Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Pochází z Jižní Ameriky. Je domácí rostlinou v Chile a jihozápadní Argentině. Roste jak v nížinách kolem řek, tak i v pobřežních Andách a místy vystupuje až do nadmořské výšky 1600 m. Je to strom v domovině až 30 m vysoký, s velice tlustými, rozkladitými větvemi - po pěti v přeslenech. Větve jsou hustě pokryté střechovitými, vejčitě kopinatými, tuhými a ostnitě ukončenými jehlicovitými listy, které vytrvávají až 15 let.
Pěstování:
V západní a jižní Evropě se tomuto stromu daří velmi dobře, stejně tak na ukrajinském Krymu a černomořském pobřeží Kavkazu. Zde stromy nezřídka dosahují výšky 15-20 m. Ve střední Evropě je možné místy (jen v nejteplejších podmínkách) jej pěstovat volně v zahradě. Vysazujeme nejlépe do polostínu na vlhčí stanoviště.
Přezimování:
V nejteplejších oblastech našeho státu lze s určitými opatřeními araukarii nechat přezimovat volně venku. Přináší to však velmi pracné zazimování. Nejdříve musíme rostlinu před příchodem zimy důkladně zalít, aby před zamrznutím půdy načerpala dostatek vody. Dále nasteleme okolí rostliny široce vrstvou listí, chvojí, či jiného izolačního materiálů, aby tak rychle nedocházelo k promrznutí půdního profilu. Rostliny obalíme několikrát bílou netkanou textilii a zhotovíme kolem ní kryt (nejlépe z prken či rákosových rohoží), který použijeme během nejhorší části zimy. Dále jen doufáme, zda-li i tak přežijí (při teplotě pod -20°C) déle trvající mrazy. Proto je u nás jistější pěstování v nádobách a přezimování při teplotě kolem 0°C.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika