Zimní postřik jádrovin Nitrosanem 25



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 104.146 (?) 
6.1.2014 21:04, zobrazeno: 93558x

Řekl jsem si, že zase jednou jablka postříkám, protože ta úroveň obalečů a jiných škůdců je děsivá. Zvláště na rubínech a je to rok od roku horší. Našel jsem 1kg balení starého nitrosanu 25 - je tam asi půlka. Odhadu ji z nějakých 80 let. Může to mít účinnost ještě dnes? Popřípadě čím to stříkat a obecně jakékoli info o zimních postřikách. Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.211 (?), 7.1.2014 2:15

Zdravím

Předem Vás musím upozornit na to, že Nitrosan je zakázaný a pro ekologii silně destruktivní postřik tak jako Vaztak, Karate, Nurele. Tyto insekticidní totálky jsou v ovocnářství zakázané už z důvodú jak prudkého jedu, tak totální likvidace hmyzu na ovocném stromu a to hlavně nemluvě dravém roztoči, který likviduje svilušku a slunéčka sedmitečné a dravé brouky. A to nemluvě o rakovinotvorných látkách pro člověka a neodbouratelnost v přírodě.  Nitrosan je zakázaný prudký jed se silnou toxicitou pro člověka a ekosytém. Nehledě na to, že doporučováni těchto postřiků je i ze zákona trestný čin a to nehledě na to, že musíte mít osvědcění o práci s organofosfáty a prudkými jedy. Zdobré vúle Vám radím zrušte tento dotaz a Nitrosan odneste na likvidační skládku. Nechtějte, aby patolog byl Váš nellepší důvěrný kamarád!

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.1.2014 7:39

Arborolem a Nitrosanem jsme se před revolucí něco nastříkali. S patologem jsem se důvěrně skamarádil, ale jinak než myslíte, byla to pohledná spolužačka z fakulty. Každopádně dinitroortokresol je sračka, tak ho vyhoďte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.1.2014 15:03

Honzo,
místo zimního postřiku Nitrosanem, použijte na začátku rašení ovocných stromů nějakou náhradu za Oleoekol, který se zatím přestal vyrábět. Bylo o tom zde v minulosti často diskutováno.
Ideální je směs nějakého smáčedla na bázi řepkového oleje (např. Istroekol, EKol, Mero a další) a Reldanu.  Spolehlivě zadusí vajíčka a přezimující larvy škůdců.
Nitrosan, pokud byl uskladněn v suchu, řádně zabalen, bez přístupu světla, by účinný ještě byl. ALE nedělejto to a odevzdejte ho ve sběrně nebezpečných odpadů.

Jen pro upřesnění. Vaztak, Karate a ani Nurelle D nejsou jedy a už vůbec ne totální a v přírodě jsou odbourávány působením slunečního světla a činností půdních mikroorganismů. Mají registraci do široké škály polních plodin, Vaztak a Karate navíc do některých druhů zeleniny a vinic, Karate navíc do sadů. Ovocnáři přihlášení do SISPO však nesmí tyto přípravky používat.

V minulosti jsem zde mnohokrát upozorňoval, že by ani drobní ovocnáři neměly ve svých zahradách přírodní pyretriny a syntetické pyretroidy (Karate, Decis a další) používat. Hubí totiž kromě škůdců i užitečný hmyz (slunečka, dravé roztoče, pestřenky a další).
Podobně Nurelle D. Jednou z účiných látek zde je totiž cypermetrin, což je také pyretroid. Druhou složkou je organofosfát chlorpyrifos. Ten má taktéž horší vlastnost než např. Reldan, jehož účinná látka chlorpyrifos- methyl je jeho lepší izomer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.81 (?), 8.1.2014 22:52

Zdravím Vás p. Vinášek

Ale je mi velice líto, ale to snad co jste napsal nemyslíte ani vážně a ani ze srandy!!!  Nurele D a Vaztak jsou insekticidní totálky, které jsou povolené pouze pro řepku. Jsou to přípravky protí kterým se i bouří včelaři kde jim tyto přípravky tráví včely a zemědělci se jim smějí!!!  Používáním postřikú a jejich schvalování, které nejsou povolené na ovocnářství je trestný čin!!!  Vyděl jsem stromky po použití Vaztakem a musím říci, že z toho byli všichni nešťastní. Totální zamoření sviluškou ovocnou v zimě a stromy vypadaly jako by je napadla rez železa a listy byly žlutočervené! Jestli mi chcete dokázat Vaše tvrzení neškodlivosti po stránce jedů tak předemnou osobně sníte chleba postříkaný těmito přípravky. Vaše slova mi silně připomínají propagační film na DDT kde jim to sypali na chleba a jedli to přímo před kamerou. Reldan je velice spolehlivý organofosfát a je povolený pro ovocnářství a je částečně tolerantní na včely.  Je ale na místě brát respekt před všemi organofosfáty, které jsou pro člověka jedovaté i přes kúži a budete potom z toho totálně mimo. Karate, které se prodává pro použití zeleniny má úplně jinou koncetraci než Karate pro zemědělce a hasiče.  Pokud umíte číst tak Karate bylo povolené pouze pro zeleninu a jasně zakázané pro ovocnářství!!! V pěstování zeleniny se totiž nedovolují žádní škudci jak roztočú tak broukú. Což ovocný strom je ekosystem jak roztočů tak broukú a jejich potravního řetězce. Hmyz není jenom byložravý, ale i masožravý a ty bohužel ve velkém likviduje tato sada postřikú. Vy si Vaztakem likvidujete i hmyz, který Vám tzv pomáhá.

Tento Váš článek ukázal jasně Vaší ovocnářskou pravdu a je vidět, že jedete přes mrtvoly. Ovocnář je člověk, který toleruje a využívá přírodu a né, že ji bude nařizovat a za ní rozhodovat. Vážený pane SISPO je sdružení zemědělcu, kteří používají pouze minimální potřebu chem. ochrany přípravkú registrovany pro danou plodinu.  Tím řečeno, že Vaztak a Nurele D je už na etiketě zakázán používat v ovocnářství tak ho nesmíte pro ovocnářství ani doporučovat a v SISPO je zakázán. V SISPO se povoluje používat chemická ochrana pouze za podmínek určených v SISPO. 

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 227.48 (?), 9.1.2014 5:30

Sú to svinstvá a nie je ospravedlnenie pre človeka, ktorý toto nastrieka do prírody, či do vlastnej záhrady a nebodaj to dá zjesť deťom.N.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.1.2014 7:46

Jemi líto, pane Kaněra, tímto Vás také zdravím.
Špatně jste si přečetl můj příspěvek. Vkládáte mi do úst, co jsem neřekl, resp. nenapsal. Nikdy jsem neradil ovocnářům používat syntetické pyretroidy a Nurele D. Naopak. Už nejméně 5 let, zde, na fóru, varuji před jejich použitím v sadech.

registrace jednotlivých přípravků do různých kultur není moje záležitost, tak, jako Vaše. Je to záležitost příslušných orgánů včetně EU. Seznamte se, prosím, s tímto registrem, abyste nepsal mylné informace.Zdraví V.V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 91.178 (?), 9.1.2014 11:08

Dobrá.Tak poraďte čím stříkat a kdy a to i proti houbovým chorobám.Já už dostal nebo četl řadu protichůdných názorů.

Je naprostá pravda že staré přípravky byli velmi agresivní ale stříkal jsem poze v zimě a neměl jsem takové problémy se škůdci nebo houbovými chorobami jako dnes.V návodech postřiků je několikeré opakováni za podmínek že nefouká vítr, nehrozí déšť, nelétají včely ap.což lze těžko dodržet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 155.121 (?), 9.1.2014 11:28

Já zimní postřik nedělám. Proti nejdůležitějším škůdcům a chorobám jádrovin /pilatka, obaleč, padlí, strupovitist/ téměř nefunguje. Vlastní ochrana se provádí za vegetace

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mi_Nitra - (31) - 22.184 (?), 9.1.2014 11:50

Dobrý deň,  prečítal som si Vašu diskusiu ohľadom chemických látok, minulý rok som si kúpil Nurelle D, tak som zašiel do komory a pozrel návod, a zistil som že je schválené na jablone proti obaľovačovi jablčnému na 1 aj druhú generáciu a rôznym druhom vošiek (+ na zeleninu a ďaľšie plodiny). Neviem ako v ČR ale u nás sa to normálne predáva v malospotrebiteľskom balení v záhradkárstvach. Odporúčali by ste vôbec nepoužívať túto chemickú látku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika