je už teď pozdě, loni jsem je vyséval 5.8. a na záhon sázel 28.8. a bulvy byly nakonec malé, možná kdybych na to dal sklo, tak by to bylo lepší, ale letos do toho nepůjdu. Z toho co už máte vysazeno mne zajímá ten římský salát – kdy jste ho sel a potom jak to dopadne. Zajímavá se mně zdá taky ta ředkvička Radar, ale jistě semeno nebudu objednávat na tom internetovém obchodě. Možná nějakou ředkvičku dám, jen se musím podívat, kde by se dala upichnout. Asi bych si koupil Kvartu, která tdělá také poměrně velké bulvičky. Na záhonech mám momentálně ledoví saláty, pekingské zelí, normální zelí, hlávkovou kapustu, brokolici a květák. To všechno by mělo být ke sklizní ještě letos, pokud to bude potřebné, tak to mohu přirychlit instalací rámu a přikrytím sklem. Na volné záhony po bramborách a hrachu (cca 25 m2 jsem vysel jetel nachový- inkarnát na zelené hnojení.. Vzhledem k tomu mokrému počasí krásně vzešel a možná už v polovině září bude možno ho zarýt a tím bych měl další prostor pro pěstování opravdu ozimých zelenin. Jen si musím něco předpěstovat. Jinak dřepčík na saláty nejde.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 3.8.2020 11:08

Vladimíre, taky jsem si loni říkala, že zkusím něco ozimného:

Polníček jsem sela jsem začátkem září, konzumní velikosti dosáhl koncem října, ještě v prosinci byl krásně zelený, zatímco Humil už žloutl (ani jedno jsem nezakrývala netkankou), pak teda trochu zošklivěl, ale brzy na jaře zase obrazil, otrhávala jsem rozhodně dřív než první saláty a dvě rostliny jsem si nechala na semeno. Nijak závratně nám teda nechutná, ale je to zelené a ze zahrádky v době, kdy toho moc není, na zpestření salátů a do těstovin OK.

Humil jsem také sela začátkem září, koncem října by se daly otrhávat menší listy, ale brzy začal žloutnout a v lednu vypadal úplně hrozně, nicméně když jsem ty ošklivé listy začátkem března obrala, hned začal obrážet novými. Letos ho chci sít už v půlce srpna pro sklizeň v říjnu a listopadu a pak v půlce září pro přezimování, část dám i do polykarbonátového pařníku, který tam ale přes zimní měsíce nebude a vrátí se na místo podle počasí v únoru / březnu - pak by sklizeň mohla být o něco ranější a hezčí než ze záhonu. To samé plánuju se špenátem.

Jinak jsem měla přes zimu na sklizeň klasicky pór a růžičkovou kapustu. Letos chci přidat i kadeřávek, ale pořád mi ho žerou slimáci. Přezimuje prý i černý kořen, ale ten nám moc nechutná, a pastiňák (nebo kořenová petržel, teď nevím). Na podzim se dá vysít i mrkev a kopr, ale to jsem nezkoušela. Loni jsem měla ještě ozimnou cibuli Radar, ale přežilo jí tak 10% a nebyla ranější než klasická sazečka, už to nebudu opakovat. Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.100 (?), 4.8.2020 9:18

Polníček jsem se také snažil kdysi pěstovat, ale pro mne to není. Vysel jsem ho, v něm rostly i nějaké jednoleté plevely (mám tak plevely zaneřáděnou zahradu) a to trhání jednotlivých listů je pro mne mor, Než jsem to donesl domů, tak to trochu ovadlo a než jsem si to stačil připravit (manželka nemá o to zájem), tak to bylo na vyhození. Stejně tak nepěstují žádné listové saláty ani ty japonské listové zeleniny jako je Mizuna atd. Mám raději hlávkové saláty. Uříznu to na zahradě, donesu domů, dám do lavoru zakryji mokrými novinami a až je čas a chuť tak si udělám salát.
Humil jsem loni vyséval doma 7.9. a na záhon jsem ho dával někdy po polovině října. Krásně rostl, měl jsem ho pod netkanou. Ale na jaře už růst neobnovil, asi jsem ho měl v bezmrazých dnech trochu zalít. Nakonec skončil všechen na kompostu. O tom, že se mají ozimé zeleniny v průběhu zimy také zalít aby stále pomalu rostly jsem nevěděl a tak to takhle skončilo. I když to teď vím, tak to s tím zalíváním bude problém, asi budu muset vodu dovážet z domu a také řešit jak to zalévání dělat (asi pod tu černou tkanou textilii dám hadici s dírkami a vodu budu nalévat do kbelíku napojeného na tuto hadici.
Včera jsem vysel do kelímků 80 semen ozimé cibule (Hiberna, Augusta a Senshyu Yellow). Kostky jsou vrženy, ale stejně by mne zajímalo, proč se Vám Elen ta ozimá cibule nepodařila. Bylo to v klíčení, nebo byla ještě malá, nebo i přestože bya dostatečně velká tak vymrzla? Jistě jste o tom přemýšlela. Za každou informaci budu vděčný.
Semena ozimých košťálovin zatím nemám, čekám.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 4.8.2020 14:36

Polníček je takový ňimravý, to rozhodně laugh, sklízím celé rostlinky, průběžně probírám řádky. A se zeleninou to dělám jako Vy, jen nedávám morké noviny (bála bych se tiskařské černi), ale mokrý hadřík, plenku nebo kapesník. Tak to uchovávám i v lednici, salátové listy vydrží naprosto čerstvé i 3 dny, okoukala jsem to v jedné restauraci při brigádě, teď mám takhle přehozené třeba fazolky Gusty, které jsem otrhávala před dešti, ale ještě na ně nedošlo.

Ta moje cibule byla ozimná sazečka. Vyčetla jsem tady, že výnos bývá tak 70%, což odpovídá tomu, co se u mě dožilo jara, ale pak začaly cibulky mizet, zasychat a vůbec, sklizně se dožilo teda možná 20% a ne 10, jak jsem psala, ale každopádně jsem sklízela zároveň s klasickou jarní sazečkou, takže mi to nepřišlo jako žádný posun, šlo mi hlavně o tu dřívější sklizeň. Příští rok si chci pár sazeček předpěstovat (taky vyčteno kdesi tady), ale celkově je letos sklizeň cibule tak velká, že zřejmě vystačíme až do běžné sklizně - měla jsem sazečky hodně a už žádné místo, takže jsem sázela ještě druhou generaci koncem května a dokonce i třetí v červenci, květnová už bude ke sklizni, červencová taky vesele roste.  

Jsem zvědavá, jak se Vám bude dařit s ozimnými košťálovinami a držím palce! Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.100 (?), 4.8.2020 19:10

 Zatím střídavě oblačno. Dnes mně přišla semena od Stanislawa yes, ale semena ozimé kapusty Arkta jsem nesehnal. Nakonec jsem zjistil, že SEMO stejně jako květák Arktur i tak tu kapustu vyřadil už dříve z množení.  Nakonec jsem tato semena našel na intenrnetu a ihned jsem je objednal. K tomu jsem si objednal i ozimý salát Apolo, když už mám platit poštovné, tak ať to stojí za to. Asi to bude chtět pro budoucnost dělat si sám semena.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 172.72 (?), 6.8.2020 9:57

V pondělí jsem vysel semena ozimých cibulí Hiberna, Augusta a Senshyu ywelow. Ráno jsem to kontroloval a Augusta a Hiberna už klíčí (semena za SEMO), Senshyu zatím nic, ale jsou to zatím necelé tři dny takže to ještě nic neznamená. Augustu a Hebernu dnes zasypu a kelímky půjdou na balkon. Uvolněné místo využiji pro výsev květáků.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 172.96 (?), 13.8.2020 15:15

7.8. jsem vysel smena košťálovin od Stanislawa, docela dobře klíčila a teď už rostou na balkóně (viz foto-vpředu košťáloviny, vzadu cibule, ten salát půjde brzy na zahradu, sklizeň předpokládám koncem září). Včera jsem dělal další semena - kapustu Arkta a další běžně dostupné odrůdy brokolice Steel a Limba a k tomu zelí Pylon F1. Bude jistě zajímavé, jaký bude rozdíl mezi těmito odrůdami a odrůdami ověřenými pro pěstování přes zimu. Zatím čekám na semena z Anglie a na ostatní ozimé rostliny- saláty a špenát jem ještě čas. Košťáloviny bud pěstovat dvěma způsoby (abych mohl porovnávat), dva záhony budu mít kryté tunelem s netkanou textilií určeno do mrazivých dnů (má snad při největších nočních mrazech zvýšit teplotu o cca 3 °C. Pokusím se to také ověřit měřením (jeden Dataloger v tunelu druhý venku) v průběhu celé zimy. Třetí záhon bude překrytý volně položenou běžnou netkanou bílou textilií 19 g/m2

           Vladimír

Výsevy
Výsevy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika