Rezavá gelovitá hmota na tůjích

host - 160.237 (?) 
3.5.2011 6:31

Reeve, Marcela nám ve 23:32 předestřela konkrétní problém dvou rozdílných míst. Nyní je naším úkolem poradit konkrétně. Pusťíte se do toho?

Pro Marcelu: uveďte nám třeba ještě velikost daných ploch, apod.

Josef.

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 3.5.2011 8:33

Dobré ráno Josefe, tak ta osluněná část má cca 60 m2 (mírný svah) a ta ve svahu (to je opravdu docela velký sráz, kde má člověk co dělat aby nesklouzl)  polostín, stín cca 200 m2. Děkuji, těším se na Vaše nápady. Když už to budu muset celé předělat, tak by změna možná byla zajímavá. Zahradu máme jinak velkou cca 3500 m2 ve svahu, snažím se ji udržovat jako anglickou (to ale prosím berte s rezervou). Marcela

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 18.119 (?), 7.5.2011 10:56

Reeve se k dalšímu příspěvku nemá :-(, já bych na to při čekání na jeho příspěvek taky málem zapomněl a Marcelo, Vy byste se nedočkala. Pustím se do toho tedy sám.

1. Hodně nízký porost na slunné místo: pro zachování plazivého jalovcovitého charakteru doporučuji zvolit opět plazivé jalovce, ovšem nenapadané rzí. Konkrétně: odrůdy jalovce vodorovného - Juniperus horizontalis. Většinou jsou mírně nebo více do modra: Wiltonii (úplně nizoučký), Glauca, Major, atd. - jsou jich nejspíše desítky odrůd. Nové, nezvyklé, málo rozšířené a pěkné jsou zlaté odrůdy Juniperus horizontalis Golden Carpet anebo odrůda o něco málo vyšší (ale tu si teď nepamatuji: v nátzvu má Lime). Velmi pěkný je Juniperus procumbens (+ odrůda Nana), další pěkný nizoučký jalovec je Juniperus communis Green Carpet (ale o něco pomaleji se rozrůstá). Další možné nízké porosty na tento svah: skalník Dammerův - k zemi přitisklé odrůdy (to je většina odrůd Cotoneaster dammeri kromě Skogsholm a Coral Beauty), skalník vrbolistý plazivý - Cotoneaster salicifolius Repens atd.Dále plazivé kručinky - Genista (myslím, že G. sagitalis?, příp. Genista lydia).

2.  Velký prudší svah, vyšší porost, poolostín až stín: tady bude širší výběr. Z jehličnanů by se tu daly použít třeba nízké tisy: nízký Taxus baccata Repandens, zlatý Summergold, vyšší zlatý (zase jsem jméno zapomněl), keřový ts japonský Taxus cuspidata Nana + další odrůdy tisů. Třeba i dříve zméněné cypřišky hrachonosné nitkovité nízké (Chamaecyparis pisifera Filifera Nana, Sungold apod). Sem by se třeba daly použít ty vyšší odrůdy skalníku - Cotoneaster dammeri Skogsholm a Coral Beauty, dále vyšší stálezelené skalníky Cotoneaster salicifolius a C. watereri (Cornubia),  třeba by bylo možné vysadit plochu hlohyní (Pyracantha coccinea Teton), cesmín - Ilex apod. To jsem zatím uvažoval o stálezelených rostlinách. Pokud by to mohly být opadavé (ale zase zpravidla kvetoucí) keře, byl by jich dost nepřeberný výčet:: od kdoulovců a zlatých dešťů (zlatic), přes meruzalky, tavolníky po pámelníky, svídy apod.

Konkrétní sortiment, uspořádání rostlin, vložení doplňkových solitér či skupin atd. si asi budete muset dořešit sama, aby Vám to ve Vaší anglické zahradě sedělo... Hodně úspěchů a zdařilou práci Vám přeje

Josef.

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 2.5.2011 10:32

Dobrý den, děkuji za odpověď. No jsem z ní "smutná", co ale nadělám. Nevím, jestli mám být víc naštvaná z toho, že jsou keře napadené anebo z představy té šílené práce při likvidaci keřů. Hrušně jsou ve vedlejších zahradách a s těma bohužel nic neudělám. Ještě jednou díky. Marcela

host - 186.98 (?), 2.5.2011 12:00

Nu byt majitelem tech hrusni, tak bych spis tlacit na Vas, at ty jalovce co nejrychleji zlikvidujete. Ja sam uz jsem vsechny jalovce ze zahrady vyrezal,  bylo by jich lito, ale nedalo se nic delat. Ted jsem zvedavy, jak se to projevi na hruskach...

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 2.5.2011 12:57

Máte pravdu, jenže to by museli udělat všichni a pokud jsem to vyčetla dobře, tak v poměrně velké vzdálenosti vzdušnou čarou. A to je prostě uprostřed zahrad nereálné. Já jsem obrovskou hrušeň zlikvidovala právě kvůli té rzi (na radu zahradníka, že jí už nic nepomůže), to jsem ale netušila, že budu mít za pár let napadené i jalovce.

host - 55.133 (?), 2.5.2011 10:09

Děkuji za odpověď. Dříve jsme opravdu měli v blízkosti těchto jalovců hrušeň, ale nedařilo se jí, tak se pokácela. Pak jsem se dočetla, že se hrušeň nemá do blízkosti jehličnanů sázet a proto neprospívala. Ale že nám tu po ní zbyde ještě takhle houba, to by nás opravdu nenapadlo. Ještě jednou díky.

host - 220.130 (?), 2.5.2011 10:54

Spíš než Chamaecyparis bych použila jiné jalovce (horizontalis, communis). Jinak z uváděných cypřišků je nízký třeba Ch.pisifera Sungold, ale oproti jalovcům chtějí více vlhko.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz