Reeve se k dalšímu příspěvku nemá :-(, já bych na to při čekání na jeho příspěvek taky málem zapomněl a Marcelo, Vy byste se nedočkala. Pustím se do toho tedy sám.
1. Hodně nízký porost na slunné místo: pro zachování plazivého jalovcovitého charakteru doporučuji zvolit opět plazivé jalovce, ovšem nenapadané rzí. Konkrétně: odrůdy jalovce vodorovného - Juniperus horizontalis. Většinou jsou mírně nebo více do modra: Wiltonii (úplně nizoučký), Glauca, Major, atd. - jsou jich nejspíše desítky odrůd. Nové, nezvyklé, málo rozšířené a pěkné jsou zlaté odrůdy Juniperus horizontalis Golden Carpet anebo odrůda o něco málo vyšší (ale tu si teď nepamatuji: v nátzvu má Lime). Velmi pěkný je Juniperus procumbens (+ odrůda Nana), další pěkný nizoučký jalovec je Juniperus communis Green Carpet (ale o něco pomaleji se rozrůstá). Další možné nízké porosty na tento svah: skalník Dammerův - k zemi přitisklé odrůdy (to je většina odrůd Cotoneaster dammeri kromě Skogsholm a Coral Beauty), skalník vrbolistý plazivý - Cotoneaster salicifolius Repens atd.Dále plazivé kručinky - Genista (myslím, že G. sagitalis?, příp. Genista lydia).
2. Velký prudší svah, vyšší porost, poolostín až stín: tady bude širší výběr. Z jehličnanů by se tu daly použít třeba nízké tisy: nízký Taxus baccata Repandens, zlatý Summergold, vyšší zlatý (zase jsem jméno zapomněl), keřový ts japonský Taxus cuspidata Nana + další odrůdy tisů. Třeba i dříve zméněné cypřišky hrachonosné nitkovité nízké (Chamaecyparis pisifera Filifera Nana, Sungold apod). Sem by se třeba daly použít ty vyšší odrůdy skalníku - Cotoneaster dammeri Skogsholm a Coral Beauty, dále vyšší stálezelené skalníky Cotoneaster salicifolius a C. watereri (Cornubia), třeba by bylo možné vysadit plochu hlohyní (Pyracantha coccinea Teton), cesmín - Ilex apod. To jsem zatím uvažoval o stálezelených rostlinách. Pokud by to mohly být opadavé (ale zase zpravidla kvetoucí) keře, byl by jich dost nepřeberný výčet:: od kdoulovců a zlatých dešťů (zlatic), přes meruzalky, tavolníky po pámelníky, svídy apod.
Konkrétní sortiment, uspořádání rostlin, vložení doplňkových solitér či skupin atd. si asi budete muset dořešit sama, aby Vám to ve Vaší anglické zahradě sedělo... Hodně úspěchů a zdařilou práci Vám přeje
Josef.