Usychání zakrslého jehličnanu



host - 144.34 (?) 
6.7.2013 21:11, zobrazeno: 28389x

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Již 8. rokem pěstuji zakrslý jehličnan (nevím druh) a najednou během dvou týdnů seschla a opadává třetina stromku. Vnitřní větve měl suché již minulý rok, což mi bylo řečeno, že je normální. Poradíte prosím někdo, co s tím? Tento stromeček má pro mě moc důležitý význam. Děkuji!


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 220.186 (?), 6.7.2013 23:51

Jedině to suché opatrně vystříhat do živého dřeva a doufat, že časem obrazí. Ale zcela se nevyrovná. Nepočůral ho pes?           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 226.1 (?), 7.7.2013 8:06

Suché vystříhat, to s Lídou souhlasím.

Původcem usychání je (prý) nějaká houbová choroba. Napadá dřevo a tak bude asi těžké ji hubit. Použil bych různé fungicidy, několikrát po sobě (vždy cca po 14 dnech). Já osobně jsem ho nikdy zachraňovat nezkoušel.

Váš jehličnan je zakrslý kuželovitý smrk bílý (sivý) - Picea glauca Conica - zkráceně jen "konika" (případně některá z koniky dále vyšlechtěná odrůda). Roste velmi pomalu - to sama víte -a tak i nové obrůstání bude trvat velmi dlouho.

Úspěch a trpělivost Vám přeje 

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 144.34 (?), 7.7.2013 9:10

Dobrý den,

moc děkuji za odpověď. Jaké fungicidy byste použil? Opravdu se v tom vůbec nevyznám. Jehličí je suché a opadává, ale větve úplně vyschlé nejsou - i tak je mám myslíte ostříhat? Že je suchý i uvnitř je normální?

Ještě jednou moc díky.

Helena D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 226.1 (?), 7.7.2013 10:06

Osobně nevěřím v regeneraci již postižené části stromku, byť "větve ještě úplně vyschlé nejsou". Podle toho, kolik konik takto postižených jsem už viděl, bývá v místě, odkud suchá větev vyrůstá, na kmeni patrné mírné zduření a vytékání smůly. Myslím, že od tohoto místa je příslušný větev nevratně poškozena.

Na pesticidy rozhodně nejsem odborník, takže moc neporadím. Vzpomenu si tak akorát na Kuprikol, Ridomil, Ortivu... Nejspíš by to chtělo fungicid se systemickým účinkem a aplikovat v zálivce... (Opravdu nevím, snad ta Ortiva?) Odborník na pesticidy (dle jeho zasvěcených příspěvků zde na fóru) je myslím třeba p. Václav Vinšálek a další... snad toto vlákno sleduje více zkušenějších lidí a přispějí svou troškou do mlýna...

Suchý stromek uvnitř je normální a to jak u téhle koniky, tak u dalších konifer, třeba sloupovitých jalovců, tůjí, smrků, borovic apod.: jsou to nejstarší části daného jedince, přerostlé mladšími větvičkami; staré větvičky už nemají světlo a tak jehličí odumírá a vzhledem k hustotě stromku, nemá jak by vypadalo ze stromku ven...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.7.2013 6:46

Nejde o žádnou chorobu.
Zasychání je způsobeno akutním nedostatkem hořčíku, u některých jehličnanů častá věc. Trpí tím zejména picea glauca, ale i thůje, cypříšky (zejména nootkajský), douglasky ale i cedry a další.
 Pomohou opakované postřiky hořečnatým hnojivem na list. Viděl jsem i horší poškození a časem se s tím jehličnan vyrovnal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 18.7.2013 10:28

Bohužel se obávám, že s hořčíkem to nemá nic společného. U nás na ostravsku již prakticky není mnoho zakrslých smrčků bez podobných příznaků. Sám jsem odepsal polovinu více než 3m vysokého Picea glauca a vyzkoušel jsem prakticky vše - od opakovaného (!) hnojení hořčíkem, komplexními hnojivy, zálivku (choroba se rozmohla v hlavně suchých letech 2010/11), přes teorii, že se jedná o svilušku smrkovou (tomu by odpovídalo to sušší počasí), ale postřiky na svilušky nezabraly, ani kropení vodou. Přiklonil jsem se k houbové chorobě (někde v Zahrádkáři psal snad Větvička, že mají podezření na ni), ale po aplikaci asi 3 různých fungicidů smrček odumíral dál. Takže buď je v tom nějaká houba odolná, nebo mě napadl i nějaký vir. Také chřadnou stříbrné smrčky, důvody by mohly být obdobné.

Zkuste postižené místo odstranit a maximálně zlepšit stromu výživu, pokud se zlepší jeho fyzický stav, má na přežití větší naději, ale moc optimisticky to nevidím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.7.2013 18:02

Stále jsem přesvědčen, že ten smrček se dá trpělivostí zachránit. Mám takových případů za sebou spousty a nejen na své zahradě.
To zasychání většinou začíná na neosluněné či zastíněné straně jehličnanu. U cypříšku nootkajského pak na převislých větévkách poblíž kmínku, kde je také nedostatek světla. Podobné to je u obtus.
Zde pak je nedostatečná tvorba chlorofylu, tu je třeba podpořit dodáním Mg na list.
Porucha se také vyskytuje při nevyvážené výživě (např. nesprávný poměr K / Mg v půdním roztoku), při dlouhodobém přemokření půdy i třeba soustavnou nadbytečnou zálivkou a pod. Trpí hlavně jehličnany v mládí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.240 (?), 15.11.2019 13:30

Mám stejný problém (viz foto). Dva tyto smrčky jsem již celé úplně suché odstranil, zbývá jich ještě 7 zdravých + tento nemocný na snímku. V době sucha byly všechny zalévané. Budu rád, když mi dáte nějakou radu, jak se pokusit o záchranu. Děkuji.

Zakrslý smrček - usýchá
Zakrslý smrček - usýchá
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 15.11.2019 16:55

Svilušky. Zvláště na osluněné straně. V létě bývá problém je zvládnout. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika