Převislý modřín začal růst nahoru



Petra77 - (2) - 175.68 (?) 
13.4.2015 13:24, zobrazeno: 10449x

Dobrý den, mám několik let převislý modřín, ale poslední dva roky se větve začínají stáčet nahoru, musím je svazovat dole ke kmenu a nevypadá to vůbec hezky. Celý strom je ježatý a můj dotaz zní, zda větve, které rostou nahoru, mám normálně stříhat nebo co s tím? Z počátku byl krásně převislý, ale nějak "zdivočel". Obávám se, že čím více budu stříhat, tím více budou větve růst nahoru. Viz foto (ještě s velikonočí výzdobou), již nejdou vidět provazy, které drží větve dole. Stáčejí se i ty spodní nahoru, vždy ty konce. Děkuji za odpovědi a rady. Petra


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 223.253 (?), 13.4.2015 15:38

Myslím, že stromek rostetak, jak mu káže příroda, nechce se mu prostě jít za světlem k zemi. To si jen zahradníci myslí, že jej donutí nějakým řezem. Ale nemá zřejmě terminál, takže nahoru neporoste.  Je zněj takový zvláštní závislák.- převislák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 92.130 (?), 13.4.2015 17:03

Naopak, moc se mi tento modřín líbíwink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 13.4.2015 22:59

Co se Vám Petro nelíbí, to ustřihněte. Ale nezapomínejte ufiknout i některé z padajících výhonů, které nadměrně zahušťují Vámi požadovanou parádu! S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 63.230 (?), 14.4.2015 10:54

Převislé stromky jsou naroubované. Příroda ale někdy zařídí, že se probudí očka, která jsou mimo roub, a ty pak rostou tak, jak už tu někdo napsal, směrem nahoru. Všechny větve, které jsou směrem nahoru odstraňte, (i během roku, pokud vyraší) a ty co jsou až u země zakraťte. Řez provádějte v době od dubna do poloviny srpna, aby nové výhonky do zimy vyzrály a v zimě neumrzly. Nebojte se i výraznějšího řezu, stromek krásně obroste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.38 (?), 14.4.2015 14:30

Z fotky si troufám říci, že klasicky převislý není a ani nikdy nebyl, je to zřejmě nějaká ještě jiná odrůda než " převislá". Ale mě se naopak strašně líbí, je úžasný, je to něco, co každý nemá. Myslím, že klasicky převislý z něj ani střihem nevyrobíte, ale určitě mu střihem ani neublížíte. Ale je nádherný - a s těmi vajíčky... super.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petra77 - (2) - 175.68 (?), 14.4.2015 21:06

Mockrát děkuji za rady a napady a také povzbuzení, že se Vám to tak líbí :-) Převislý opravdu byl, z počátku, když jsem ho koupila, tak byl fakt moc hezký - převislý. Ale jak píší někteří, příroda ho nutí růst přirozeně :-) Zkusím s tím něco udělat a uvidíme, jak bude růst dále. Připojuji ještě jednu fotku, kde jde vidět, jak to mám na různých místech přivázáno ke kmenu. V těch místech je to hustější, kdybych to nepřivazovala, asi by to bylo mnohem více ježaté do stran a nahoru. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.38 (?), 15.4.2015 9:50

I tak jsem stále přesvědčena, že typicky převislý není. Že tak zpočátku, než se rozrostl, vypadal, je klidně možné. Ale věřte, sama mám doma jeden letitý, sousedi v okolí mají 3, ale žádný není takový divočák, jako ten Váš a všechny vypadají zcela stejně, pouze jeden soused ho navádí výš a přivazuje- ale musí ho přivazovat nahoru a ne dolů.. Ani jeden jsme ho nemuseli nikam ke kmínku přivazovat, je to jeho přirozenost růst dolů. Že se sem tam nějaká větévka rozhodne růst nahoru to ano,  pak však stejně padá dolů, ale opravdu se to naprosto nedá srovnávat s tím Vaším. Ani si nemyslím, že by ho příroda, pokud by byl opravdu převislý, donutila k takovým tanečkům, co provádí. Ale nic to nemění na tom, že mi připadá úžasný. Klidně ho prostříhejte nebo lehce zkorigujte, tak aby se Vám líbil, ale fakt se obávám, že klasicky převislý nikdy nebude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 15.4.2015 11:10

Možná narazil na extrémně živný zdroj-nebo ho dobře krmíte Vy? Nebylo na místě růstu kdysi hnojiště, chov drůbeže, trativod domácích jatek...? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika