Kam kráčí zahrádkář?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
25.2.2017 19:32

Myslím, že strach z forenzních dopadů svých článků zrovna v Zahrádkáři asi nebude hlavním důvodem úrovně jejich obsahu. Takový Zelený Raul v Reflexu vychází vesele dál a bez obav. Aby se mu redaktor vyrovnal, musel by napsat, že odrůda shnije úplně celá, obsahuje cyankáli a po sklizni exploduje.
    Že občas nenajdeme v Zahrádkáři nové informace my, kteří se problematikou zabýváme aktivně po desetilení, by mi možná nevadilo, ale oni je tam nenajdou ani  začínající zahrádkáři.  Časopis má zřejmě docela velký náklad -  jede na vlně stále žijících předplatitelů "z tradice", tedy má pořád dost zájemců o reklamu. A tak je vlastně jedno,  čím se potiskne zbytek volného místa na papíře.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.2.2017 13:48, zobrazeno: 19339x

   Zalistoval jsem si nedávno v bezmála 60 let starých ročnících Zahrádkáře - tedy jejich předchůdce Rádce zahrádkářů a chovatelů. Provedení černobílé, minimum fotek, převážně tabulky a perokresby i s obálkou pouhých 28 stránek. Ale ten text, vážení - jak by řekl klasik - to se dá číst i dnes! Je na první pohled poznat, že autoři článků problematice opravdu rozumí. 
   Čtu-li současná vydání Zahrádkáře, někdy se neubráním rozpakům. Jistě reklama je nutná, z něčeho musí být časopis živ, ale je opravdu nutné, aby byla na každé stránce? A patří do Zahrádkáře reklama na plastová okna? Recepty jsou asi nutnou součástí většiny časopisů, ale 12 stran? Zamyslím-li se nad odbornými tématy, dočítám se často dvoustránky o skalničce keři nebo travině, která se zde pěstuje mnoho let. Přitom jenom tady na fóru tu diskutujeme o nových odrůdách, které se prodávají v našich e-shopech. Časopis o většině z nich mlčí. Dáváme sem výsledky degustací odrůd jablek z Lysic, Hořic i jinde, proč výsledky nevyjdou v časopise? Navíc o mnoha z degustrovaných odrůd časopis taky mlčí. Kupujeme stromky na nových neznámých podnožích - kde jinde bychom se o těch podnožích měli něco dočíst? Když vyjedeme za hranice, překvapí nás, jak jinak se tam pěstuje ovoce - třeba švestkové sady na drátěnce jak vinohrad - Proč se tam nejedou podívat redaktoři a nenapíší o tom reportáž? Místo toho čteme čtyři stránky o Forsythii (zlatici), kterou máme všichni v zahradě. Diskutujeme o nových tolerantních slivoních, o geneticky modifikovaných,  imunních vůči PPV - pro časopis jsou tato témata tabu?  Časopis ohlásil změnu - změnil vzhled titulní stránky.Grafici se činí to je pravda, jen jestli někdy nevítězí forma nad obsahem.
  Abych byl spravedlivý, poslední - březnové číslo je kvalitativně výš a množsxtví informací je přece jen větší než v těch předešlých.  Věřme, že to není výjimka.




Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.4 (?), 25.2.2017 15:11
Zareagujem na príspevok dr.Vysloužila, aj keď riskujem že budem obvinený v prvom slede z pritakávania a v druhom slede z reklamy. Ale nech. Na Sovensku je situácia s časopisom Záhradkár analogická. Kupujem si ho zo zotrvačnosti, ale ťažko si spomeniem na nejaký vysoko odborný článok ktorý by ma obohatil o nové moderné poznatky. Stáva sa z neho akýsi záhradkársky bulvár, nadbiehajúci väčšinovej mase čitateľov a sledujúci predajnosť. Na Slovensku vychádza časopis Sady a vinice. Je to zďaleka najlepšie periodikum s ovocinárskou a vinohradníckou tematikou aké som kedy čítal. V každom čísle je viacero článkov na vysokej odbornej, neraz až vedeckej úrovni. Na posúdenie priložím viacero fotiek len s názvami článkov na vinohradnícku tému z posledného čísla. Vo vinohradníctve sa nevyznám, nech posúdia povolanejší. Rovnako vysoká latka kvality je postavená v ovocinárskej časti tohto časopisu. IH









Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.5 (?), 25.2.2017 16:40

Zdravím pán Vysloužil toto je najlepší príspevok v tomto roku čo ste dali.Stýmto problémom sa ja pasujem roky.Písal a telefónoval som do redakcií roky, upozornoval ich na tento problem že časopisi sú stereo neponúkajú nič nové zaujimavé čo by pritiahlo aj mladú generaciu.Pred 10 rokmi som stale obvolaval predajne či nemajú nejaku novú slivku na pálenku hneď v telefone sa každá pani začala smiať že či som alkoholik, ja som každej pani vravel nepijem v telefone ostalo ticho, pani chcem robiť slivovicu dobrú z nových sliviek poradte mi niečo, nevedeli.Až sa ozval podnikatel z Nitry pán Humay, ten mi povedal že chodí po celej eu. a z nemecka vozí novinky jedna je Toptaste má vysadené sady z tejto odrody pozval šefa plantexu na koštovku bol velmi spokojný, kupili licenciu a od vtedy sa predáva.Ako tu už písal pan I.Hlavatý o časopise sady a vinice ten bol tiež na tom dosť špatne pred 3 rokmi skontaktoval som sa s redaktorkou E.Novakovov pokecali sme o tejto problematike vravela nevedia odkial by mali zohnať nové info.Navrhla mi či by som ja a iný zahradkari nemohli jej dávať tipy.Keď som jej poslal zahraničné stranky zavolala mi a povedala že skoro spadla zo stoličky take novinky este nevidela a nečitala tolko zaujimavých vecí.Ten časopis odvtedy ožil čo tam nás viac zahradkarov prispievame, ale kde je zase pes zakopaný všetko tiež nemôže dávat brzdia ju šefovia nad ňou.Vravel som jej o každoročnej degustácii páleniek ktorá byva raz ročne v sobotu pred velkou nocou obec Radimov kusok od hranic s č.r. medzi mestami Holíč a Senica na zahorí.Chodí tam vela ludí až z Prahy na koštovku, vzoriek býva 1300 tý čo hodnotia komisia a degustujú palenky je ich viac skupin inak by ten napor nezvladli, vitazi si odnesú pekné ceny taketo niečo by v týchto časopisoch tiež mohlo byť. Dozviete sa tam všetko o kvasoch a palení minule vyhrala hruškovica z wilamsky robia ich len na 48% vtedy tam vinikne aroma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 25.2.2017 18:39

U nových odrůd může být jeden problém. Redaktor buď napíše na odrůdu oslavnou ódu, což se mu možná nechce. Anebo nenapíše nic. Když totiž uvede třeba, že odrůda trpí monilií, není vyloučeno, že majitel odrůdy časopis požene před soud za poškození mediálního obrazu odrůdy. A pro časopis s celostátní působností to může být pěkná pálka.

Holt redaktoři to mají těžké. To už psal Hašek ve svých povídkách. Když byl redaktorem Světa zvířat, stěžoval si, že před ním redaktoři popsali vše co popsat šlo. Tak si zvířata a historky o nich vymýšlel. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.2.2017 19:32

Myslím, že strach z forenzních dopadů svých článků zrovna v Zahrádkáři asi nebude hlavním důvodem úrovně jejich obsahu. Takový Zelený Raul v Reflexu vychází vesele dál a bez obav. Aby se mu redaktor vyrovnal, musel by napsat, že odrůda shnije úplně celá, obsahuje cyankáli a po sklizni exploduje.
    Že občas nenajdeme v Zahrádkáři nové informace my, kteří se problematikou zabýváme aktivně po desetilení, by mi možná nevadilo, ale oni je tam nenajdou ani  začínající zahrádkáři.  Časopis má zřejmě docela velký náklad -  jede na vlně stále žijících předplatitelů "z tradice", tedy má pořád dost zájemců o reklamu. A tak je vlastně jedno,  čím se potiskne zbytek volného místa na papíře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 130.240 (?), 25.2.2017 20:05

Dnes som prebehol nove cislo s asi 2 rocnou prestavkou za 5-10 minut a neviem, ci sa k nemu vratim. Je tam hlavne nieco o bylinkach, inak nic moc. Vsimol som si, ze je tam nejaky lunarny kalendar zahradkara, co povazujem skor za somarinu. A reklamy su aj v v rubrike inzeratov, napr. ako inzerat na web stranku firmy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 25.2.2017 17:19

Inu to je tak, že redaktoři by tomu měli rozumět, podle mne zahrádkaření rozumí asi jako Hašek, když byl redaktorem světa zvířat. Druhak by museli zvednout prdele od počítače a jet se někam podívat a zeptat se. Tím by opět asi dali najevou svoji neznalost. Takže dřepí u monitorů, brázdí internet a mezi reklamu kopírujou co je napadne. Když se podívají z okna, občas i v souladu s ročním obdobím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Hospůdka na mýtince - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (105) - 38.61 (?), 26.2.2017 12:45

Dobrý den,

pan Vysloužil má samozřejmě pravdu. Bohužel ekonomické důvody vedou vydavatele ke sklouzávání k nižší kvalitě článků, k opisování elementárních pravd a zákonů a k poměrně velké ploše věnované reklamě.

Přesto si myslím, že Zahrádkář je stále ještě jednookým králem mezi slepými. Zřejmě odborná diskuze se postupně přesouvá na internetová fóra a specializované skupiny, i za cenu, že do těchto fór píší i frustrovaní jedinci, kterým i sebemenší reakce proti jejich názoru zvedá adrenalin a cítí se povoláni osočovat a urážet ostatní účastníky.

Občas to připisuji alkoholovému opojení po jejich návratu z veselé akce, bývá to vidět z doby jejich přihlášení.

Přesto tuto diskuzi velice vítám a jsem organizátorům vděčný. (Ale ta reklama je i tady).

Před cca rokem jsem strávil příjemný den a večer s Ivanem z okénka, který do Zahrádkáře pravidelně přispívá a na toto téma jsme se chvíli bavili. Alespoň podle jeho vyjádření se redakce snaží být odbornější, než konkurence, ale bohužel většina potenciálních kupců časopisu zřejmě preferuje bulvární a plytký obsah s mnoha nic neříkajícími obrázky.

Taková je bohužel dnešní společnost. Nemá čas na podrobné znalosti a zkušenosti, jen rychle zasadit, posekat a vypěstovat, aby to nestálo mnoho času a aby návštěvy přišedší na grilování koukaly.

Vidím asi dvě možnosti, jak z toho ven. Jedna možnost je, že vedení Zahrádkáře se pokusí získat nějakou podporu od státu jako zájmová organizace, jejíž činnost je společnosti prospěšná (když vidím, nač vše se tyto peníze vynakládají, neměl by to být takový problém).

Druhá možnost je ta, že se někdo rozhodne vydávat vysloveně odborný tištěný časopis s tím, že zřejmě bude prodělečný, nebo vytvoří nový blog a ten pak bude vydávat i v tištěné formě. Poslední možnost mi připadá velmi nereálná.

A teď do mne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.2.2017 13:21

Já nevidím do zákulisí redakce časopisu. Ale když jím listuji, napadá mě, že jsou tam dvě skupiny lidí.  Ta mladší část - profesionální novináři, grafici, ajťáci, kteří by se asi uplatnili v kterémkoli časopise. Druhá skupina je ta odborná. A tady mám dojem, že jde o dlouholeté zahrádkářské autority jako p. Rod, Větvička, a jiní, kteří již  nemají na obsahovou skladbu takový vliv. Další autoři pak píšou spíš externě a těžiště zájmu jejich profese leží jinde (výuka, výzkum, obchod). 
     Příčina je i v rozsahu tiskoviny. Dřív to dalo námahu něco vyťukat do stroje, nakresklit, pak to vysázet, namnožit. A když už to stálo tolik práce, tak ať to má myšlenku. Dnes je za stejné peníze v podstatě jedno, kolik stran bude časopis mít. Texty lze snadno stáhnout, kopírovat, fotky taky, čím víc stran, tím víc reklamy se tam vleze. Nelze se divit, že balastu přibývá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.17 (?), 26.2.2017 16:51

Toto není má reakce na některý příspěvek zde na tomto vláknu:

1. Úroveň článků v Zahrádkáři se za těch padesát nebo kolik let je vydáván nijak podstatně nezměnila- ani nezlepšila ani nezhoršila.

2.Vždy to byl časopis Svazu Českých zahrádkářů co měl oslovit co nejvíce zájemců i z řad nečlenů a proto ty různá speciální témata pro děti dnes dokonce i příloha pro ženy.

3.Také si v něm nepočtu, ale občas se tam objeví něco co mne zajímá.  Ale stejné je to i zde na tomto webu Zahrada.cz. 

4. Jen by mne zajímalo, o čem byste chtěli aby Zahrádkář psal, asi to nemohou být taková témata jako je jak se zbavit včel, která pálenka je nejlepší nebo který rýč je lepší - ten klasický nebo Fiskars na kterých jsem se opravdu pobavil.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika