Zoufalá nabídka odrůd jabloní



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 77.140 (?) 
25.4.2013 11:19, zobrazeno: 67423x

Zdravíčko ovocnáří
Nedávno jsem vysadil dvě odrůdy jabloní.Jak jsem avizoval na podzim, Florina je pro mě málo šťavnatá.Nahradil jse ji odrůdou LINDA.Jedno Matčino jsem nahradil odrůdou BEFOREST.Na podzim jsem G.Smith nahradil odtůdou FUJI RAKU RAKU.Vše jsem byl nucen koupit na e-shopu.Z toho dva stromky jsou evidentně dvouleté(předešlou sezónu neprodané).Odrůdové značení lajdácké neodpovídající normě.Jsem opravdu zvědav, zda budou mít odpovídající ujmutí, velikost plodů, plodnost a odpovídající růst.Prostě věci na které si zde mnoho zahrádkářů ztěžuje při koupi stromků z e-shopu a nebo je to otázka péče.Je nanejvíš alarmující pokud zahrádkář je nucen využívat tyto služby(bez záruky kvality) pokud chce mít vysněnou odrůdu.To samozřejmě vyhovuje jiné skupině, která ovládá 90% trhu s velmi úzkou nabídkou pro zahradkáře, přičemž nejsou schopni zajistit ani základní sortiment ani poptávku po jejich úžasných rezistentech viz.podzimní nákup pro švagra jak jsem tu prezentoval.Samozřejmě, každý prodejce nemůže mít co nejširší sortiment ale široká a zdravotně prověřená nabídka odrůd prostě chybí.Naštěstí jsem si kvalitní materiál opatřil v minulých letech.Naše ovocnářství je velmi nemocné.
Závěrem chci říci že i mě některé rezistenty chutnají ale není to pro mě modla.Jo a ještě pro šťouraly bych znovu připoměl.Stromky nepřeroubovávám, dbám na odrůdovou čistotu. - Mičurin II

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4448) - 155.121 (?), 25.4.2013 12:35

Máte pravdu. A G. smith nešel? Já jsem o něm taky uvažoval, ale asi je lepší v jižnějších zemích. No a Florina je fakt moc moučná. A taky nepřeroubovávám, už i kvůli ošetřování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 14.199 (?), 25.4.2013 12:52

Pane Polehlo, trochu bych to poupravil. Nevím, zda je nemocné ovocnářství, ale trhu s výpěstky se ujali moderní zlatokopové, takže to vypadá jak to vypadá. Psát o tom šířeji nemá cenu. Stav je podobně tristní jako byl před velkým třeskem, jen trochu jinak. Dříve bylo k sehnání pár "osvědčených" odrůd, sice předpisově rostlých a s náležitým označením, ale sortiment ubohý. Dnes seženete cokoliv, ale kvalita je prachbídná, o původu nemluvě. Nedá se říci co z toho je lepší, obojí stojí za starou bačkoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 73.140 (?), 25.4.2013 13:13

Jak víte pane KUKY G.Smith mám pod poloskleníčkem.Loni mě namrzly (zapoměl jsem zaplachtovat jižní stranu).Jablka byla zřejmě vyzrálá, jadérka hnědá ale slupka měla pomerančový povrch (zřejmě důsledkem namrznutí plůdků 18.května což mohlo mít i vliv na chuť).Je zajímavé, že jeden plod mě příjemně překvapil svou příjemně nasládlou chutí.Jeden stromek jsem si ponechal a budu zkoušet dál.Zatím jsem ho nezklízel při ideálním mikroklimatu, myslím tím úplné zastřešení poloskleníčku a na podzim zaplachtováním jižní strany.Celkově to pro mě zatím není můj favorit. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 25.5.2013 16:59

Ja nemohu moc souhlasit, je otázkou kde nakupujete, ale školkařské výpěstky jsou rozhodně srovnatelné se zahraniční konkurencí na našem trhu. Pokud budete brát jako srovnání nabídku rakouskeho Starkla nebo Bekra a srovnáte s Fytozem nebo Ovun, tak kvalita a afinita výpěstků je profesionálně srovnatelná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 192.79 (?), 18.6.2013 22:40

PP máte plnou pravdu. Jsem zahrádkář se 100 ks vřeten a asi 10 odrůd. Po deseti letech mám slušnou ůrodu a přebytek jablek. Dnes je z mého sadu odrůdové muzeum a co dál. Odrůdy jsou chutné, ůrodné ale nemoderní. Tak jsem se rozhodl nyní 5%  stromků ročně vykácet a nakoupit nové odrůdy hotové, ale najlepší se mi jeví nakoupit podnože a rouby. Pokud seženu předpisový stromek jakékoliv odrůdy, tak ho přeroubují na všech větvích na trendovou odrůdu. Nejsem idealista a chůťové nuance mně vůbec nezajimají. Nepěstují jablka pro výstavy,  ale pro potěšení z výpěstků a rodinný konzum. Co se týče super nových odrůd, tak pro mně se hodí jen každá desátá.    Vladislav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 19.6.2013 10:33

Proč hned kácet? Jestli víte, na čem stávající odrůdy máte a Vámi vybrané nové odrůdy jdou s touto (těmito) podnoží dohromady a tyto jsou v dobrém stavu, tak část sadu spíše přeroubujte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 25.4.2013 13:42

Jestli je naše ovocnářství nemocné, nevím. Komu současný sortimentní stav nevyhovuje, může nakupovat v zahraničí. Bordel v označování původu a šlendrián při záměnách odrůd mě ale taky štve. Rovněž tak i zasílání polomrtvých výpěstků. Tepejme to tady. A nekompromisně: objednal jsem si A, přišlo mi B, zaslala mi to firma XXXYYY. A k tomu pokud možno i důkaz: fotku. Jinou možnost asi nemáme, je to jediná obranná páka. Ono se to trochu rozkřikne.
 

Apropó, jak jste to pane Polehlo vlastně myslel s tou odrůdovou čistotou versus roubování? Můžete to prosím dovysvětlit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ChuckBerry - (8) - 152.210 (?), 25.4.2013 16:20

Nakupovat v zahraničí teoreticky můžeme.. Znáte prosím nějaký solidní zahraniční eshop, ze kterého by se daly ovocné stromky koupit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 25.4.2013 14:01

á si musím taky povzdechnout, sice ne až tak na jabloně, i když jsem taky nesehnal do nové zahrádky jabloně jaké jsme chtěl (třeba matčino nebo spartan), ale víc mi vadí, že jsem nesehnal třešně jaké jsem chtěl, odrůdy sice odpovídají tomu co jsem chtěl ale s podnožemi je to bída. Chtěl jsem stromky na ptáčnici, ale tady u nás měli všude jen třešně na coltu. Takže mám pět třešní na coltu a žádnou na ptáčnici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika