Nájezdy hryzců = pletivo neúčinné



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 45.252 (?) 
30.3.2018 9:00

Jako zakladatel vlákna musím opravit: Nikoliv hryzec, ale hejno hrabošů. Důkazem jsou kořeny vykopaných jabloní, broskví, všechny měly jen ohlodanou kůru, kořeny nebyly přehryzány ve dřevě. Zmátly jen obrovské nory až 50mm a až v hloubce 50cm... také jsem pochytal asi 15 hrabošů do plastové pasti Super Cats, někteří byly tedy opravdu velcí, ale při srovnání na netu s hryzcem to rozhodně hryzci nebyly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 147.46 (?), 30.3.2018 9:08

Moc zkušeností nemám, ale je to strom s velkou korunou. Na hryzce můžete vyzkoušet tento systém - minimálně dvakrát, lépe třikrát za týden, je třeba sekat, ikdyby tam již nic nebylo. Nejvhodnější sekačka je ta nejlevnější a nejrachotivější. Když vám hraboš jde na nervy, tak mu to v plné míře oplaťte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 30.3.2018 9:24

Minulý rok v části zahrady, kde se chodí a je udusaná hlína bez "havěti" jsem si zryl kousek záhonku. Nakonec mi z cca 20 předpěstovaných semenáčků jabloňí zůstalo ze dne na den jen 6. Hřuška, třešeň, moruše, jabloň... vše KO. Králičí pletivo snad ochrání přem velkým hryzcem vodním, před malými hraboši však nikoliv a ti zpracovávají kořeny taktéž. Dokonce teď žerou jeden druhého. Mám už od ledna odchyceno 6 krtků, 2 hryzce a 22 hrabošů a než hraboše z pasti vytáhnu, tak je sežraný. Z jednoho zůstaly jen chlupy. Já používám z Polska svařované pletivo, čtverečky 1cm x 1cm a budu spoléhat na zkušenosti jiných, že kořeny pletivem prosrostou/vrostou.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.166 (?), 30.3.2018 17:22

Ako ste ich chytili? Mám pascu SuperCat, ale s tou som chytil len pár hrabošov a krtka. U mňa by mali byť hryzce, nakoľko korene s priemerom cca 1,5 cm sú prekúsané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 31.3.2018 10:21

Po pravdě likvidaci hryzců se věnuji jen chvíli. Zatim jsem jen odkoukal, že pokud se zasouvají nůžkové pasti (viz. obr) tak se nesmí moc rozšířit hryzci chodba. Přijde mi, že potvora pozná, co si dělal sám, má to nakalibrováno a rozšířeniny hned zakopává. Asi to chce použít již "jeté" rukavice od hlíny kvůli pachů a otvory pořádně přikrýt ať tam nejde vzduch, nejlépe nějakou kameninovou kachlí nebo cihlou a došlápnout. SuperCat mám též, rekl bych, že na hryzce je můj favorit. Finta - vzít nějakou tenkou tyč a píchat kolem stromku, až narazíte na tunel nebo když jdete po zahradě a zapadne Vám bota do hlíny umístit past. Musí být někde v průchozím tunelu. Stejně jako u krtků, umísťovat pasti na konec tunelu je dle mě jen ztráta času. Na konci je přirozeně opatrný a zahrabává. Když letí svým známým tunelem opatrný není. Výhoda supercat je malé narušení jeho chodby a dá se pěkně utěsnit.


Ze dne na den u souseda :-(
Ze dne na den u souseda :-(
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 52.26 (?), 31.3.2018 17:00

Stromy mám sázeny před 2,5 roky do pletiva - koš cca 1m v průměru, ale pokud se vyskytla někde "netěsnost", tak ji ten prevít využil a stromek jsem vytáhl jednou rukou nebo obkroužil koš kolem dokola a stromek zůstal stát. Letos mi ovšem dává naději, že se u nás zalíbilo lasičce hranostaji. Není lepšího likvidátora. Má u nás celkem dost možností úkrytu, takže doufám, že se zdrží.  smiley

TS

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 2.4.2018 8:44

Králičí pletivo používám o velikosti oka 14x19, takovým hraboš podle mě neproleze, ostatně to potvrdilo i to ohlodání kůry kořenů po obvodu koše zvenku.

Super cat past jsem dával do průběžných chodeb, které jsem vypátral dlouhým tenkým šroubovákem. Udělat optraně díru úzkou zelenou zahradnickou sázecí plechovou lopatičkou, starou hliníkovou polévkovou lžící dočistit chodbu od podpadaná hlíny, past poté zvchu zatěsnit malými úlomky eternitu nebo podlohových kachlíků, listy a zatížit trochou hlíny. Takto jsem předloni pochytal kolem15-ti hrabošů, z toho 8 v jeden den.

Musím ale napsat že na netu obecně panují značné zmatky co do určování co je a není hryzec a co je a není hraboš, na oficiálních webech uvádí zásadně jen fotky většího vodního hryzce, zahradní hryzec není nikde oficiálně zobrazen, přitom má výrazně kratší ocas a může to vést k záměnám s hrabošem.

Také se všude na webech oficiálně udává, že hraboš max. ožere kůru kmínku nebo velmi mělkých kořenů, ale hryzec kořeny žere celé nebo minimálně přehryže i se dřevem. Ale mě hraboši ožrali kůru kořenů až 50cm hluboko a běžně ožírali kůru kořenů až 25cm hluboko.

Srovnejte si rozdílné udávané délky ocasů u hryzce vodního v odkazech. Navíc ve většině zahrad se vyskytuje hryzec zahradní (polní)

Hryzec vodní

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.155 (?), 5.4.2018 17:38

Jan Paul: Ďakujem za tip. Vedľa ringloty som začal pichať do zeme, kým son našiel chodbu. Ešte pred nasadením Supercat som ho vydymil, aby tam nebol pach. O pár hodín som chytil svojho prvého hryzca. Už mi zlikvidovali min. 10 stromov.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 4.114 (?), 18.4.2018 11:29

Nejlepší kočka je klasická venkovný šedé barvy, žádné šlechtené lemry, taková loví nejlépe, musí být porád venku i v zime, v zime ji treba prikrmovat ale v lete jenom málo, taky kocour loví dobre.Zatým ted na jare nepozoruji žádné rytí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 226.64 (?), 13.4.2018 17:33

Taky jsem ted sázel jablone do pletivových košu doufám že ne zbytečne ale mám tri kočky a ted na jar se ješte neobjavil hryzec, pes nepomáha ale kočky ano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika