Zkusenosti se zakladanim mensiho sadu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?)
8.12.2011 20:45

Já bych se přehnojení draslíkem na dně jámy nebál. Naštěstí je draslík v půdě málo pohyblivý, váže se na sorpční komplex půdy, nevyplaví se z ní jako třeba dusík. Draslíkem a fosforem se běžně hnojí do zásoby na několik let.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 157.222 (?), 15.1.2012 20:17

Tu je ten detail:


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 8.12.2011 20:22
Dobry den. Co se tyce hnojeni, dal jsem vice nez je treba. Je ale nutne si uvedomit, ze je to jedine takove hnojeni na cely budouci zivotni cyklus stromu a navic je v hloubce 70-80 cm. Bude tedy trvat par let, nez se tam koreny natahnou pro ziviny. Muzu vedet z jakych tabulek vychazite pri sve kalkulaci? Diky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 8.12.2011 20:45

Já bych se přehnojení draslíkem na dně jámy nebál. Naštěstí je draslík v půdě málo pohyblivý, váže se na sorpční komplex půdy, nevyplaví se z ní jako třeba dusík. Draslíkem a fosforem se běžně hnojí do zásoby na několik let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.31 (?), 8.12.2011 21:32
Záleží na tom, koľko ílovitých minerálov obsahuje pôda v novozaloženom sade p. Stefanose. Medzivrstvy ílu absorbujú veľké množstvo kationtov draslíka, ale sú aj rýchlo vyplavované. Literatúra hovorí: "Dávkování draslíku musíme tedy diferencovat podle obsahu jilovitých částic v půdě. V půdách, kde jich je málo (lehké, písčité, kamenité), se draslík fixuje jen tenkrát, když je půda vyschlá a pro povrchovou vazbu se ho spotřebovává též málo. Proto lehké půdy potřebují menší dávky draselných hnojiv než střední a těžké půdy. Jestliže v nich přehnojíme draslíkem, je v půdním roztoku mnoho kationtů draslíku, protože se nemají kam vázat." Mám dojem, že záleží aj na forme draseľnej zlúčeniny. Chloridy by mali byť pohyblivejšie, rozpustnejšie vo vode ako sírany. Dávam pri výsadbe prednosť K2SO4 spolu so superfosfátom pred draseľnou soľou. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 8.12.2011 21:42

Ca, K a Mg se chovají antagonisticky. Nadbytek draslíku zhorší příjem vápníku a hořčíku. Draslíku je často v půdě dostatek...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 161.61 (?), 12.12.2011 21:06
Pane Stefanos, vy jste si dovolil vysadit svůj sad bez rezistentů! To se na tomto webu neodpouští (viz.poslední dvě reakce).Fandím Vám - Mičurin II. PS: jistě je to jenom náhoda ,že tyto hodnotné příspěvky na sebe navazují během 7.minut ze dne 12.12.2011 - 21:01 a 21:09.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 7.4.2014 7:45

Tak po delsi dobe se vracim do tohoto vlakna. Za 2 roky se hodne veci zmenilo. Pribyli nam dalsi 2 ratolesti, takze uz je nas 5. Nejstarsi dcera (3 roky) je nadsenou sadarkou, chodi za mnou jako ocasek a snazi se mi pomahat. Smich strida plac velice rychle jako aprilove pocasi - vsak to znate...

Nakonec jsem mel jeste moznost pokracovat ve vysadbe a prozatim jsem se zastavil na poctu asi 250 ovocnych stromu a keru. Co je tedy noveho? 3 pekanove orechy a 1 hican, ryngle (Malvazinka, Ontario, Viktoria), Mirabelka Nancyska, 10 odrud Mudoulu Trojlalocneho (asimina triloba neboli pawpaw neboli indianske ovoce), 30 keru lisky obecne v 6 odrudach, 3 dalsi oresaky (Bohumil, Seiferdorfsky, Apollo), 4 nektarinky (Harco, Stark Red Gold, Venus, Flavortop), 5 kdouloni (Portugal, Vranja, Ludovic, Cahmpion, no name), 16 tomelu  (kaki, mix odrud). 4 odrudy Jujuby (cicimek). Ke zdi jsem dosadil dalsi fikovniky, ktere jsem po ruznu sesbiral a namnozil. Dale jsem vysadil 30 hlav revy k mensi dratence (vetsinou ruzne stolni bezsemenne odrudy). Samozrejme take neurcite mnozstvi rybizu a angrestu vsude, kde je misto. Do vetrolamu ruzne muchovniky, hlosiny, mispule, rakytniky, klanosprasky, goji apod.

Snad jsem na nic nezapomnel. Vetsinou tedy experimentalni vysadba. Bude zajimave sledovat jak si ruzne druhy a odrudy povedou na tomto stanovisti. Posledni 2 zimy byly velice priznive, dokonce ani fikovniky nenamrzly a za ty 2 roky se solidne rozrostly, takze letos to vypada na sklizen nekolika stovek fiku. Loni jsem uz nechal na nekterych stromech testovaci urodu, ale max par kusu. Nikam nespecham, nechci mlade stromky pretezovat. Letos uz toho mozna necham vic. Nasada je velice slusna, hlavne merunky jsou obaleny malymi pludky. U jadrovin si samozrejme jeste pockam par let, ale peckoviny jiz pomalu budou zacinat plodit. Zatim se mi zadny strom nevyvratil (kuly jsem nakonec dal na srovnani jen k nekolika stromkum nebo jako oporu k mene stabilnim), s prirustky jsem spokojen. 

Pred 2 lety jsem cely sad rozdelil plotem na nekolik mensich sektoru a zacal s chovem drubeze, takze odpada neustale sekani travy. Zaroven se tim snazim maximalne vyuzit  pudu, kterou mam k dispozici. Nyni mame 2 kmeny hus slovenskych (1+3 a 1+3). Letos zasedly velice brzo, takze zbyvaji uz asi jen 4 dny do lihnuti housat. Dale chovame parek krut, nekolik perlicek a mame asi 30 nosnic. Vyhledove planujeme 1 kravu, ale zatim nemam pripraveno zazemi, takze vyckavam. Masa, vajec a drubeziho hnoje je tedy dostatek:) Obcas musim povapnit, protoze drubezi exkrementy jsou dost kysele. Stromky pravidelne okopavam a udrzuju nezatravenne misky, proti vyhrabavani korenu drubezi se branim pokladanim nekolika cihel do misek kolem stromu. Zatim to funguje bezvadne. Predloni jsem take zacal s chovem vcel, ktery ma u nas v rodine dlouhou tradici. Aktualne obhospodaruju v sade 4 vcelstva. Docela jsem tomu propadl, mor me zatim nastesti netrefil. Opylovaci zdarma, med, propolis, vosk, pyl a sem tam nejake zihadlo neni vubec k zahozeni:) Od vcel jsem se dostal k praci se drevem a zacal si vyrabet uly. Protoze me to zacalo bavit, sehnal jsem si pres aukce a inzeraty par starsich, levnych ale kvalitnich drevoobrabecich stroju a po mensich opravach a upravach je zprovoznil. Ve volnem case se snazim o vyrobu nabytku do domu. Zatim mely me vytvory u manzelky celkem uspech, ale hlavne me to hrozne bavi.

Mezi domem a stodolou jsem zalozil bylinkovou zahradu a vzadu na zahrade udrzuju cca 6 aru zahonu na zeleninu, brambory atd...

Pokud bude cas a chut zkusim dodat par fotek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 12.12.2011 21:56

Je pravda, že P a K se někdy hnojí do půdy na celou dobu životnosti stromu. Ale odrůdy citlivé na hořkou pihovitost při přehnojení draslíkem jí budou v mládí trpět. Jak uvedl p. Vítek, nadměrná zásoba K v půdě blokuje příjem Ca. A rovněž poměr K : Mg by neměl být u ovocných dřevin vyšší, než 3-3,2, u polních plodin a zeleniny pak 1,6. A i kdyby se tento poměr přidáním Mg upravil, tak vysoký poměr K  + Mg / Ca může dělat problémy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 12.12.2011 22:35
Dekuji pane Vlastimile. Je treba si uvedomit, ze jsem sad nevysadil, aby mi vydelaval penize. Neni to produkcni sad. Vysadil jsem odrudy, ktere mi chutnaji a ktere mam rad. Kdyz se nejake odrude nebude darit, potom neni problem to vyresit preroubovanim. Odrudy jsem ale volil v drtive vetsine tak, abych splnil jejich naroky na podnebi a pudu. Nemam nic proti rezistentum, ale me se libi stare odrudy, ktere poskytuji mnohem vetsi chutovou variabilitu! Navic diky takovemu sadu se hadam leccos naucim a dozvim a to je pro me nesmirne cenne. Je to cesta, ktera je sama o sobe cilem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 14.113 (?), 7.4.2014 16:28

Vážený pane Stefanosi - obdivuji Vaši energii při zakládání zahrady a přeji Vám plný úspěch.

Já jsem zahájil výsadbu ovocných stromů a keřů před 10 lety,  když jsem odešel do důchodu. Dostal jsem se na 160 kousků, většinou už plodí a je to velká radost pro mě a celou rodinu. Nyní jsme právě v období květu - nádhera! Jestli nás pozdní mrazy nezaskočí, bude krásná úroda. Zdravím - J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika