Sklizeň celeru



Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?)
11.11.2016 23:51

Jestliže ChMU předpovídá na 3 dny po sobě celonoční mrazy, sklidil bych zítra vše, co půjde. Něco vypěstovat a pak o to přijít jen kvůli intenzivnímu mrazu, to bych neriskoval.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 155.235 (?), 26.10.2016 21:41, zobrazeno: 20980x

Chtěl bych se zeptat jak odstranit nať a kořeny u celeru, aby co nejdéle vydržel při uskladnění. Jestli stačí jen uříznout nať a ořezat kořeny a nechat zaschnout.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.229 (?), 26.10.2016 22:16

Nať bulvového celeru se neřeže, ale olamuje na přirozeně odlučitelných plochách. Ponechává se "srdíčko" z 2-5 centrálních lístků. Kořeny je možno také olámat, ale při ořezu nakrátko rány lépe zasychají. Ponechat delší kořeny není chybou, ale znesnadňuje to pozdější čištění v kuchyni. Limitní je pak zkrácení na délku, jak vidíte bulvy upravené v běžném obchodě, kde je právě preferováno snadné čištění před minimalizací velikosti řezné plochy.

Olámané listí není nutno všechno vyhodit, ale mladší zdravé lístky usušit jako naťovou "posypku". Silnější řapíky z starších listů pak zase nakládat do slaného nálevu k použití ve studené kuchyni.

SfK.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 155.235 (?), 10.11.2016 3:21

Děkuji, celer sklizen a uložený. Část nati jsem zamrazil a část suším zbyvající největší díl skončil na kompostu. Olamuji jsem pouze lístky a stonky jsem zahodil. Můžete prosím popsat jak nakládáte do slaného roztoku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.207 (?), 11.11.2016 1:23

Na 1 kg "okapaného podílu" potřebujete 0,5-1,0 litru nálevu. Používám stejný nálev jako na sterilovaný hrášek. 9 dílů vody + 1 díl 8% octa svaříme a v teplém roztoku rozpustíme 3% soli a 5% cukru. Tj na litr nálevu 9dl vody decku octa 30g soli (cca hodně polévková lžíce nebo dvě zarovnané) a 50 g cukru (cca 2 vrchovaté polévkové lžíce). Do sklenic je dobré nalívat horký nálev, aby se co nejvíce zkrátila doba sterilace, respektive doba potřebná k dosažení vzestupu teploty obsahu na 85-95°C. Výdrž sterilační teploty obvyklá jako u okurek - cca 20 minut. Je potřeba si vyzkoušet a upravit podle vlastních preferencí. Pro osvěžení vzhledu je možné přidat řez z červené papriky nebo výrazně červenou feferonku (beraní roh).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 11.11.2016 16:55

nemá někdo vyzkoušeno kolik snesou stupnu mrazu jednotl.zeleniny? konkr.ředkve, mrkve, celer, zelí, tuřín..díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 11.11.2016 17:56

No nějaký mráz snesou. Většinou ale jde o to, jak je konkrétní rostlina vyzrálá a kolik obsahuje cukru. Také jak dlouho je mráz. Když se bude jednat o přízemní mráz na konci noci, tak vámi zmiňované rostliny přežijou. Z vámi zmiňovaných mám venku ještě mrkev a pár hlávek zelí, celer a řepu jsem v neděli uložil do nevytápěného skleníku, kde zůstanou přes zimu uložené jako v krechtu. Venku už bych celer nenechal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 11.11.2016 19:04

ano, zítra celer sklidím, nebot v nedeli ma byt uz velka zima, řepa by to jeste mohla snést nebo už take ne, co myslíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.2 (?), 11.11.2016 20:56

Řepa je na mráz docela citlivá, namrzne bude brzy hnít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 11.11.2016 23:51

Jestliže ChMU předpovídá na 3 dny po sobě celonoční mrazy, sklidil bych zítra vše, co půjde. Něco vypěstovat a pak o to přijít jen kvůli intenzivnímu mrazu, to bych neriskoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.207 (?), 12.11.2016 9:55

Pokud by někdo nestíhal sklízet, dá se nad záhony nastlat izolační peřina ze shrabaného listí nebo dvojitá vrstva netkané textilie. Ale je to jen na pár dní (do dalšího víkendu nebo pracovního volna). Nejcitlivější je celer, tím začněte a nejméně citlivá je mrkev (z výše Vámi vyjmenovaných).

Skladování kořenové zeleniny způsobem "v řádku" se v našich podmínkách nedělá, protože rostlá zemina změnami teplot pracuje a docházelo by k otlakům. Proto je nutné zeleninu vykopat a uložit ji do krechtu. Tam je volně a i teploty jsou stabilnější, bez výrazných změn nahoru nebo dolů.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika