Letní vypěstování sadby květáku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
JZFK - (7) - 234.165 (?) 
3.9.2020 9:28
Brokolice podrastli-stav po mesiaci, ked obschne pôda, tak ich okopem. Tie v strede zaostavaju v raste, mozno su mravce pri korenoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 23.220 (?), 25.7.2020 9:27

Velmi děkuji za inspirativní příspěvek. Vyzkouším hned dnessmiley. K tomu pokusu nějak stručně. Použiji 4 odrůdy skupiny Walcheren, ty jsou nejodolnější, 1 odrůdu skupiny Roscoff, ta je na hraně odolnosti a 1 zvláštní víceméně vytrvalou "květákovou" brokolici, která na jaře začíná velkým středovým "květákem". Okno pro výsev začíná v polovině července a končí kolem 10.8., výsadfba v mém případě do velkého foliovníku kolem 20-25. září. První polovinu rostlin vysévám dnes, tj. 25.7., druhou polovinu 8-10. srpna. Krtomě foliovníku půjde páír desítek rostlin i ven. Srovnání bude tkvět v porovnání odrůd, porovnání dvou výsevních termínů, porovnání foliovník/venek a porovnání zakrytí textilií/nezakrytí. Plus k tomu asi zkusím nějaký hodně raný květák přímo vysít tak, aby do zimy narostl +-jako řepka. A poslední srovnání bude výsadba profi sadby superraného květáku z první dostupné sadby z Holandska, tj. někdy cca 8-9. týden 2021.

Co se týče dosavadních zkušeností mohu říci, že občas i mimoděčně jich je dost. Nejstarší z mládí je ze zahrady u babičky, kde tehdejší odrůda Arktur celkem fungovala bez ochrany i venku. Aktuálně roky pěstuji výhonkové brokolice právě jako zimní/ozimou kulturu. Celkem to jde, jen výnos je fakt malý. Různé květáky dokáží neplánovaně zimovat taky, jde o to, že nesmějí mít před zimou ani náznak "hlávky", rostliny samy dávají bez ochrany -15°C bez poškození. Samozřejmě jiných je -15 kus jedné noci anebo týden v kuse i přes den. To je holt riziko věci.

Jinak doporučuji k pozornosti i květáky Fioretto. Jde o lahůdkové výhonkové či "jednořezové" (one cut) květáky, sladké. Kdo okusil, koukal. Jen sehnat osivo je třeba v zahraničí (lze občas v UK, jinak spíše USA), odrůdy jsou japonské. Verze Fioretto 60 či 70 (dní) dokáží do podzimu v pohodě dorůst i z výsevů kolem začátku srpna.

Vladimíre, určitě bych ocenil i nějaký pokus u Vás. Chcete-li, napište mi na mail    m o t y l e k 1    zavinac   s e z n a m. c z. Mohu poslat semena, mám jich mnoho tisíc.

Ať vše ideálně všechno roste! Stanislav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 25.7.2020 11:48

Se zájmem čtu toto vlákno, ale říkala jsem si, že už je na květák pozdě, že to zkusím až příští rok. Takže jste mě Stanislave Vaším příspěvkem mile překvapil a povzbudil, třeba to, že květák může přezimovat, jsem vůbec nevěděla. Jaký z běžně dostupných a jakou dobu výsevu pro přezimování byste prosím doporučil? Díky, Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 60.148 (?), 16.9.2020 6:11

Tak jsem se dal také do toho pokusu. Vysel jsem všechny ty odrůdy květáků a také tu brokolici od Vás, docela se mně zadařilo. Koncem minulého týdne jsem začal výsadbu na záhony. Na prostřední záhon jsem dal po pěti sazenicích z každé z pěti odrůd, celkem 25 ks. Až se trochu ochladí tak tam ještě dosadím čtyři brokolice. Zbývající sazenice květáků dám na ten levý záhon, nějak je tam vměstnám na ty dva řádky uprostřed mezi ty krajové kam přijde cibule. Tento záhon bude po délce rozdělený, vpravo budou rostliny na zimu zakryty běžnou netkanou textilií 19 g/m2, vlevo netkanou 50g/m2 (inzerují lepší ochranu proti mrazu). Na tom pravém záhonu budu testovat běžné odrůdy brokolice (Limba a Steel), kapustu Arkta (už tam pár saznic mám), nějaké saláty (Humil, Apollo, Ledano a Král máje). Prostřední a krajní záhon překryji tunelem zatepleným netkanou 50 g/m2. Včera jsem vyséval ty čtyři odrůdy salátů. Počítám s tím, že pro ně nachystám ještě jeden celý záhon, pokryji je netkanou 19 g/m2, stejně jako další záhon špenátu (budu vysévat přímo do země, asi až v říjnu. Také mne zajímá, jestli ten termín mých výsevů byl správný nebo jestli ho budu muset příští rok upravit. Jinak Stanislawe ještě jednou díky za semena a ať se nám daří.

           Vladimír

Košťáloviny
Košťáloviny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 61.97 (?), 18.9.2020 10:19

Stanislawe,

zjišťoval jsem, která semena na odzkoušení odrůd oranžových rajčat bych mohl sehnat.

Orange Russian 117- mé oblíbené oranžové rajče, velké nad 250 g, nějaká semena mám

Orange Strawberry- pěkná oranžová rajčata ve tvaru srdce, chuť stejná jako ostatní oranžová rajčata (Amana orange, Jubilee, atd.), velké, semena nějaká mám

Orange 1- rajče střední velikosti (asi jako většina českých hybridů), reference na chuť a úrodnost vynikající- mám slíbená nějaká semena od přítele z Kanady

Orange Grosse Lisse- rajče střední velikosti, oblíbené v Australii, chci je také odzkoušet stejně jako Orange 1, semena jsou už na cestě

Prize of the Trials- menší rajče něco mezi cherry a Bejbino, pěstoval jsem je před pěti lety, nějaká starší semena mám

Creamsicle grape- zkoušel jsem letos, velikost větší než Datlo, bohužel letošní rok byl u mne propadák (Fusarium), takž znovu příští rok stejně jako Blush

Byla by ještě možnost odzkoušet Orange Jazz, Lithium Sunset a Midnight Sun.

           Vladimír

Amana orange
Amana orange
Orange Russian 117
Orange Russian 117
Orange Strawberry
Orange Strawberry
Orange 1
Orange 1
Orange Grosse Lisse
Orange Grosse Lisse
Creamsicle Grape
Creamsicle Grape
Prize of the Trials
Prize of the Trials
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 60.85 (?), 13.5.2021 16:55

Projekt s pěstováním květáku jsem dokončil před několika dny.  Všechny kvetoucí rostliny tvořily hlavy, ale velikost nebyla velká. Prakticky čím větší rostlina, tím větší hlava. Celkově jsem z velikosti zklamaný, největší hlava měla průměr 14 cm. Poučení pro příští sezónu je, že musím před zimou vypěstovat co největší rostliny. Proto začnu s předpěstováním čtrnáct dní dříve a také se musím vypořádat se slimáky. Stále jsem nechal nejmenší hlavy květáku na záhonu. Chci, aby vykvetly a pokusím se je ručně opylovat. Nikdy jsem to nedělal, ani zatím nevím jak to udělám. Pochopitelně je dám do sítě, aby mně je neopyloval nějaký hmyz. Stejně tak chci nechat vykvést i postranní růžičky té brokolice. Počítám s tím, že tu brokolic (tři rostliny) nechám dále na záhonu (má být snad vytrvalá a vydržt několik sezón).  Sklizené růžide jsem uvařil v páře a postupně je jím osolené a pokapané máslem. Na smažení to nebylo. Z odrůd květáku byl jednoznačně nejlepší Aalsmeer jak v tunelu z NT 50 g/m2 tak i por oběma NT. Dobře se povedl i Walcherin. Ostatní tři nic moc, ale může to být tím, že vysazované sazenice byly nejmenší a nejvíc utrpěly požerem slimáků. Ten tunel z NT 50 g/m2 byl skvělý, celou zimu jsem s květáky neměl žádnou práci, jen jsem je občas zkontroloval a něco nafotit. Považuji tento pokus za úspěšný i když velikost sklizně nebyla tak velká, jak jsem si ji představoval. Dobrý základ a zkušenosti pro příští léta.
Vladimír

Květák Aalsmeer
Květák Aalsmeer
Brokolice
Brokolice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 61.21 (?), 19.5.2021 9:01

Včera jsem růžice kětáků (po dvou Aalsmeer, Walcherin Winter 5 a Celebrity) obalil záclonovinou a čekám až vykvetou, abych se pokusil je opylit. Nikdy jsem neviděl jaké kvítky květák má. Všechny tři brokolice jsem také zakryl záclonou. Docel mne překvapil Walcherin, jeho růžice teď dorostla do průměru cca 20 cm, což už by stačilo na nějakou větší konzumaci, třeba obalit a usmažit. Ale zimu přežili jen dvě rostliny této odrůdy a tak dostalo přednost semenaření.

           Vladimír

Walcherin Winter 5
Walcherin Winter 5
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.196 (?), 19.5.2021 13:22

Květy jako řídká, bledkavá hořčice či řepka...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 63.173 (?), 19.5.2021 18:18

Děkuji za informaci. Sice jsem vše obalil záclonovinou, ale budu to muset změnit, udělám ze záclonoviny takové tubusy, aby ty květy měly kam vyrůstat.   60 cm by mohlo stačit?

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.196 (?), 19.5.2021 20:32

90-60-90wink...Snad ta kopa postačí, ale pozor na přemokření a následnou plíseň nebo hnilobu-alespoň shora to chce něco impregnovaného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika