Nedaří se mi pěstovat květák a brokolice



host 
17.4.2001 8:58, zobrazeno: 40858x
Již několik let za sebou se mi pravidelně nedaří úspěšně pěstovat květák nebo brokolici. Pravidelně se stává, že asi 50 % z vysazených rostlin vyslepne. Sazenice si sám pěstuji od výsevu až po výsadbu. Vysazeným rostlinám věnuji největší péči a dodržuji též střídání plodin v tříletém cyklu. Rostliny jsou statné a dobře rostlé, jsou však bez růžic. Uvažuji, zda příčinou nemůže být nekvalitní semeno, i když ho kupuji v originálním balení. Co mohu proti vyslepnutí dělat?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
arandur - (39), 18.4.2001 6:36
Vyslepnutí květáku nebývá způsobeno nekvalitním osivem, ani střídání plodin na to nemá vliv. Pouze je květák rostlinou velmi náročnou na molybden. Jeho deficit způsobuje právě nevytvoření květenství, které chceme sklízet.
Jako prevence se používá postřik MOLYBDENANEM AMONNÝM na list.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 179.231 (?), 15.7.2010 7:55

Mám podobný problém, květák nevytvoří pevnou růžici, ale hned jakoby růžice přerůstala, je řidká.Co dělat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jenda - (8), 25.4.2001 19:26
Příčinou vašich potíží rozhodně není osivo. Vyslepnutí, kdy rostliny květáku a brokolice vůbec nevytvářejí růžice, vzniká ze dvou příčin. Jednou je nedostatek molybdenu. Druhou je poškození škůdci, především komárem plodomorkou zelenou, méně často broukem kryptonoscem čtyřzubým nebo kryptonoscem zeleným. Příčiny se vzájemně rozeznají podle následujících ukazatelů: při nedostatku molybdenu jsou mladé listy zdeformované, háčkovité, čepele jsou silně zúžené. Při poškození plodomorkou, a také kryptonosci, jsou na průřezu listových řapíků pod vegetačním vrcholem a v košťálu pod vrcholem vyhlodané dutiny s bílými larvami. Rostliny se zpožďují ve vývoji, srdéčko za vlhka zahnívá. Při nedostatku molybdenu se do půdy při přípravě pozemku nebo při přípravě zeminy k předpěstování sadby dodá hnojivo – molybdenan amonný, který se dá koupit v zahradnických prodejnách. Nedostatek molybdenu se častěji projevuje na kyselých půdách. Při výskytu škůdců se používá postřik kontaktními insekticidy v době jejich náletu. Plodomorka nalétá později, většinou až v květnu. Kryptonosci nalétají brzy na jaře, po výsadbě, doba jejich náletu se dá zjistit nalákáním a odchytem brouků do žlutých misek s vodou. K rozmnožení obou škůdců přispívá především kompostování napadených rostlin a zbytků, ale také přítomnost napadeného květáku v blízkém okolí. Dodržování osevního postupu na malé ploše zahrádky pro potlačení škůdců nestačí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika