Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Klasické tůje (Thuja occidetalis a Thuja plicata) lze množit výsevem. Osivo se sbírá z malých šišek obvykle začátkem září, skladujeme v suchu a chladnu v ledničce do jara. V dubnu osivo necháme 2 dny nabobnat ve vodě, z počátku plave, a pak vyséváme do nádob, misek nebo na záhon. Osivo zatlačíme mírně na připravený povrch zeminy a přikryjeme 1 cm praného říčního písku, který zabraňuje tvorbě mechu a padání klíčních rostlin. Výsev udržujeme stále mírně vlhký a v polostínu. První rok dorostou semenáčky výšky 5 až 15 cm podle kvality půdy a hnojení, osivo je drobné a tak na jednom m2 můžete mít až 2000 rostlinek. Další rok je nutné rostliny rozsadit na záhon nebo do kontejnerů a dopěstovat rostliny velikosti 30/40 nebo 40/50 cm, které vysazujeme na trvalé stanoviště. Množení výsevem je relativně nenáročné "rychlé" a tedy levné, získáme ovšem rostliny velmi bujné, často spíše řidčeji větvené. Thuje pochází ze severní Ameriky a rostliny z výsevu běžně dorůstají výšky 8-15 m v 50-80 letech. Jsou to klasické lesní stromy. U nás sice rostou trochu pomaleji ale plazivé rozhodně nejsou, to bývá problém u řízkovaných jalovců (Juniperus sp.).

Pokud chcete mít pěkný hustý živý plot u domu, terasy atd. je vhodnější množit thuje řízkováním. Řízky odebíráme z mladších rostlin nejlépe v předjaří konec února, březen - zdravé větvičky o délce 12-15 cm. Pro stimulaci je dostupný gelový stimulátor Stimulax III nebo kvalitnější ale dražší Rhizopon AA (tablety) v dávce 50-100 mg/ l - řízky se pak máčí v roztoku 12-24 hodin. Stimulované řízky pícháme do směsi světlé baltské rašeliny s agroperlitem 1:1. Po napíchání řízky umístíme do pařeniště nebo studeného skleníku, přikryjeme mikrotenovou fólií a zastíníme. Udržuje substrát stále vlhký a kontrolujeme napadení houbovými chorobami. Zakořenění trvá 75-90 dní podle odrůdy (Brabant, Holmstrup, Malonyana, Sunkist, Smaragd aj.) Zakořeněné řízky v létě nahrnkujeme do kontejnerů a 2. -3. rokem získáme sazenice 30/40 cm vhodné pro výsadbu natrvalé stanoviště.

Řízkováním si můžete dopěstovat řadu kvalitních odrůd, u kterých dopředu znáte jak rychle porostou, jak budou vybarveny v létě a v zimě a jaký bude jejich tvar. U rostlin z výsevu je to vždy tak trochu sázka do loterie. Thuje se opylují větrem a tak se snadno kříží a semenáče jsou nevyrovnané a okrasné školky množení výsevem používají pouze pro množení podnoží na roubování těžko kořenících druhů a pro šlechtění a výběry nových odrůd.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika