Problém s thujemi

vawen - (5) - 147.208 (?) 
7.5.2010 21:46, zobrazeno: 29530x

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Na zahradě máme již asi 8 let vysázené thuje. Celou tu dobu jsme se o ně pečlivě starali - zálevka, zastříhávání (pouze vršky - výška 2,3m), hnojení (kristalon, hořká sůl), kdy krásně rostly a houstly a byly také krásně zelené. Po letošní zimě jsme je koncem března opět zvršku zastřihly, přihnojily kristalonem, avšak začaly znenadávání od spodků reznout (viz přiložená fota). Nevíme co s němi, jen nám jich líto, protože nám krásně zakryly boční cestu a nejde přes ně k nám na zahradu vidět, navíc péče o ně nás již stály taky dosti práce. Zkoušel jsem opět postřik hořkou solí, avšak výsledky žádné. Četl jsem zde, že by se mohlo jednat o jakousi chorobu anebo je to důsledek nestříhání thůjí (z boků). Přesto bych se rád zeptal zkušenějších, i podle přiložených fotografií, zda-li by nám prosím nepomohli odhalit příčinu tohoto reznutí a napomohli tak k záchraně našeho živého plotu. Za všechny užitečné rady moc děkujem.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

skalovi.pís - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 170.19 (?), 7.5.2010 23:08

Už jsem zde na podobný problém odúpovídal někdy v loňském roce. Prohlédněte poškozené větvičky v přechoduze zelené do hnědé. Pokud tam najdete navrtaný otvůrek, jednalo by se o Molovku zeravovou.

V letošní zimě utrpěly mnoho škod stálezelené rostliny jako břečťany, rododendrony i nestálezelené pnoucí růže. Mohlo by se to týkat i vašich zeravů, pokud se škody neprojevovaly třeba během minulého roku. Pravděpodobně by to tedy mohla být závada vzniklá mrazovým poškozením, nebo nedostatkem přijatelné vláhy v zimě. V tom případě by se dalo očekávat, že hnědé větvičky opadají a bude vše v pořádku.

vawen - (5) - 147.208 (?), 8.5.2010 20:14

Děkuji za radu a včasnou odpověd, ale chtěl bych se ještě zeptat. Co mám tedy podle Vás teďka dělat, nechat tedy thuje být a doufat, že si poradí samy nebo je ještě zkusit přihnojit kristalonem a postříkat hořkou solí? Připadá mi, že rez stále postupuje. Zevnitř jsou již úplně zrezlé, začínají pomalu odpadat a a řídnout. Koukal jsem dle Vašich rad na přechod mezi zelenou a hnědou částí, avšak žádné dírky jsou zde nezpozoroval.

skalovi.pís - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 170.19 (?), 12.5.2010 0:29

Když není otvůrek, vyloučíme napadení Molovkou zeravovou. Zbývají klimatické vlivy, nebo napadení houbovou infekcí. Při napadení houbou bývají poškozovány většinou jen konce větviček. Nejednalo by se o závažné poškození. Rezavé částečky ostříhat a spálit. Postřik fungicidy lze provést na podzim. Výskyt tohoto onemocnění podporuje vlhké stanoviště s půdou chudou na vápník a hořčík. Místo toho krystalonu bych spíš použil vápno, ale nejlépe by bylo provést půdní rozbor na jeho zásobu. Také by na to mohl mít vliv příliš bujný a přehoustlý porost. Odpovídalo by to tomu hnojení Kristalonem.

host - 89.178 (?), 24.5.2010 16:43

Ty vaše tuje vypadají úplně stejně, jako ty moje předloni na jaře. Od spodu začaly hnědnout a schnout a zůstal jim krásný zelený vršek (proč to nevím). Zahradník mi na to předloni stříkal všechno možné proti plísním a houbám a nic. Byl to čím dál horší.  Nic nezabralo, ani hnojení ani sůl. A vloni na jaře jsem si pomalu myslela, že budem sadit nový plot. Vždycky když jsem za suchého počasí prošla kolem thují nebo do nich sáhla a protřepala větve, vyrojilo se do vzduchu spousta šedobílých mrňavých potvor. Nakonec jsem udělala něco, z čeho mému zahradníkovi vstávaly vlasy na hlavě: vzala jsem hrábě a tuje jsem pěkně "pročesala", aby šly suché koncové větvičky dolů. Tuje sice vypadaly chudinky značně oholeně, ale aspoň bylo vidět, co živého na nich zůstalo. A pak jsme je 4 x po sobě s odstupem 3 týdnů pořádně postříkali decisem proti molovce tujové. A můžu říc, že na těch oholených větvičkách už vloni na podzim byly vidět nové přírůstky a letos na jaře mě vyloženě překvapily - začaly se krásně zelenat a obrůstat! Ale pro jistotu je ještě letos decisem přestříkám, protože začínám mít pocit, že ty létavé potvůrky se ke mě stěhují od sousedů, kteří s tujemi nedělají nic.

vawen - (5) - 147.208 (?), 1.6.2010 14:41

Právě, že molovku můžu vyloučit, díval jsem se pozorně a nezjistil jsem, že by byla právě příčinou toho reznutí. Zkusil jsem thuje postříkat dithane proti houbovým chorobám, ale nevím nevím. Vypadá to, že to je jejich konečná. Je sice možné, že se ještě vzpamatují, ale vzhledem k tomu, že jsou zespod i zevnitř celé uschlé, asi již nebudou pěkně husté a pravidelné jako byly loni. No uvidím, dám jim ještě šanci do konce roku a potom případně příjde na řadu kácení a výsadba nového plotu, každopádně už asi né ze zeravů, z toho již jsem vyléčený.

host - 90.92 (?), 3.6.2010 18:21

Doplňuji můj příspěvek z 24.5: nevím, jestli vám to pomůže, ale já jsem na svých tujích taky žádné otvůrky neviděla (buď jsem koukala špatně nebo tam fakt nebyly a to lítající je něco jiného než molovky) a přesto se tam ty lítající potvory vyskytovaly. Když už jste vyzkoušel všechno, zkuste decis jako já, alespoň na pár tůjích.Třeba se výsledek dostaví tak jako u mne nebo budete sadit nový plot.

vawen - (5) - 147.208 (?), 9.6.2010 23:27

Tak, dnešního dne jsem udělal s našimi tůjemi, i na základě výše uvedených rad, radikální řez. Dal jsem si tu práci a téměř všechny suché větvičky jsem obral. Výsledek je takový, že nám zůstaly pouze košťata, ale aspoň je vidět, co na nich zbylo zeleného. Při této činnosti jsem si povšiml, že některé větvičky mají nové zelené výhonky, takže uvidíme. Každopádně už jsem nechtěl dále sledovat, jak tůje reznout před očima, v této situaci už není co ztratit. Pro názornost připojuji aktuální foto. Uvidíme, co z toho bude.

Bez názvu
Bez názvu

host - 182.227 (?), 18.6.2010 21:53
Nadbytek jednoho prvku v půdě většinou blokuje příjem dalších důležitých prvků.Nelíbí se mi proto soustavné přihnojování hořkou solí.Vytváří se tím jednostranný nadbytek hořčíku.Dále, na přihnojování jehličnanů by se měl používat kristalon jen velmi obezřetně.Je to rychle působící hnojivo a při silnější koncentraci může nadělat více škody jak užitku.Celkově jehličnany žijí v symbioze s podhoubím hub, které je pomáhají zásobovat vodou.Při zničení těchto hub jehličnan nedokáže dlouhodobě přežít.Proto třeba jehličnan se musí vždy přesazovat s původní zeminou-s pevným kořenovým balem.Jestliže se původní kořenový bal vyklepe nebo je zničený, je sazenice na vyhození-viz nabídka některých obchodních domů.Zkuste tuje přihnojovat raději jenom cereritem, nebo pomalu rozpustnými hnojivy např. Osmocote, Basacote,Plantacote.První dvě hnojiva jsou v podstatě kristalon ve voskové kuličce.U Plantacote je část hnojiva nahrazena cereritem.P.

host - 182.227 (?), 19.6.2010 8:11
K předchozímu příspěvku. Až na posledním obrázku jsem si všimnul, že za tujemi je zídka.V případě, že základy jsou hluboké, mají tuje k dispozici podstatně méně substrátu.A v kombinaci s tím, co jsem uvedl výše, může dojít k problémům.Jehličnany mají celkově půdu raději kyselejší, takže rada povápnit je rozhodně špatná.P.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz