Zhodnocení úrody jádrovin 2014



Stránky: 1,  2   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 77.140 (?) 
2.12.2014 14:22, zobrazeno: 12020x

Nazdar ovocnáři, zdělte zkušenosti s letošní úrodou jablek a hrušek.Soudím, dle přízpěvků.nabylo to asi nic moc a nebo naopak?.Pozastavme se nad našimi chybami a poučme se.Sezóna byla hodně náročná.Počasí se s námi zrovna nemazlilo.
Jabloně - s úrodou jsem vcelku spokojen i když ztráty se mě nevyhnuly.
1 - I přes jarní ošetření proti přezimujícím škůdcům byl jejich výskyt dosti vysoký.Kdo letos neošetřil, měl zřejmě smůlu.
2 - Větší podíl špatně opylených květů a tím špatně se vyvíjecí plody (zdrobňování).V době kvetení ideální počasí a množství včel nebo to byl následek namrznutí květů?
3 - Razantní prolomení tzv.rezistence.
4 - Dlouhé deštivé období ke konci léta a skoro celého podzimu - výskyt černě a strupovitosti.Pozdnější odrůdy utrpěly také mírně na kvaltě.I skladování je složité, plody do skládky přímo napumpované vodou, letos větší kazivost ve skládce a rozvoj skládkové strupovitosti - dlouhodobě vysoká skladovací teplota.
Hrušně - letos v parádní velikosti i chuti.Černi se také nevyhnuli
Mičurin II (470 m)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 155.121 (?), 2.12.2014 14:49

Letos, jako v EU, nadúrodawink. Jen to teplo (říjen - listopad) urychlilo dozrávání zimních odrůd, ale luftuju fest. Už jsem na +4°C. A v létě sucho. Zaléval jsem. Choroby a škůdci neměli šanci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 2.12.2014 15:35

Letošní úroda předčila mé očekávání, a to jak v množství, tak v kvalitě. Nejvíce bylo krásných Rubínů, k tomu pár desítek kilo Lipna, které mi chuťově vyhovuje, a o málo méně Topazu plus pár nových ochutnávek _ Jarka, Goldstar, Jonalord, Karmína a Merkur - zvlášť zajímavá chuť prvních třech plodů. První, extrémně velký plod Admirálu se zdál ohrožený zkažením, tak byl předčasně snězen, s chutí spokojenost. V očekávání jsou ještě Karneval a Shalimar - zatím dvouleté stromky bez plodů, obdobně Rozela. Jen ten sklep byl vlivem teplých dnů příliš dlouho nad desíti stupni a tak už i Topaz je dost zralý. Skládková hniloba jako obvykle - na začátku dost častá, postupně -  zřejmě po probírce plodů infikovaných již na stromě - ojedinělá, přijatelná .  Plzeňsko, 400 mnm. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 2.12.2014 15:35

Jabloně - s úrodou jsem vcelku spokojen i když ztráty se mně nevyhnuly

1 - Vzdor vynechání ošetření proti škůdcům byl jejich letošní výskyt přiměřený ostatním rokům.
2 -  Po nadúrodě 2013 byla květní násada trochu slabší. Ale opylení proběhlo dobře.
3 - Prolomenou rezistenci jsem pozoroval nejvíc na Seleně, ostatní rezistenty vcelku vzdorují. Ale výskyt nebyl nijak kalamitní ani u citlivých odrůd. Bez ošetření.
4 - Výskyt sazovitosti mimořádný. Lenticelová skvrnitost taky výrazná. Monilie silná. Hnití na skládce velmi silné. Začíná na slupce - i na několika místech současně. Dozrávání je urychlené.

Hrušně _ dobrá úroda i kvalita letních a podzimních odrůd. Zimní hrušky tradičně bez chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.135 (?), 2.12.2014 16:10

Pokud jde o bod 4 souhlasím velmi, na rozdíl od meteorologů, kteří pořád odkudsi vypočítávají vysoce nadprůměrné teploty.  Pokud jde o úrodu, neměl jsem prakticky žádnou. Sklidil jsem jen drobné ovoce. Na jedné, dvou jabloních se vyvinuly partenokarpické plody, ovšem velmi nekvalitní a jak píše kolega, samá čerň. Vše zjara mrazem -7 st. v květu zmrzlo. Trochu mi vadí současný ráz počasí, kdy po dlouhém období jarního rozvoje a rozkvětu přijde mrazový šok, který všechno zničí. Opakuje se tu u nás už několik jar za sebou a jsem z toho zoufalý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 2.12.2014 23:10

U mě jablka naprostá mizerie. To potlučení kroupami na konci července nerozchodily. Co nezačalo hnít do sklizně, tak i u většiny sklizených odrůd dost hnije ve sklepě. Navíc jsem po té pohromě znechuceně rezignoval na veškeré postřiky a přestal aplikovat i Ca(i kvůli operaci oka). A tak i ta malá část relativně nepoškozených plodů je poznamenána hořkou pihovitostí.
Podobně blbě dopadly i švestky a třešně.
Zimní hrušky a broskve byl asi tak průměr. Vysoce nadprůměrná byla sklizeň lískových oříšků.
A tak už bych byl nejraději, aby začalo jaro.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.144 (?), 3.12.2014 9:32

U mne stale velky tlak strupovitosti. I kdyz jsem zkratil interval osetreni z 10-14 dnu na 7-10, objevil jsem v cervenci u nekterych stromku strupovitost na listech (a nasledne pak sazovitost). Mrazy mi velmi poskodily tresne, trochu jahody, jadroviny minimalne. Krupobiti asi 3x v obdobi kveten-cerven, poskozeni u jahod i trochu malo u kanadskych boruvek, jadroviny nikoliv.

Vykopal jsem 3 jablone, jednu na podnozi M1 - relativne mohutny korenovy system, koreny rostou v podstate horizontalne (vodorovne) v lepsi povrchove vrstve zeminy. Tj. jak se uvadi, dana podnoz nema rada sucho, ale do vyssi vhlci polohy je vcelku vhodna. Na muj vkus tedy roste az moc, do vnitrni casti zahrady sazim podnoze MM106 nebo M7. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 40.230 (?), 3.12.2014 11:54

U mně (u Beskyd, 350 m.n. m.) skoro ideální rok. Jabloně obsypané, byla nutná důkladná probírka. Resistenty bez problémů, chuťově zatím velmi dobré. Ostatní odrůdy taky dobré (bez postřiku na strupovitost).  I tento rok u nás ukázal, že strupovitost překonává dobré vlastnosti a krásu Rubínu. Asi u mně skončí. Co se týče peckovin taky velmi dobré. Nádherné broskve, višně a všechny švestky. (třešně nemám - vysoká spodní voda a jílovitá půda). Byly i vlašské ořechy. Stříkám pouze na jaře postřik proti monilioze a kadeřavosti. Během roku většinou pouze proti mšicím. Závěrem, ať je každý rok jako ten letošní (2014). S pozdravem wtom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 138.49 (?), 3.12.2014 15:48

Jabloně průměrná úroda, sazovitost asi jako všude. Rajka, Rubinola, Topaz už jsou zkonzumovány, Rezista, Melodie, Florina zatím ve skladu drží. Obaleč bez postřiku si vzal asi 20%.

Boscova l. slabší úroda, Decora slušná úroda, právě dospěla do máslovité konzistence, chuť výborná. Bohemica dozrává ve skladu, průměrná úroda i chuť.

Sad je v rozvoji, stromy 5-10 let, budoucnost vidím růžově. Rok pro jádroviny příznivý, pro peckoviny slabší, projevuje se nedostatek včel. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.96 (?), 6.12.2014 1:38

Zdravím

Letos jabloně zaplodily na maximum. Klasické odrůdy byly téměř bez strupovitosti a perfektní kvalita. Rubíny a jeho mutace byly silně zaplozené a nádherně svítivě vybarvené. Je zajímavé, že jenom Rubín čelil silným náletům vos a jeho mutace né.  Matčino mi letos silně zarodilo a to ve stylu matrjošek a v srpnu nastal silný opad plodů. Spartany byly letos opět výstavní a vybarvovaly se až do fialovočerné barvy. Jedině Jonatháni letos barabovaly a to i v álejích.

Co je, ale smutné, že slibně vypadající ůroda Rubinol se v srpnu rychle celá zničila strupovitostí a Topaz je totálně brak a i stromky dostaly u Topazu na frak. Modrých peckovin bylo také nadbytek a úroda broskví se lišila dost radikálně na různých zahradách.

Třešně letos rodily optimálně a byly o měsíc uspíšené. Já jsem trhal třešně už koncem května. Už druhým rokem sklízím i moruše.

Nevím jak u Vás, ale u mě ještě některé odrůdy jabloní mají listy.

Letos jsem neměl jarní med, až za květu lípy začala snůška. Řepka 0 bodů.

sadař vlada - opava

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika