Aloe vera - o jaký druh se jedná?



kolodej - (2) - 16.222 (?) 
5.12.2018 10:07, zobrazeno: 7811x

Dobrý den, rozmnožila se mi doma aloe vera a tak jsem se rozhodl ji prodat, ovšem nevěděl jsem, že je velká poptávka jen po těch alo verách léčivých či jedlých. Dozvěděl jsem se, že aloe vera ja prý sedm druhý a jen jedne je léčivý a to je aloe pravá. Po najetí na wiki, jsem zjistil, že těch druhů jsou desítky a tak mám dvě otázky. 

1 - O jaký druh aloe se jedná, jež přikládám na fotkách?

2 - Který druh aloe se používá na léčbu? (Myslím, že aloe pravá, ale jen pro jistotu) A je to ten samý druh, co se používá i ke konzumaci?

Obrázky mám ještě tady, tady jde vložit pouze jeden:

Foto

Foto

Předem děkuji za odpověď.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Husi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 225.66 (?), 29.12.2018 22:41

Rod Aloe obsahuje okolo troch stovák druhov a veľká väčšina z nich má liečivé účinky. Na obrázku možno naozaj je mierne od nedostatku svetla vytiahnutá Aloe vera alebo tiež Aloe barbadensis (tie dve vľavo, vpravo je Gasteria), alebo nejaký z podobných druhov. Aloe vera je známa preto, lebo sa ľahko priemyselne pestuje, dosahuje technicky a ekonomicky zaujímavé rozmery, s ktorými sa dá pracovať a tiež sa veľa investovalo do jedného názvu ako obchodnej značky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 30.12.2018 0:29

Řekl bych, že máte buď aloe stromovitou (A. arborescens) a nebo nějakého mezidruhového křížence (A. vera × arborescens). Pro domácí využití je záměna možná, protože Vás nemusí trápit nižší výtěžnost šťavnaté dužiny (vyšší podíl vlákniny) a také nižší obsah některých alkaloidů. Naopak pro látky obsažené v pokožce může být obsah vyšší (například ty s laxativním účinkem), takže nelze spolehlivě říci, která aloe je lepší. Jisté je, že v reklamě zní lépe "výtažky z pravé aloe pravé".

Pro pěstování jako pokojové rostliny je A. arborescens dokonce výrazně lepší než A. vera. Je odolnější proti pěstitelským chybám a snadněji se množí.

K produkci extraktů se používá i aloe kapská, která je na naše podmínky příliš choulostivá.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kolodej - (2) - 16.62 (?), 7.1.2019 10:31

O gasterií vím, to se mi množí ještě více, než ty aloe.

Takže pokud chápu dobře, tak aloe, co mám, tak je léčivá, akorát nemusím získat % takovou výtěžnost, jak je tomu u průmoslových.

Pokud se mě budou lidé ptát, tak je léčivá a už vím, co jim odpovědět. 

Jinak aloe mám po celý rok nad topením na parapetu u okna na západ. Zalévám je jednou za 14 dní a dají se jim dobře na to, že jsem úplný amatér.

Takže díky moc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 89.168 (?), 30.7.2019 16:15

Zdravím 

Ty aloe opravdu vypadají na arborescens - větší mezery mezi listy, tenké čepele, málo nepravidelných teček...  ale ovšem takhle vypadá i sazenice a. vera, když je malá a zvlášť pokud roste v docela nepřirozených podmínkách za oknem jak píšete, tam i letitá a.vera vypadá takhle s tenkými listy. 

Rozdíl se pozná až když se zvětší a poroste jako 1 rostlina v co nejlepších podmínkách - u a.very budou listy širší, obsahovat více gelu a mít víc teček v řadách, arborescens bude mít listy stejné ale dlouhé kmínky.

Léčivé účinky i obsah látek mají hodně podobné všechny příbuzné a. vera co mají dužinu s vodou, jen množství se liší a koncentrace - ta je dána i pěstováním, aby měla dužina opravdu ty tzv. zázračné účinky jak se píše pak to musí být alespoň 3-letý čerstvý list ze 7-leté kvetoucí velké rostliny rostoucí na slunci v nejpřirozenějších podmínkách - dlouho bych je nenechávál je li to možné v létě za oknem a v zimě na topení, a pomalu je jako malé začít zvykat na letnění, apod

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika