Borovice lesní



host - 123.5 (?) 
8.9.2013 15:39, zobrazeno: 4087x

Dobrý den, již dvakát se mi na zahradě neujmuly vzrostlejší borovice, zasazené přímo od zahradníka.Již nemám odvahu znovu zasadit vzrostlejší strom, spíše něco menšiho a počkám si, až to vyroste do 4 metrů. Také nechci vynakládat další peníze.  Známí, kteří vlastní les, mi nabízejí ať si u nich vykopnu menší zaštipovanou borovičku lesní. Jenže mám obavu, zda jí v budoucnu udržím na výšce, kam dosáhnu, t.j. 4 metry. Budu jí moci zaštípovat do nekonečna? Vždyť je to v dospělosti velký strom a já mám zahrádku menší. Yvet 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 235.151 (?), 8.9.2013 20:39

Ano, borovice se pravidelnám zaštipováním či zastřihováním dá udržet v přijatelné velikosti, Vámi žádané.

Po výsadbě ji můžete nechat několik let volně růst a zaštipovat a zastřihovat ji můžete začít v době, kdy se bude blížit Vámi požadované velikosti. Nic extra složitého to není.

Anebo zvolte borovici, která dorůstá jen menších rozměrů anebo která neroste alespoň tak rychle. Mám na mysli například odrůdu Watereri od borovice lesní (tedy Pinus sylvestris Watereri). Mezi ty pomaleji rostoucí bych zařadil buď borovici limbu - Pinus cembra anebo vzrůstnější typ borovice kleče - Pinus mugo mughus, případně borovici blatku - Pinus uncinata (a přeřechodné typy mezi těmito dvěma borovicemi).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.7 (?), 10.9.2013 15:51

Existuje v podstatě nepřeberné množství kultivarů borovic, které "moc nenarostou", nevyžadují zaštipování a jsou tedy v podstatě "bezúdržbové"... Tvarem růstu to mohou být sloupy, kužely, nebo nepravidelně rostoucí. V lese je ale nenajdeme. Zkuste napsat, kolik místa máte k dispozici a jaké podmínky, co se týká oslunění, vlhkosti půdy apod. v daném místě panují. Pak se dá vytipovat kultivar borovice. Podzim je za dveřmi a v hobby marketech budou slevy, při nákupu se tak dá něco ušetřit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika