Pěstování jehličnanů ze semen



Stránky: 1,  2,  3   
host - 81.52 (?) 
25.10.2007 9:17, zobrazeno: 78698x

Poraďte jak se dosta od semínka ze šišky ke stromečku. Nějak se mi to nedaří. Stratifikuji podle předpisu, ale nikdy mi nic nevyklíčí. Už jse z toho nešťastný. Vzhledem k tomu, že mám pařeniště zespoda vystlané pletivem, tak na myšáky a podobné bych to nesváděl. Jen co se trochu oteplí, tak sundávám okna aby se nzapařily. Musí to být školácká chyba, protože v tom obyčejném  lese to roste samo, ale nchci to tam vyrývat. Pavel

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
sampac - (29) - 206.177 (?), 25.10.2007 10:17

Jehličnany vysévám běžně a s celkem slušnými výsledky. Zpočátku se mi také nedařilo, ale (teď mě asi profíci zatratí) přišla jsem na způsob, jak na to. Asi nejdůležitější je semena před výsevem pořádně namočit. S žádnou stratifikací se nenamáhám. Aby se semínka dostatečně namočila zkusila jsem je před namáčením zbavit pryskyřičného obalu. Prolila jsem je technickým benzínem (jen prolít, nemáčet) a lehce vytřela v hadru. Potom jsem je na 48 hodin namočila do vody, kterou jsem asi 3x vyměnila. Tento postup je nutný zejména u cypřišků, u ostatních namáčím bez benzínu. Po namočení vycedit, nechat lehce oschnout (aby šla od sebe) a vysít. Vysévám do výsevního substrátu do nízkých bedniček (dřevěných) brzo zjara. Bedničky nechávám normálně venku. V pařeništi jsou semenáčky obvykle náchylnější k padání, což je asi větší problém, než vzcházení výsevu. Vysévám dost hustě, ale s padáním problémy nemám (hustě znamená např. u cypřišků cca 1000 semenáčků v bedničce 22x30 cm). Nechávám venku do příštího jara a pak přepichuji (jsou asi 10 cm vysoké, ale mají již zdřevnatělý "kmínek" a mohutné kořeny, takže se přepichují bez problémů a beze ztrát. Tímto způsobem vysévám cypřišky, borovice a dokonce i Sequoiadendron giganteum. Tento návod nikomu nevnucuji, ale osvědčil se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 158.249 (?), 8.11.2007 15:37

Semena také nemusí klíčit, když neprojdou obdobím nízkých zimních teplot. Sbírat až v únoru, nebo je mít přes zimu v ledničce. D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 62.215 (?), 17.12.2007 15:18

Vážení pěstitelé, má někdo zkušenosti s vegetativním množením jehličnanů. Jedle, smrk a .j S pozdravem Zdeněk Dukát  zdendukat@volny.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.1 (?), 19.12.2007 14:31

Na množení jehličnanů druhu borovice, jedle, smrk, modřín se množí většinou semenem některé kultiváry roubováním řískováním jen ve specializovanémé množárně nebo meristény to je v laboratoři v baňkách. U jedle se semena sklízí ještě na podzim jinak se šišky rozpadnou a semena vypadají borovice a smrk a i modřín se sklízí až po novém roce od ledna než se šišky začnou rozevýrat pak v teple a suchu se otevřou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 134.226 (?), 17.1.2011 23:19

Dobrý deň. Prosím Vás, ten postup o ktorom píšete, platí len pre semená nazbierané v prírode, alebo aj pre kupované? Totiž, kúpil som niekoľko malých balíčkov semien v záhradkárstve od firmy Šenkeřík a tie sú čisté, ale Vy ste spomínali, že ich zbavujete pryskyřičného obalu. Vďaka za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 3.2.2014 2:21

Mohu se zeptat jak to prepichovani delate? Pred nedavnem jsem zasadil nejake borovice, par mi jich uz roste (maji snad 5 cm po tydnu co se zvedlo seminko!) a neni mi uplne jasne pokud vse preziji jak to budu delat (nektere jsou bohuzel hodne huste u sebe).

Dale by mne zajimalo jak seminka sazite, zda je nechavate na povrchu a potom jen lehce posypete, nebo jsou hloubeji? Ja je dal tak 5mm pod povrch a zda se mi, ze nektera maji problem si najit cestu za svetlem.

Pri rustu prvniho semenacku jsem se divil jak to vypada, na Internetu jsem narazil na pomerne hezke video (u mne to je podobne, akorat mam dlouhy "stonek" a az po 5 cm jsou jehlice)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 2.3.2014 13:48

Tak jsem metodu maceni vyzkousel, udelal jsem takovy experiment.

Borovice mam klicivost tak 20%, ale neco roste.

Modrin 0%. Udelal jsem stejne jako Vy, akorat bez toho benzinu. Poradi nekdo?

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 219.94 (?), 20.1.2009 12:52

Dobry den, ja jsem to vyzkousel takhle:  o vanocich jsem si udelal s dcerkou vylet do mistniho lesa. Nebyl snih, u nas na jizni Morave se ho dockame zridkakdy, a nasbirali jsme sisky smrku a douglasky tisoliste. Po prichodu domu jsem byl unaveny a udelal jsem si grog (dva) a hrali jsme Clovece nezlob se. Na sisky jsem zapomel a asi za tri dny jsem je vytahnul z batohu. Dal jsem je do dvou plastovych krabic (aby se mi nepomichaly seminka) a asi po tydnu jsem z nich vyklepal neskutecne mnozsvi semen. Ze smrkovych to padalo jedna basen, z sisek douglasky to bylo horsi, ale nekolik desitek jich taky vypadlo, zbytek jsem vystoural pinzetou (jako vzdycky). Nachystal jsem si maly "sklenicek" (20x40 cm a plastovy kryt s vetranim) ktery se prodava v zahradnictvi (nebo nekde v hyper-super-hobbymarketu) smichal jsem raselinu s piskem (50 na 50, pritel na telefonu mi to potvrdil) a seminka jsem melce vysel (na 1/3 douglasku a zbytek smrk). Asi po tydnu se "zem pohla". Nejprve zacal klicit smrk, ale douglaska na sebe nenechala dlouho cekat. Ted, asi po 20 dnech uz mam doma hotovy les. Uvidime co z toho bude... Na jare to dam na zahradu pod zavlahu... Jinak takhle uz jsem vypestoval nekolik desitek (nebo stovek?) jehlicnanu... A co s tim delam? Rozdavam to znamym jako vanocni stromky v kvetinaci...

Takze z toho plyne ponauceni: asi nejlepsi stratifikace je ta prirodni (ale musime sbirat sisky kdyz jeste maji nejaka seminka). Preci jenom v lese je jina vlhkost a ta spravna teplota...

Preji hodne uspechu s pestovanim - a kdyz to nevyjde letos, tak pristi rok urcite... a hlavne s humorem... Pavel K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.67 (?), 25.3.2009 15:24
Jsem zaátečník, potřebovala bych poradit - pokud jsou semínka ještě ve skleničkách, zalévat? Popř. jak často?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika