Hniloba agave na konci přezimování



Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?)
30.4.2018 12:20

Dobrý den, nepřelil jste jí? Já mám velkou rostlinu a za zimu jsem jí zalévala jen jednou a to ještě, aby se neřeklo. Je na schodišti, poměrně v teplu, ale šeru. Teď už se chystám jí zase vynést ven na terasu. Marcela

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 51.173 (?), 29.4.2018 19:55, zobrazeno: 4044x

Loni jsem při přezimování agave zřejmě udělal chybu, dal jsem ji sice do chladna, ale měla málo světla a na jaře při oteplování chytla hnilobu. Kořeny, stonek a uchycení listů se proměnilo na mokrou kaši smrdící po fenolu. Z agave s listy až 40 centimetrů dlouhými, která byla vysoká tak ze 40 centimetrů zbyla jen vrcholová část, cca nejvyšších 10 centimetrů s vrcholovým pupenem a asi 4 listy 25 centimetrů dlouhými. Zbytek jsem pod vodou důkladně vymyl, nechal zavadnou na slunci a nasadil do nového květináče a do země s polovinou písku a zaléval jen odspodu do misky. Přes léto to stihlo trochu zakořenit a k těm čtyřem původním listům vyrostlo několi kdalších lístků 5 až 15 centimetrů dlouhých. Na poslední zimu jsem dal agave už k oknu na světlo. Nyní ale koukám, že se hniloba zase vrátila, uhnily původní staré listy a začínají hnít i ty nové. Jsem to vyčistil, uhnilé listy ashnilotinu z rostliny v rámci možností odstranil, zůstaly tam ještě zřejmě nějaké zdravé kořeny, kterými se agáve drří v půdě toho květináče. Ale nyní bych potřeboval vědět, co dál. Jestli to léčit nějakým fungicidem, postřikem či nátěrem nebo zase přesadit do nějakého nového substrátu, dát normálně ven, aby na to působil déšť a rosa nebo to nechat na okně z venkovní strany a jen to nadále zalévat do misky... Pokud se ta hniloba ještě rozvine, tak z té agave už pomalu nic nezbude, už nyní to je rostlina tak pomalu do dlaně a to je na agave maličká rostlinka.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 30.4.2018 12:20

Dobrý den, nepřelil jste jí? Já mám velkou rostlinu a za zimu jsem jí zalévala jen jednou a to ještě, aby se neřeklo. Je na schodišti, poměrně v teplu, ale šeru. Teď už se chystám jí zase vynést ven na terasu. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 51.173 (?), 8.5.2018 21:09

Právě že jsem si na přelití dával pozor, takže doufám, že ne. No uvidíme, letos přes léto se buď vzpamatuje a začne růst nebo se ukáže, že definitivně odejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 89.216 (?), 8.9.2019 7:17

Zdravím

Problém může být už u toho tmavého zimování, pokud je teplota vyšší než +5°C

Párkrát jsem to viděl u aloe, když je celou zimu někde ve sklepě v /skoro/ úplné tmě a teplotě hodně nad +5°C tak začne růst, - vytahovat se za světlem, každý list povyroste od kmene o např.:1-3cm takovým způsobem že mezi kmenem a koncem zeleného listu přibude malý párcentimetrový nezelený bílý kousek, který je neskutečně křehký, náchylný na vše a větší list y se kvůli tomuto ulomí i vlastní vahou.

Samozřejmě tyto zranitelná místa můžou vznikat i na kmeni mezi patry nebo i mezi vlákny v kmeni a hojení a regenerace je samozřejmě hodně pomalá a obtížná a pokud se přidá hniloba tak někdy může být rychlejší ji vypěstovat znovu než regenerovat kmen se spoustou nekrotických a hnijících ran. Použít vrch nebo nějaký podrost, očistit od neživé tkáně, nechat zaschnout a přesadit do nového substrátu..

Přenést rostlinu před zimou do teplé tmy pomůže asi jako ji přesadit do bažiny aby v létě neuschla... hlavně u sukulentů jako agave, aloe.., co jsou na rozdíl od kaktusů schopny rychlejšího růstu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 89.251 (?), 23.2.2020 8:17

Žije ještě?

Záleží jak dlouho trvala i ta teplá tma která pomohla víc patogenu než rostlině, někdy jsou očividně horší podmínky venku v zimě, dešti pro rostlinu lepší (veg.klid, pomalý ale vyrovnaný růst) protože pro patogen jsou horší o 100%.                 --Samozřejmě bez zadržování vody v substrátu nebo stání v lavoru po dešti - to je po teplé tmě v zimě další nejhorší zabiják pro aloe i agave, to je už lepší kmen na holé zemi s useklými kořeny, než zakořeněnej v tekutém bahně.

Já mám zkušenosti hlavně z aloemi ale podmínky mají skoro stejné, aloe je méně odolné než agava ale zase umí v příznivých podmínkách růst rychleji než jiné suk.

Pro malé sazeničky nebo vršky je lepší úplný štěrkopískový substrát, a výživnější až potom - hlavně pro kaktusy a pomalejší suk., aby nebyl kmen oblepen mokvavými kusy po dalších přesazeních.

-Hlavně ten napadenej kus nesmí mít žádnou napadenou, suchou a vůbec flekatou část, každá malá tečka hniloby, cokoli, odřezat. Vyhodit pův. substrát, provést hygienu, i rostlinu popř. omýt od spor a nechat zaschnou týden nejméně, i déle, a zasadit do jen vlhčeného štěrkopísku.

-Taky ze zkušeností vím že i nenahnilé malé sazeničky nebo vršky, co nemají odolný kmen ani vrstvu sušiny na ochranu, jsou v kontaktu se substrátem spodními listy a i kmínek je obnažený, bývají i v ideálních podmínkách napadeny hnitím a je důležitá kontrola, kypření odstranování nezdravých listů i substrátu kolem kmínku než trochu povyroste.. Je to piplačka ale je to třeba, hlavně ztvrdlý substrát bez vzduchu je v těcho začátcích problém, ale potom už porostou samy.

Přirozeně bývají chráněny velkou mateční rostlinou a hlavně rostou šíleně pomalu, při sázení malých je někdy lepší odstranit spodní suché listy u řezu a kontrola.

Pokud se vrací hnití po přenesení za okno je lepší odsypat substrát,  hlavně musí být úplně suchý i celou zimu, pokud přesychá tak stačí kapka do podtácku, větším je to už jedno, ale ty nejmenši a už napadené potřebují péči v každém detailu zvlášť pokud se jedná o 1/z 2 a ne 1/z1000 kusů.

tm1RA@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika