Cerna redkev zustala pres zimu v zemi: kdy nejpozdeji sklidit
|
|
|
|
 |
 |
|
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář (464) - 156.17 (?) 19.2.2013 10:57, zobrazeno: 7281x
Mel jsem nekolik zahonu s redvi, tato byla na mene slunnem miste takze bulvy tolik nedorostly(velikost obvykle mensi nez pesti, nektere jen jako velka redkvicka), takze tyto jsem nechal v zemi. Nat se dala do prosince jeste konzumovat jako spenat, pak pomrzla zasla, ale ted navzdory zimnimu pocasi sleuju ze uz rasi nova. Jelikoz ve sklepe je redkve v pisku stale dost, zajima mne do kdy nejdele ma smysl ji jeste nechavat. Bulvy hadam maji jeste potencial rust, btw: redkev muze fungovat i jako dvouletka?(ty co jsou sete na jare tak kazdopadne na podzim kvetou a semeni..to znam)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.3 (?), 19.2.2013 13:46
Ředkev je dvouletá rostlina, určitě vykvete. Ale můžete květenství vylomit už jako mladé a nejspíše už dřevnaté a suché ředkve jíst ze záhonu. To je bílá nebo černá, nebo jiná ředkev? Měl bych i strach, že když jí dám teď do sklepa, že začne po určitém poškození mrazem časem zahnívat. Někde na internetu najdete recepty na její zpracování - třeba jako zelí, nebo i jinak. Vloni jsem měl černou ředkev ve sklepě až do července, začala zahnívat od srdíčka a vzhledem k tomu, že na záhoně byly už dávno z brukvovité zeleniny ředkvičky, kedlubny, vodnice a mladý tuřín, už jsme je stejně dlouho dávali jen králíkům.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.2 (?), 24.2.2013 8:11
Nevim proč by mělo byt relativnim dvoultost u kořenove zeleniny.Vykvete Vam nejen ředkev, ale i mrkev nebo petržel nebo pastinak, Jen je faktem, že chutova kvalita u těchto rostlin se změni, nikoli,že by nebyly kořeny nepoživatelne ale dřevnati.Takže pokud chcete mit zeleninu na jidlo sklidte ji už v prvnim roce, pokud ji chcete mit jako semenačku ponechte ji do druheho vegetačniho roku.-Proč některa zelenina kvete už v prvnim roce je zpusobeno většinou podminkami, přehnojenim pudy, nebo povětrnostnimi podminkami, nebo i odstraněnim natě, a zapomenutim na zahoně kdy se muže rostlina domnivat, že je po zimni hybernaci a snaži se o zachovani rodu.-Podobne vysvětleni a varovani se ve sve době nachazelo v učebnicich zemědělskych a zahradnickych škol.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|