Prosychání tůjí (smaragd)



Stránky: 1,  2   
host - 32.233 (?) 
3.10.2014 23:06, zobrazeno: 37318x

Dobrý den všem. Vím, že zde bylo o prosychání tůjí napsáno již dost, ale přecejenom jsem nenašel přesně můj případ, proto zakládám nové téma a prosím o radu.

V červnu-červenci jsem sázel asi 30 tůjí (20+10) od dvou různých pěstitelů. Tůje jsou na dvou stanovištích a mají mezi sebou cca 20metrů prostoru. Jedná se asi o pětileté stromky (výška 100 a 120cm) a při koupi byly všechny v kořenových balech a vypadaly zdravě. Půda je spíše jílovitá, těžká. Prostor mezi stromky je překryt geotext. fólií a zasypán mulč. kůrou. Pod každou tůjí je kýbl substrátu pro jehličnany a každá dostala hnojivo ve formě pomalu se rozpoštějící tablety zasunuté do země pod geoškou.

Ještě měsíc po výsadbě vše vypadalo vpořádku, ale poté začaly tři tůje zevniř prosychat (větvičky zežloutly, zhnědly a začínají opadávat). Jelikož ostatní tůje vypadaly zdravě, a na opadávajících rostlinkách vyrazili z kmínku nové zelené přírustky, tak jsem si říkal, že to řešit nebudu a že se ty tři nejspíš sami vzpamatují.

Před pár dny jsem ale zjistil, že pomalu a jistě začínají zenvítř prosychat i ostatní tůje (i ty, které se nacházejí na druhém stanovišti) a začínám se o své stromečky bát. Dále jsem zjistil, že na koncích zelených větviček skoro všude došlo ke zčernání a vytvořili se zde jakési "černé pupence" - viz fotky.

Nerad bych o stromky přišel, přecejenom jim člověk věnoval čas a energii a i když jsem nikdy neměl k pěstování vztah, těšil sem se na nové přírustky. Co s tím?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 32.233 (?), 3.10.2014 23:08

Další foto


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.233 (?), 3.10.2014 23:13

další


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.9 (?), 3.10.2014 23:41

Ty "černé pupence" - to vám pokvete  ;-)           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
lan - (2) - 216.132 (?), 5.10.2014 18:31
To mi děla na podzim taky. Na jaře hořecnatou sůl a na podzim hnojim. Pak mi to rezavění ustoupí. Vodou to nebude. Letos příroda sama zajistila dostatek závlahy, u nás lilo snad každý den.lan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 143.74 (?), 5.10.2014 23:26

Reznutí nejstarších - vnitřních - větviček tůjí je na podzim opravdu normální. U nedávno vysazených - prozatím nedostatečně zakořeněných - rostlin může být reznutí o něco výraznější.

První tři tůje jsou však rezavé daleko více, než by bylo zdrávo. Co je toho příčinou je však těžké říci. Myslím si, že je to problém spíše fyziologický - vliv stanoviště - než že by byly napadené chorobou či škůdcem.  Může to být třeba od dlouhodobého přelití, v jílovité zemi se mohl udělat nepropustný "lavor" se stagnující vodou. Trošičku méně pravděpodobné je usychání nedostatkem vody. Těžká půda, geotextilie a mulčovací kůra taky může způsobit nedostatečně provzdušněnou půdu - kořeny se mohou dusit nedostatkem kyslíku (asfyxie).

Doporučuji Vám zjistit, jak jsou na tom první tři tůje po této stránce - odebrat mulčovací kůru a textilii a ověřit stav - zamokřenost, přesušenost, slehlost... země.

Černé pupence jsou opravdu budoucí květy. Následně z nich budou šištice - v létě zelené, na podzim hnědé (a pro většinu lidí esteticky rušivé). Kvetení je často důsledkem nepříznivých podmínek - rostlina se snaží "zachránit rod".

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 32.50 (?), 6.10.2014 21:45

Díky všem za reakce.

Půda je na místě opravdu příšerná. Samý jíl a kamení (nebo stavební suť, co tam zůstala po odstranění původní stodoly). Zopakuji ale, že jámy jsem dělal poctivé a pod každou tůji šel kýbl substrátu. zálivky bylo dost. Pro představu o kvalitě půdy - kopali jsme cca 30 cm do hloubky výkop pro pískoviště, předevčírem pršelo a v místě výkopu jsme dva dny měli bazenék. Pokud bych tu vodu nevybral kýblem byla by tam asi cel týden. Vůbec se to nechce vsakovat.

Plísně to nejspíš nebudou. Co jsem viděl na netu, tak se většinou jedná o bílý povlak na větvičkách, které časem černají. Škůdce jsem taky žádné nenašel (až na pár pavoučků a pavučin, což bude v tomto období asi normální - máme babí léto). V mém případě větvičky nejdřív nažloutnou, pak zčervenají, zhnědnou a odumřou. Na kmínku se však objevují zelené výhonky, takže to rostlinka úplně nevzdala.

Jak to tak pročítám, tak mi příjde nejpravděpodobnější to "udušení" kořenů. Zkusím odstranit mulčovací kůru a geošku a uvidí se. Jo, včera jsem na listy preventivně aplikoval roztok hořké soli - prý uškodit nemůže.

Teď mám ale dilema. Rád bych dosadil řadu tůjí až po cíp zahrady (dalších cca 30-40 rostlin), ale nejsem si jistý, jestli se do toho mám pouštět. Sadil jsem podle návodu pěstitele a nic sem nepodcenil a přesto se nedaří. Pomohlo by novým tůjím provzdušnění vykopané hlíny pískem a substrátem? Už bych na ně nedával geošku, ani kůru

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 182.227 (?), 7.10.2014 8:43

Sázení tují s balem v červnu, červenci není moc obvyklé.Prodejci je museli mít založené nějaký měsíc od jara.Při dobrém založení a péči to zase není na závadu.Jestli jste je kupoval v polovině června nebo později, musely by již přes bal vykukovat nově narostlé kořínky.To by byla známka, že jsou v pořádku a že ty snad dva měsíce nebyly v zakládce třeba trvale přelévané.

Jílovitá půda a to, co jste psal, že zálivky měly dostatek, mulč,geotextilie, to je vražedná kombinace.Zkuste jednu tuji vykopat a uvidíte hned, zda nemají nadbytek vláhy.Že ji vykopete nic nepokazíte.I když bude vypadat, že obrůstá, stejně ji musíte vyměnit.I kdyby opravdu obrůstala, pár let živoření poškozené tuje v plotě by vypadalo divně.

Při sázení nových tují jste už psal, že provzdušníte půdu.Když budete sázet nové tuje, nedávejte pod ně čistý substrát, ale vždy jej promíchejte se zeminou.Sázení tují do jen do substrátu může nadělat více problémů, než užitku.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mjancar - (34) - 20.84 (?), 1.12.2014 8:31

Mám podobně hroznou půdu - samý jíl. Když jsem vykopal díru na sázení a prolil jí vodou, tak tam voda zůstala stát 3 dny. A do toho jsem měl sázet asi 100 ks Smaragdů. Věnoval jsem tomu výrazně méně péče, než Vy. Udělal jsem díru jen velikosti kontejneru, thůji vyklepl z kontejneru a jen do toho vsadil a přišlápl. Nezašla ani jedna. Pak jsem po cca 3 letech dosazoval 5 ks a věnoval jim podobnou péči jako Vy. A problém jsem měl podobný - zasychalo to. Zdůovodnil jsem si to přehnojením a v jílovité půdě nedostatečnou ztrátou tohoto hnojení do okolní půdy. Když jsem nehnojil, tak se thůje snažily přežít a kořeny vysávaly živiny z půdy a snažily se růst. U hnojených žádná snaha být nemusela. Hnojit jsem přestal a během 2 let se to srovnalo samo. Jednu řadu Smaragdů mám na sušším místě, jednu řadu na velmi vlhkém místě s pravidelným výtokem vody z čističky (tedy i v zimě). Rozdíl v růstu je patrný, v mokru je výrazně vyšší. Nikde nemám geotextilii ani mulč. Bobule na konci jsou skutečně počínající květenství. Tolik má zkušenost a názor laika

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 19.199 (?), 22.11.2014 10:58

Dobrý den, prosím o doplnění zkušeností. Pokud vnitřní větvičky usychají, je potřeba to uschlé odstranit? Koupil jsem chalupu a tůjky, které jsem takto získa, lmají vnitřní prostor úplně zaplněný uschlými kousky. A tak nevím, odstanit nebo nechat být? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika