Špatné klíčení semen v zahradě - problém půdy, nebo vody?



Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?)
13.5.2019 8:02

Mrkev se seje mělce. Já jen hřbetem ruky naznačím řádek, do něj vyseju a pak palcem a dlaní zahrnu. A rozhodně ručně, s protrháváním. Udělejte to taky tak, a nebudete mít problém. Je zbytečné řešit strojky, když to můžete udělat spolehlivě...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 191.123 (?), 22.5.2018 15:48, zobrazeno: 4037x

Dobrý den, obracím se na vás s problémem, který máme už velice dlouho, teprve letos se ale ukázalo, že je lokální a že tedy asi lze určit příčinu (a odstranit ji?)

Máme v zahradě odvěký problém s klíčením zeleninových osiv. Folklórem jsou mrkve a petržele, ale také cokoliv ostatní. Petržel, to už je klasika, vysévám každý rok tři pytlíky, mám z nich asi pět petrželí. Vím, že špatně klíčí, nepomohlo ani předklíčené osivo od výrobce - SEMO. Okurky jsme před pěti lety přestali pěstovat z přímých výsevů a musíme si je předpěstovat. Ze dvou sáčků cibule (nových, neprošlých) vzešlo asi deset rostlinek. Kopr- ze samovýsevu roste skvěle, když ale udělám řádek já, tak vzejde pár rostlinek. Po zimě vyseju sáček ředkviček, a zatímco sousedi už sklízí, já se raduju z toho že se objevilo pár rosltinek.

Když už jsou rostliny větší, žádný problém není. Česnek, sazečka, rajčata, jahody, papriky, dýně, okurky, lilky, cukety, celer, košťáloviny, saláty - tomu všemu se u nás daří, nijak extra nehnojíme, žádné přemnožené škůdce tady nemáme. Můžu vyloučit, že by šlo o slimáky, nebo nějaké padání klíčních rostlin - tam prostě rostlina vůbec nevyklíčí.

Nový rozměr tento problém získal letos. Odkoupili jsme kus pole za naší zahradou, na podzim tam chci dát ovocné stromky, ale část toho políčka jsem si nechal letos na zeleninu. Rovněž jsem tam vysel mrkve, petržele a cibule, před deštěm - protože tam nemám zdroj vody a je to od studny daleko. Jaké bylo moje překvapení že na tom poli vše vyrostlo během týdne, a dokonce jsem musel mrkev protrhávat. Jsme o cca 100 metrů dál, než náš záhon, a situace je úplně jiná.

Právě proto se mi nezdá, že by problém byl s půdou (nemůžu to ale vyloučit). Mám ale podezření na vodu. Máme vlastní studnu, která je spodní vodou napojena na řeku (prý). Každopádně není voda pitná, obsahuje dusičnany (rozbor velmi starý, ale nepředpokládám změnu). Tou vodou zalíváme odjakživa celou zahradu. Nemůže nám dělat problém právě ona? Nemůže být problém v dusičnanech ze studniční vody?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.78 (?), 22.5.2018 16:23
S mrvkou aj petrzlenom som mal tiez problem tento suchý april, petrzlen az na druhykrat vzisiel, chce to dobre vyhrabat zahon aby bola uplna jemna zemina, a udrziavat vlhky povrch az do vzidenia, dobre je aj prikryt netkanou textiliou
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 199.250 (?), 22.5.2018 20:37

Nedaří se mne už asi 2 roky ani s mrkví ani s petrželem a to jsem vyséval 2x. Ojediněle mrkev napodruhé vzešla ale připadám si totálně bezradný. Dokonce ředkvičky vzešly a asi při výšce 2 cm chytly nějakou mozaiku a "zmizely". Vyseté napodruhé udělaly totéž. Záhon byl zaléván. Co se ptám po okolí, tak zkušenosti podobné. Úspěch měl někdo s předklíčeným semenem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 28.111 (?), 12.5.2019 21:17

Mám stejný problém, jako autor příspěvku. Sousedi z obou stran mají každý rok hustou a brzskou mrkev, protrhávají. Jen já mám noty na buben v symfonickém orchestru; 2x dosívám, i v červnu. Pravda mě protrhávání nebaví, používám secí strojek - ten nejobyčejnější s 2 kolečky po obou stranách a s 3 velikostmi otvorů. Jenže řídké setí nemůže mít přece vliv na klíčivost. Zalévám tak, že než to vyleze, je záhon trvale vlhký. Kromě toho mám určitě lepší půdu, než sousedi, protože víc hnojím (odleženým hnojem, jen do 1. trati), dělám analýzy, dodávám chybějící minerály a přírodní složky. Půda je písčitá, pro mrkev ideální.

Čím dál více se kloním k názoru, že strojek semínka umístí moc hluboko. Semínka se dostanou všechny bez ohledu na velikost do stejné hloubky, zatímco ty nejmenší (mrkev a petržel) by měly správně být asi mělčeji, než ty větší, někteří tvrdí max. do 1 cm. Já ale nevím, jak hluboko strojek semena dá. Manželka má ve zvyku zbytek sáčku někde jen rozhodit bez zapravení, a světe div se, ono z toho tam vyklíčí víc, než v řádku. Mák seje taky tak a je z toho koberec.

Zakopaný pes tedy bude asi v hloubce zasetí. Má někdo jiný názor? Taky ryju na jaře a pár dní po zrytí urovnám zem a seju. To taky nemusí být dobré, lépe je rýt na pozdim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 13.5.2019 8:02

Mrkev se seje mělce. Já jen hřbetem ruky naznačím řádek, do něj vyseju a pak palcem a dlaní zahrnu. A rozhodně ručně, s protrháváním. Udělejte to taky tak, a nebudete mít problém. Je zbytečné řešit strojky, když to můžete udělat spolehlivě...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika